ΗΠΑ: Δικαστής αποφάσισε παράταση στην εφαρμογή του διατάγματος Τραμπ

ΗΠΑ: Δικαστής αποφάσισε παράταση στην εφαρμογή του διατάγματος Τραμπ

Μια ομοσπονδιακή δικαστής των ΗΠΑ παρέτεινε ως τις 21 Φεβρουαρίου την απαγόρευση να προχωρούν οι αρχές στην απέλαση των ανθρώπων που συλλαμβάνονται στα αεροδρόμια της χώρας βάσει του διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ που απαγορεύει για τρεις μήνες την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών.

H παράταση δόθηκε μετά και από προσφυγή στη δικαιοσύνη πολλών οργανώσεων.

Η παράταση της απαγόρευσης, η οποία θα ισχύσει από αύριο Σάββατο το βράδυ, αποφασίστηκε την Τετάρτη από την ομοσπονδιακή δικαστή της Νέας Υόρκης Κάρολ Μπάγκλεϊ Άμον, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του εισαγγελέα.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων και των μεταναστών, μεταξύ των οποίων η ισχυρή ACLU, κατήγγειλαν ότι παρά τη σχετική απόφαση της δικαιοσύνης την περασμένη εβδομάδα, άνθρωποι που αφορούσε το διάταγμα Τραμπ απελάθηκαν από τις αμερικανικές αρχές.

Η δικαστής Κάρολ Μπάγκλεϊ Άμον ζήτησε από τις οργανώσεις αυτές να υποβάλουν επίσημο αίτημα πληροφόρησης για ενδεχόμενες απελάσεις, για τις οποίες η αμερικανική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν έχει ενημερωθεί.

Οι οργανώσεις αυτές είχαν καταθέσει ήδη από το περασμένο Σάββατο το πρωί μια πρώτη προσφυγή κατά της εφαρμογής του διατάγματος Τραμπ στα αεροδρόμια, αφού είχαν ενημερωθεί για τις πρώτες απελάσεις από το αεροδρόμιο JF Kennedy της Νέας Υόρκης πολιτών αυτών των χωρών μολονότι αυτοί είχαν στα χέρια τους τις θεωρήσεις διαβατηρίων που τους επέτρεπαν την είσοδο στις ΗΠΑ.

Οι οργανώσεις αυτές κρίνουν το μέτρο αυτό “αντισυνταγματικό”, ότι “κάνει διακρίσεις σε βάρος των μουσουλμάνων” και το χαρακτηρίζουν “αντιαμερικανικό”, σε μια χώρα που είναι γνωστή για την παράδοσή της να λειτουργεί ως “χωνευτήρι”. Ο Λευκός Οίκος αρνείται τις κατηγορίες αυτές.

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, την ώρα που κορυφώνονταν οι κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της χώρας κατά του διατάγματος αυτού του Τραμπ, άλλη ομοσπονδιακή δικαστής της Νέας Υόρκης, η Αν Ντόνελι, ανακοίνωνε μια πρώτη προσωρινή απαγόρευση των απελάσεων, προσφέροντας την πρώτη νίκη στις οργανώσεις που έχουν αρχίσει τον δικαστικό αγώνα για την κατάργηση του μέτρου αυτού.

Έκτοτε πολλοί άλλοι ομοσπονδιακοί δικαστές πήραν παρόμοιες αποφάσεις. Το διάταγμα αυτό του νέου προέδρου των ΗΠΑ αποτελεί εξάλλου πλέον το αντικείμενο πολλών προσφυγών στη δικαιοσύνη ενώπιον διαφόρων δικαστικών αρχών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Έρικ Σνάιντερμαν, υποστήριξε εξάλλου χθες την προσφυγή των οργανώσεων αυτών, υπογραμμίζοντας ότι το διάταγμα του Τραμπ “κάνει πολύ κακό στις οικογένειές μας, στην οικονομία μας και στους θεσμούς μας της δημόσιας υγείας και της εκπαίδευσης”.

“Η πρόθεση του προέδρου Τραμπ να γίνονται διακρίσεις σε βάρος των μουσουλμάνων είναι σαφής”, υπογράμμισε επίσης ο Σνάιντερμαν του Δημοκρατικού Κόμματος και συνέχισε: “Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να πολεμήσουμε αυτήν την απαγόρευση που κάνει διακρίσεις και να προστατεύουμε όλους αυτούς οι οποίοι βρίσκονται στο στόχαστρο της χαοτικής εφαρμογής της”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter