ΗΠΑ: Απολύσεις δεκάδων εργαζομένων στην Tesla

ΗΠΑ: Απολύσεις δεκάδων εργαζομένων στην Tesla

Στην απόλυση πάνω από 30 εργαζομένων στο εργοστάσιο Gigafactory της βιομηχανίας ηλεκτροκίνησης Tesla προχώρησε η διοίκηση της εταιρίας στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης επειδή επιχείρησαν να ιδρύσουν σωματείο.

Αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως τουλάχιστον ένας από τους απολυμένους ήταν μέλος της οργανωτικής επιτροπής ίδρυσης σωματείου και οι περισσότεροι ήταν εργαζόμενοι που είχαν παρακολουθήσει τις συνελεύσεις για το σκοπό αυτό.

Μόλις την περασμένη Δευτέρα, εργαζόμενοι της Tesla στο συγκεκριμένο εργοστάσιο ανακοίνωσαν το σχέδιό τους να ενταχθούν στο συνδικάτο της Transport Workers Union of America» (TWU).

Εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων αποδοκίμασαν τις απολύσεις εκτιμώντας πως πρόκειται για μία μορφή «συλλογικής εκδίκησης»  με στόχο την τρομοκράτηση άλλων εργαζομένων που επιθυμούν την δημιουργία σωματείου για την καλύτερη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Στο εργοστάσιο της  Tesla, Gigafactory 2, στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης δουλεύουν περίπου 800 αναλυτές πάνω σε συστήματα αυτόνομης οδήγησης.

Η Tesla και ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της, Έλον Μασκ, έχουν στο παρελθόν καταγγελθεί αρκετές φορές για αντισυνδικαλιστική συμπεριφορά και δράση. Μόλις τον περασμένο μήνα, ο το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων των ΗΠΑ είχε δεχθεί καταγγελίες πως η Τέσλα παραβίασε το αμερικανικό εργατικό δίκαιο «συνιστώντας» στους εργαζόμενους να μη μιλούν στους ανωτέρους τους ή «και σε άλλους ανθρώπους» για θέματα που τους δυσαρεστούν όπως οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας. Πριν λίγα χρόνια (2018) ο Ίλον Μασκ αντιμετώπισε την οργή του Εθνικού Συμβουλίου Εργασιακών Σχέσεων όταν του ζήτησε να διαγράψει tweet στο οποίο έλεγε ότι οι εργαζόμενοι θα έχαναν τα δικαιώματα αγοράς μετοχών της εταιρίας του εάν δημιουργούσαν συνδικάτο.

Το συνδικάτο εργαζομένων στις μεταφορές «Transport Workers Union of America» (TWU) διαμαρτυρήθηκε για τις απολύσεις χαρακτηρίζοντάς τες «απαράδεκτες και άδικες».

Πηγή: New York Times

Διαβάστε επίσης:

Πλάνο για 3.800 απολύσεις στην Ευρώπη από τη Ford

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter