ΗΠΑ: Δίμηνη επέκταση του moratorium στις εξώσεις από το CDC

ΗΠΑ: Δίμηνη επέκταση του moratorium στις εξώσεις από το CDC

Μερικές μόλις ημέρες αφού έληξε το moratorium στις εξώσεις, η κυβέρνηση Μπάιντεν την Τρίτη εξέδωσε ένα νέο πάγωμα που θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 3 Οκτωβρίου. Όπως και η προηγούμενη διαταγή, το δίμηνο moratorium που εκδόθηκε την Τρίτη προέρχεται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η νέα απαγόρευση των εξώσεων καλύπτει τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών που αντιμετωπίζουν αυτό που το CDC αποκαλεί «ουσιαστική» και «υψηλή» εξάπλωση του κορονοϊού. Από το απόγευμα της Τρίτης, αυτή είναι η συντριπτική πλειοψηφία των κομητειών των ΗΠΑ.

Η εντολή, η οποία επικαλείται την άνοδο της παραλλαγής Δέλτα, λέει: «Χωρίς αυτήν την εντολή, οι εξώσεις σε αυτές τις περιοχές [υψηλότερης μετάδοσης] πιθανόν να επιδεινώσουν την αύξηση των περιπτώσεων». Χωρίς την απαγόρευση εξώσεων του CDC, εκατομμύρια θα μπορούσαν να χάσουν γρήγορα τα σπίτια τους
Η ομοσπονδιακή απαγόρευση έληξε το βράδυ του Σαββάτου, επηρεάζοντας εκατομμύρια Αμερικανούς που υπήρχε η πιθανότητα να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους εάν είχαν μείνει πίσω στην πληρωμή ενοικίου. Από τη λήξη εκείνου του moratorium, οι προοδευτικοί είχαν πιέσει τη διοίκηση Μπάιντεν να επεκτείνει την παύση στις εξώσεις.

Η διοίκηση είπε προηγουμένως ότι δεν είχε τη νομική εξουσιοδότηση να εκδώσει ένα τέτοιο μέτρο. Η νέα εντολή θα μπορούσε να αντιμετωπίσει νομικές προκλήσεις.

Ο Τζιν Σπέρλινγκ, ο οποίος επιβλέπει τη διανομή από τον Λευκό Οίκο του πακέτου για την ανακούφιση από τον κορονοϊό, δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι ο Μπάιντεν είχε «τετραπλο-τσεκάρει» αν είχε τους νομικούς λόγους να επεκτείνει το μορατόριουμ μονομερώς, αλλά είπε ότι τελικά τα χέρια του ήταν δεμένα με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που εμπόδισε το CDC να επεκτείνει το προηγούμενο moratorium πέρα από τα τέλη Ιουλίου. Μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής του Κογκρέσου να παρατείνει την απαγόρευση απέτυχε. Ο Σπέρλινγκ απέρριψε την κριτική των Δημοκρατικών στο Καπιτώλιο, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο Λευκός Οίκος θα έπρεπε να είχε ενεργήσει νωρίτερα για την παράταση του παλαιότερου moratorium. Είπε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο κατέστησε σαφές ότι απαιτείται εξουσιοδότηση από το Κογκρέσο για το θέμα.

Ο Σπέρλινγκ πρόσθεσε ότι ο Μπάιντεν ζητούσε από τις κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις να επεκτείνουν ή να περάσουν οι ίδιοι τα moratorium εξώσεων και σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα δισεκατομμύρια δολάρια για οικονομική βοήθεια σε μισθωτές.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους νωρίτερα την Τρίτη, ο Μπάιντεν αναγνώρισε το νομικό δίλημμα. «Κάθε έκκληση για moratorium με βάση την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι πιθανό να αντιμετωπίσει εμπόδια», είπε. «Έχω υποδείξει στο CDC, θα ήθελα να εξετάσουν άλλες εναλλακτικές λύσεις από αυτήν που υπάρχει, την οποία το δικαστήριο δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να συνεχίσει να υπάρχει».

Για μέρες, μια ομάδα Δημοκρατικών του Κογκρέσου υποστήριζε ότι η επικράτηση και η σοβαρότητα της παραλλαγής Δέλτα επέβαλε τη συνέχιση του μορατόριουμ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter