ΗΠΑ: Διεθνείς αντιδράσεις για την πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη με άζωτο – «Είναι βασανιστήριο»

ΗΠΑ: Διεθνείς αντιδράσεις για την πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη με άζωτο – «Είναι βασανιστήριο»

Στην πολιτεία της Αλαμπάμα των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη μέσω της εκπνοής αζώτου. Πρόκειται για μία μέθοδο την οποία επικρίνει ο ΟΗΕ αλλά και η διεθνής κοινότητα, εκτιμώντας ότι αποτελεί βασανιστήριο.

Ο θάνατος του Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ, που είχε καταδικαστεί οριστικά το 1996 στην εσχάτη των ποινών μετά τη δίκη του για τη δολοφονία γυναίκας κατά παραγγελία του συζύγου της, διαπιστώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, ανέφεραν αμερικανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ανακοίνωση Τύπου της κυβερνήτριας Άιβι.

Είχε γίνει αποτυχημένη προσπάθεια να εκτελεστεί με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα τον Νοέμβριο του 2022.

Το νέο πρωτόκολλο που υιοθέτησε η Αλαμπάμα και χρησιμοποιήθηκε για την εκτέλεση του Σμιθ περιλαμβάνει την τοποθέτηση κλειστής μάσκας στο κεφάλι του κρατουμένου, αναγκάζοντάς τον στη συνέχεια να αναπνεύσει το άζωτο. Η τεχνική, γνωστή ως «υποξία αζώτου», οδηγεί μοιραία σε στέρηση οξυγόνου.

Η πολιτεία της Αλαμπάμα ισχυρίζεται ότι η νέα μέθοδος «είναι ίσως η πιο ανθρώπινη». Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες της διαδικασίας που ήταν παρόντες στον θάλαμο θανάτου ανέφεραν ότι ο θάνατος του Σμιθ ήταν «κάθε άλλο παρά ανθρώπινος», σύμφωνα με τον Guardian.

Δημοσιογράφος τοπικής ιστοσελίδας ανέφερε ότι μεταξύ 19:57 – 20:01 (τοπική ώρα), «ο Σμιθ είχε σπασμούς, προσπαθούσε να πάρει βαθιές ανάσες και το κορμί του έτρεμε με βίαιο τρόπο». Το ρεπορτάζ συνεχίζει: «Ο θανατοποινίτης έσφιξε τις γροθιές του, τα πόδια του έτρεμαν. Έμοιαζε να ψάχνει αέρα».

Η εκτέλεση είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 18:00 (τοπική ώρα) στο Άτμορ της Αλαμπάμα, αλλά είχε αναβληθεί προσωρινά αναμένοντας την τελική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μετά την έφεση που είχε ασκηθεί. Λίγο πριν τις 20:00, η έδρα απέρριψε την έφεση, δίνοντας το «ΟΚ» για να προχωρήσει η εκτέλεση του Σμιθ.

Η δικαστής Σόνια Σοτομαγιόρ, η οποία είχε εκφράσει τη διαφωνία της μαζί με άλλους δύο συναδέλφους της έγραψε: «Απέτυχαν να εκτελέσουν τον Σμιθ στην πρώτη απόπειρα. Η Αλαμπάμα τον επέλεξε ως το «πειραματόζωό» της για να τεστάρει μία μέθοδο εκτέλεσης για πρώτη φορά. Ο κόσμος βλέπει…».

Τις τελευταίες εβδομάδες, η πολιτεία της Αλαμπάμα βρισκόταν στο επίκεντρο της διεθνούς κριτικής. Εκατοντάδες κληρικοί και μέλη της εβραϊκής κοινότητας των ΗΠΑ απέστειλαν επιστολή καλώντας να σταματήσει η διαδικασία.

«Μόνο η ιδέα για τη χρησιμοποίηση αερίου στις εκτελέσεις είναι θλιβερή και αποκρουστική», είπε ο Μάικ Ζούσμαν. «Οι πρακτικές πειραματισμού των Ναζί που έψαχναν να βρουν τους χειρότερους τρόπους ώστε να εξαφανίσουν την κοινότητά μας αλλά και άλλους κρατούμενους προκαλούν ανατριχίλα στο σήμερα και σε όποιον πιστεύει ότι αυτή η ιστορία δεν πρέπει να επαναληφθεί στην Αλαμπάμα, ούτε πουθενά αλλού στη γη».

Τα τελευταία λόγια του Σμιθ

Λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία, ο Κένεθ Σμιθ δήλωσε: «Σήμερα η Αλαμπάμα προκαλεί την ανθρωπότητα στο να κάνει ένα βήμα προς τα πίσω. Φεύγω με αγάπη, ειρήνη και φως». Μιμήθηκε με τα χέρια του το σήμα της αγάπης, δείχνοντας προς τα μέλη της οικογένειάς του. «Ευχαριστώ που με υποστηρίζετε. Σας αγαπώ όλους…»

Με πληροφορίες από Guardian.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter