ΗΠΑ: Δικηγόρος χρησιμοποίησε το ChatGPT για υπόθεση και… βρέθηκε κατηγορούμενος

ΗΠΑ: Δικηγόρος χρησιμοποίησε το ChatGPT για υπόθεση και… βρέθηκε κατηγορούμενος

Στο εδώλιο αναμένεται να καθίσει ένας δικηγόρος από τη Νέα Υόρκη καθώς ομολόγησε πως χρησιμοποίησε το ChatGPT για να κάνει νομική έρευνα.

Ο δικαστής που ανέλαβε την υπόθεση ανέφερε πως η έδρα βρέθηκε αντιμέτωπη με μια «πρωτοφανή κατάσταση», μιας και διαπιστώθηκε πως σε μια κατάθεση γινόταν αναφορά σε παραδείγματα νομικών υποθέσεων που δεν υφίσταντο. Αυτό συνέβη διότι ο Αμερικανός δικηγόρος χρησιμοποίησε τη τεχνητή νοημοσύνη για να κάνει τη δουλειά του, όμως το ChatGPT παρήγαγε ψεύτικο περιεχόμενο ενώ ο ίδιος δεν το ήλεγξε καν.

Ο συγκεκριμένος δικηγόρος κατέθεσε στο δικαστήριο πως «δεν γνώριζε ότι το περιεχόμενό του θα μπορούσε να είναι ψευδές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ChatGPT δημιουργεί πρωτότυπο κείμενο κατόπιν αιτήματος, αλλά συνοδεύεται από προειδοποιήσεις ότι μπορεί να «παράγει ανακριβείς πληροφορίες».

Σύμφωνα με το BBC η υπόθεση που χειριζόταν ο δικηγόρος σχετιζόταν με μία μήνυση που είχε γίνει από έναν άνδρα σε μια αεροπορική εταιρεία για έναν υποτιθέμενο τραυματισμό του.

Η νομική του ομάδα κατέθεσε υπόμνημα όπου γινόταν παραπομπή σε προηγούμενες δικαστικές υποθέσεις, επιχειρώντας έτσι να αποδείξει ότι υπάρχει δεδικασμένο.

Οι δικηγόροι της αεροπορικής εταιρείας, ωστόσο, απευθυνόμενοι στον δικαστή ανέφεραν πως δεν μπορούσαν να βρουν αρκετές από τις υποθέσεις που αναφέρονταν στο υπόμνημα.

«Έξι από τις υποβληθείσες υποθέσεις φαίνεται να είναι ψεύτικες δικαστικές αποφάσεις με ψεύτικα παραθέματα και ψεύτικες εσωτερικές παραπομπές», δήλωσε ο δικαστής Castel ζητώντας παράλληλα εξηγήσεις.

Κατά τη διάρκεια των καταθέσεων, έγινε αντιληπτό πως η νομική έρευνα δεν είχε εκπονηθεί από τον Peter LoDuca, τον δικηγόρο του ενάγοντος, αλλά από έναν συνάδελφό του στην ίδια δικηγορική εταιρεία.

Ο Steven A. Schwartz, ο οποίος είναι δικηγόρος για περισσότερα από 30 χρόνια, έκανε χρήση του ChatGPT για να αναζητήσει παρόμοιες προηγούμενες υποθέσεις.
Στη γραπτή δήλωσή του, ο Schwartz διευκρίνισε ότι ο LoDuca δεν είχε συμμετάσχει στην έρευνα και δεν γνώριζε τον τρόπο διεξαγωγής της.

Επίσης δήλωσε πως «λυπάται πολύ» που βασίστηκε στη τεχνητή νοημοσύνη, η οποία, όπως ανέφερε, δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ πριν για νομική έρευνα και «δεν γνώριζε ότι το περιεχόμενό του θα μπορούσε να είναι ψευδές».

Τέλος, ο ίδιος ορκίστηκε να μην ξαναχρησιμοποιήσει ποτέ ξανά την τεχνητή νοημοσύνη για να «συμπληρώσει» τη νομική του έρευνα «χωρίς απόλυτη επαλήθευση της αυθεντικότητάς της».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter