ΗΠΑ: Δημοσκόπηση για τα έργα και τις ημέρες Τραμπ – 41% δημοτικότητα – Πόσοι πιστεύουν ότι έκανε πληρωμένο σεξ

ΗΠΑ: Δημοσκόπηση για τα έργα και τις ημέρες Τραμπ – 41% δημοτικότητα – Πόσοι πιστεύουν ότι έκανε πληρωμένο σεξ

Η δημοτικότητα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ παραμένει σταθερή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το CNN (SSRS), ενώ τα ποσοστά του για τον χειρισμό σημαντικών ζητημάτων αυξάνονται, καθώς περίπου έξι στους δέκα δηλώνουν ότι τα πράγματα στις ΗΠΑ εξελίσσονται καλά.

Συνολικά το 41% των ερωτηθέντων εγκρίνει τις ενέργειες του Αμερικανού προέδρου, ενώ το 52% εκφράζεται αρνητικά. Τα ποσοστά αυτά είναι ίδια με αυτά της δημοσκόπησης που είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου.

Στους χειρισμούς του Αμερικανού προέδρου για επί μέρους ζητήματα τα ποσοστά του αυξάνονται. Η αποδοχή των χειρισμών του στα θέματα της οικονομίας έχει αυξηθεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στο 52%. Είναι η πρώτη φορά που το ποσοστό του για τον χειρισμό των οικονομικών θεμάτων ξεπερνά το 50% από τον Μάρτιο του 2017.

Αύξηση του ποσοστού αποδοχής του Αμερικανού προέδρου κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφεται για το εξωτερικό εμπόριο (43%), ενώ για τα θέματα της μετανάστευσης αυξήθηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 40%.

Στην εξωτερική πολιτική, το ποσοστό του προέδρου ξεπερνά το 40%, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2017, με αύξηση δύο ποσοστιαίων μονάδων στο 42% από τον Μάρτιο.

Τα θετικά ποσοστά του Αμερικανού προέδρου συμβαδίζουν με τη θετική εκτίμηση για την πορεία της κατάστασης στις ΗΠΑ.

Συνολικά το 57% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τα πράγματα εξελίσσονται καλά στις ΗΠΑ, έναντι 49% που δήλωνε αισιόδοξο τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό θετικής εκτίμησης της κατάστασης στις ΗΠΑ από τον Ιανουάριο του 2007.

Παράλληλα, τα θετικά ποσοστά του προέδρου Τραμπ οφείλονται και στην αλλαγή της εικόνας του μεταξύ των Δημοκρατικών. Στη δημοσκόπηση, το 40% των Δημοκρατικών δήλωσε ότι η κατάσταση στις ΗΠΑ εξελίσσεται ομαλά, έναντι 25% τον περασμένο Φεβρουάριο. Θετική είναι και η εκτίμηση των Δημοκρατικών για τους χειρισμούς του Τραμπ στην οικονομία, με το ποσοστό του να έχει αυξηθεί κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, στο 26%.

Η θετική εκτίμηση των πολιτών για την πορεία των εξελίξεων στις ΗΠΑ μπορεί να αξιολογηθεί ως ένα μήνυμα αποδοχής της πολιτικής των Ρεπουμπλικανών για τις ενδιάμεσες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Νοεμβρίου για το Κογκρέσο, στον αντίποδα των αρνητικών μηνυμάτων που λαμβάνουν για τη θετική δυναμική των Δημοκρατικών. Τις δύο τελευταίες φορές κατά τις οποίες υπήρξε αλλαγή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η εκτίμηση των Αμερικανών για την κατάσταση του έθνους ήταν σε χαμηλότερα ποσοστά. Τον Ιούνιο του 2010, μόλις το 27% εκτιμούσε ότι η πορεία των πραγμάτων στη χώρα εξελισσόταν ομαλά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 46% τον Μάιο του 2006.

Παρά το γεγονός ότι το συνολικό ποσοστό αποδοχής του προέδρου Τραμπ δεν έχει βελτιωθεί, δεν είναι το χειρότερο που έχει λάβει εκλεγμένος πρόεδρος, στο στάδιο αυτό της προεδρίας του. Ο πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ είχε ποσοστό γενικής αποδοχής 41% στον Μάιο, του δεύτερου έτους της προεδρικής του θητείας. Όλοι οι άλλοι εκλεγμένοι πρόεδροι στην πρόσφατη πολιτική ιστορία των ΗΠΑ είχαν μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής, στην αντίστοιχη με τη σημερινή χρονική περίοδο άσκησης της προεδρίας τους (το 45% του Ρίγκαν το 1982 ήταν πιο κοντά στο ποσοστό του Κάρτερ και του Τραμπ). Η δημοτικότητα των υπόλοιπων προέδρων ξεπερνούσε το 50%.

Σε ερώτηση για μια άμεση αξιολόγηση με τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα, ο πρόεδρος Τραμπ δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά. Το 56% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ο Ομπάμα ήταν καλύτερος πρόεδρος από τον Τραμπ, ενώ το 37% δηλώνει ότι ο Τραμπ ασκεί τα καθήκοντά του καλύτερα συγκριτικά με τον Ομπάμα. Οι Αμερικανοί παραμένουν διχασμένοι στην ερώτηση εάν η Χίλαρι Κλίντον θα τα πήγαινε καλύτερα από τον Τραμπ στην περίπτωση που είχε εκλεγεί το 2016. Ποσοστό 47% δηλώνει ότι η Κλίντον θα τα πήγαινε καλύτερα, ενώ το 44% δηλώνει ότι η απόδοση του Τραμπ είναι καλύτερη.

Πέρα από την επιμέρους θετική αξιολόγηση του προέδρου Τραμπ, οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι ο πρόεδρός τους χειρίζεται σήμερα καλύτερα τη σχέση του με τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο (ποσοστό 39% έναντι 35% τον Δεκέμβριο). Οι πολίτες σε ποσοστό 45% εμπιστεύονται τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, ενώ σε ποσοστό 33% εμπιστεύονται τον πρόεδρο Τραμπ στον χειρισμό σημαντικών ζητημάτων. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι εμπιστεύονται περισσότερο τον Τραμπ (64%) σε σύγκριση με τους Ρεπουμπλικάνους που είναι μέλη στο Κογκρέσο (26%).

Οι περισσότεροι από τους Αμερικανούς που έχουν θετική γνώμη για τον πρόεδρο Τραμπ (71%) δηλώνουν ότι έχουν διαμορφώσει αυτή την άποψη λόγω των θέσεών του, ενώ το 54% δηλώνει ότι εξαιτίας της έλλειψης ηγετικών προσόντων και της προσωπικότητας του Τραμπ έχουν αρνητική άποψη για την άσκηση των προεδρικών καθηκόντων.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος Τραμπ με την κυβέρνησή του, αλλά και η υπόθεση γύρω από την εξαγορά της σιωπής της πρωταγωνίστριας αισθησιακών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς, προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην αξιολόγηση του Τραμπ από τους πολίτες.

Μόλις 30% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση εγκρίνει τους χειρισμούς του προέδρου Τραμπ σε ζητήματα που σχετίζονται με στελέχη κι αξιωματούχους της κυβέρνησής του, ενώ το ό 55% έχει αρνητική άποψη. Το 80% δηλώνει ότι πιστεύει πως ο Τραμπ είχε ή ίσως είχε εξωσυζυγικές σχέσεις, ενώ το 71% δηλώνει πως έγινε η πληρωμή από τον δικηγόρο του Τραμπ στην Ντάνιελς προκειμένου να προστατευτεί η προεκλογική εκστρατεία του. Τα 2/3 των ερωτηθέντων (67%) δηλώνουν ότι κατά την άποψή τους ο πρόεδρος Τραμπ γνώριζε για την πληρωμή αλλά και για ποιο σκοπό αυτή έγινε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Το 64% των Ρεπουμπλικάνων πιστεύει ότι ο πρόεδρος Τραμπ είχε εξωσυζυγική σχέση πριν από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του. Μάλιστα το 43% αυτών πιστεύει ότι ο Τραμπ πλήρωσε τη Ντάνιελς για να προστατεύσει την προεκλογική του εκστρατεία. Τον Φεβρουάριο, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 52% και 29%.

Η δημοσκόπηση του CNN έγινε από την SSRS μεταξύ 2ας και 5ης Μαΐου, με τυχαίο παναμερικανικό δείγμα 1.015 ενηλίκων, μέσω σταθερού ή κινητού τηλεφώνου με ζωντανή συνέντευξη. Το ποσοστό λάθους προσδιορίζεται στο +- 3,6%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/CNN

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter