ΗΠΑ: Αύξηση φορολογίας στους πλούσιους και μεγέθυνση των στρατιωτικών δαπανών προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2024

ΗΠΑ: Αύξηση φορολογίας στους πλούσιους και μεγέθυνση των στρατιωτικών δαπανών προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2024

Την πρόταση προϋπολογισμού της κυβέρνησής του για το οικονομικό έτος 2024 παρουσίασε την Πέμπτη ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν υπόσχεται κοινωνικές παροχές και φορολόγηση των πλουσίων, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας το προεκλογικό πρόγραμμά του ενόψει των προεδρικών του 2024. Οι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πολλά από τα μέτρα αυτά δεν έχουν καμία πιθανότητα να εγκριθούν από το Κογκρέσο, ωστόσο οι προτεραιότητες του Δημοκρατικού προέδρου σε ό,τι αφορά τις δαπάνες και τα έσοδα θα είναι βασικοί παράγοντες στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με τους Ρεπουμπλικάνους για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους (debt ceiling).

Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει τη μείωση του χρέους κατά περίπου 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος 10ετίας, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Για να γίνει αυτό, ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να εισάγει έναν ελάχιστο φόρο 25% για τους δισεκατομμυριούχους, δηλαδή για το 0,01% των πλουσιότερων Αμερικανών. Προτείνει επίσης την αύξηση του φορολογικού συντελεστή των μεγάλων επιχειρήσεων στο 28%, από 21% σήμερα. Το ποσοστό αυτό παραμένει πάντως χαμηλότερο από το 35% που ήταν ο φορολογικός συντελεστής μέχρι τη φορολογική μεταρρύθμιση του Ντόναλντ Τραμπ, το 2017.

Ο Λευκός Οίκος ζητά επίσης 842 δισεκ. δολάρια για τον αμυντικό προϋπολογισμό, από τα 816 δισεκ. που ήταν φέτος. Για την προστασία των συνόρων ζητείται αύξηση του προϋπολογισμού των υπηρεσιών μετανάστευσης και φύλαξης κατά σχεδόν 800 εκατομμύρια, κάτι που σημαίνει ότι η συνολική χρηματοδότηση αγγίζει τα 25 δισεκ. δολάρια.

Πηγή: AFP, NBC

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Αύξηση φoρολογίας στους πλούσιους με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων θα προτείνει ο Μπάιντεν

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter