ΗΠΑ: Αποζημίωση 36 εκατ. δολαρίων στους άνδρες που καταδικάστηκαν άδικα για τη δολοφονία του Malcolm X

ΗΠΑ: Αποζημίωση 36 εκατ. δολαρίων στους άνδρες που καταδικάστηκαν άδικα για τη δολοφονία του Malcolm X

Ο δήμος και η πολιτεία της Νέας Υόρκης θα καταβάλουν 36 εκατομμύρια δολάρια, σε διακανονισμό για τις αγωγές που κατατέθηκαν εκ μέρους των δύο ανδρών οι οποίοι αθωώθηκαν πέρυσι για τη δολοφονία του Malcolm X.

Ο Μοχάμαντ Αζίζ και ο Καλίλ Ισλάμ έμειναν από 20 χρόνια στη φυλακή, έπειτα από τη βιαστική σύλληψη και δίκη τους που βασίστηκε σε αμφισβητήσιμα στοιχεία για μία από τις πιο διαβόητες δολοφονίες της εποχής. Αμφότεροι αθωώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, απόφαση που για τον Ισλάμ ήρθε μετά θάνατον.

Η αθώωση ήρθε έπειτα από έρευνα 22 μηνών της εισαγγελίας του Μανχάταν και των δικηγόρων των δύο ανδρών. Διαπιστώθηκε ότι εισαγγελείς, το FBI και η αστυνομία της Νέας Υόρκης απέκρυψαν βασικές αποδείξεις, που πιθανότατα θα είχαν οδηγήσει σε αθωωτικές αποφάσεις, εάν είχαν παρουσιαστεί στο δικαστήριο.

«Αυτός ο διακανονισμός αποδίδει κάποια δικαιοσύνη σε άτομα που πέρασαν δεκαετίες στη φυλακή και έφεραν το στίγμα των ανυπόστατων κατηγοριών για τη δολοφονία μιας εμβληματικής φιγούρας», δήλωσε ο Νικ Παλοούτσι, εκπρόσωπος του νομικού τμήματος στον δήμο της Νέας Υόρκης. Αφού η υπηρεσία επανεξέτασε την υπόθεση, κατέληξε ότι συμφωνεί με την άποψη της εισαγγελίας, πως ο Αζίζ και ο Ισλάμ καταδικάστηκαν άδικα για αυτό το έγκλημα.

Τα χρήματα του διακανονισμού θα μοιραστούν εξίσου στον Αζίζ- ο οποίος αποφυλακίστηκε το 1985 και πλέον είναι 84 ετών- και στους κληρονόμους του Ισλάμ, που βγήκε από τη φυλακή το 1987 και πέθανε το 2009, σε ηλικία 74 ετών. Ο δήμος θα καταβάλει 26 εκατομμύρια δολάρια και h πολιτεία της Νέας Υόρκης άλλα 10 εκατομμύρια.

 

Πηγή: New York Times

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter