ΗΠΑ: Αυτά είναι τα πρόσωπα που απαρτίζουν το επιτελείο της κυβέρνησης Μπάιντεν

ΗΠΑ: Αυτά είναι τα πρόσωπα που απαρτίζουν το επιτελείο της κυβέρνησης Μπάιντεν

Με τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει παραδεχθεί πλέον την ήττα του, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν προχωρά κανονικά στη στελέχωση των κυβερνητικών οργάνων, αφήνοντας να εννοηθεί από τις επιλογές του ότι προτίθεται να αφήσει πίσω του πολλά από τα δόγματα του προκατόχου του.

Υπουργός Εξωτερικών  Άντονι Μπλίνκεν

Στην κρίσιμη θέση του υπουργού Εξωτερικών ο νεοεκλεγείς πρόεδρος όρισε τον Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος υπήρξε επί μακρόν σύμβουλός του και «νούμερο δύο» στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η επιλογή Μπλίνκεν σηματοδοτεί την υλοποίηση της υπόσχεσης Μπάιντεν περί επιστροφής των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τον διορισμό του πρώην υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι σε θέση ειδικού απεσταλμένου για το κλίμα. Ο πολύπειρος πολιτικός ήταν εκείνος που υπέγραψε εκ μέρους των ΗΠΑ τη Συμφωνία του Παρισιού ως επικεφαλής τότε της αμερικανικής διπλωματίας.

Υπουργείο Οικονομικών – Τζάνετ Γέλεν

Επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, όπως αναφέρθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ, θα αναλάβει η πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Tζάνετ Γέλεν.

Εάν η πρόταση αυτή του Μπάιντεν λάβει τελικά την έγκριση της Γερουσίας, η Τζάνετ Γέλεν θα είναι η πρώτη γυναίκα στην αμερικανική Ιστορία που αναλαμβάνει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Η Γέλεν αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο και θα κληθεί να αντιμετωπίσει την υγειονομική και οικονομική κρίση

Ειδικός εκπρόσωπος για το Κλίμα – Τζον Κέρι

Θέλοντας να δείξει πόσο σημασία θα δώσει η κυβέρνησή του στο ζήτημα της Κλιματικής Κρίσης, ο Τζο Μπάιντεν θα χρίσει ειδικό απεσταλμένο για το κλίμα τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του Μπαράκ Ομπάμα, Τζον Κέρι.

Έιβριλ Χέινς- Eπικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών

Η Χέινς αποτελεί ακόμη μια πρωτιά ως προς την παρουσία γυναικών στην κυβέρνηση Μπάιντεν, τη δεύτερη μετά τη νεοεκλεγείσα αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το συγκεκριμένο πόστο, όπως ήταν η πρώτη γυναίκα που είχε το πόστο της αναπληρώτριας διευθύντριας της CIA από τον Αύγουστο του 2013 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015. Αποχώρησε από τη θέση για να αναλάβει αναπληρώτρια σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, αντικαθιστώντας τον (ορισθέντα υπουργό Εξωτερικών) Άντονι Μπλίνκεν, αξίωμα το οποίο κράτησε μέχρι την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αλεχάντρο Μαγιόρκας – Yπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας 

Ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας είναι επίσης ο πρώτος Αμερικανός λατινοαμερικανικής καταγωγής που ορίζεται υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας. Ο γεννημένος στην Αβάνα δικηγόρος είναι γιος προσφύγων και υπηρέτησε ως αναπληρωτής στο ίδιο υπουργείο από το 2013 έως το 2016, πριν επιστρέψει στη δικηγορία.

 Τζέικ Σάιλβαν – Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας

Ο Τζέικ Σάλιβαν υπήρξε σύμβουλος του Μπάιντεν τη διετία 2013-2014, όταν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος ήταν αντιπρόεδρος, και διαδέχθηκε στη θέση τον Άντονι Μπλίνκεν. Πριν από αυτό, υπηρέτησε ως διευθυντής Σχεδιασμού Πολιτικής υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ επί μακρόν υπήρξε συνεργάτης της Χίλαρι Κλίντον ως αναπληρωτής προσωπάρχης της στο υπουργείο Εξωτερικών και, κατά την προεκλογική της εκστρατεία το 2016, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής.

Σε ακόμη μια απροσδόκητη κίνηση ο Μπάιντεν όρισε επίσης τη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ ως πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Η Αφροαμερικανίδα διπλωμάτης καριέρας υπήρξε υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για ζητήματα Αφρικής από το 2013 μέχρι και το 2017, δηλαδή υπηρέτησε τόσο επί Ομπάμα όσο και επί Τραμπ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αποτελεί ακόμη έναν διορισμό που, σε αντίθεση με την πλειονότητα των επιλογών του 45ου προέδρου, βασίζεται τόσο στη σχετική εμπειρία όσο και στην επαγγελματική γνωριμία με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο.

Σημειώνεται ότι οι επιλογές Μπάιντεν θα χρειαστεί να περάσουν από τη διαδικασία έγκρισης της Γερουσίας, όπου οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν την πλειοψηφία, εκτός αν οι Δημοκρατικοί ανατρέψουν τα προγνωστικά στις επαναληπτικές εκλογές του Ιανουαρίου και πάρουν και τις δύο έδρες της Τζόρτζια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter