ΗΠΑ: Δίωξη σε αστυνομικό που σκότωσε οδηγό αυτοκινήτου έπειτα από καταδίωξη για τροχαία παράβαση

ΗΠΑ: Δίωξη σε αστυνομικό που σκότωσε οδηγό αυτοκινήτου έπειτα από καταδίωξη για τροχαία παράβαση

Οι εισαγγελικές αρχές της Φιλαδέλφειας άσκησαν δίωξη για ανθρωποκτονία στον πρώην αστυνομικό Μαρκ Ντάιαλ ο οποίος τον περασμένο μήνα πυροβόλησε και σκότωσε έναν άνδρα που καθόταν μέσα στο αυτοκίνητό του, αφού, όπως υποστήριζε, τον καταδίωξε μαζί με έναν συνάδελφό του επειδή οδηγούσε αλλοπρόσαλλα.

Οι σκληρές εικόνες από τη βιντεοκάμερα που έφερε στη στολή του ο πρώην αστυνομικός προβλήθηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου. Δείχνουν τον Ντάιαλ και τον συνεργάτη του να περνούν αργά από μια γειτονιά με το αυτοκίνητό τους και στη συνέχεια να κάνουν στην άκρη. Λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα αφού ο Ντάιαλ βγαίνει από το αυτοκίνητο, το βίντεο τον δείχνει να πυροβολεί τον Έντι Ιριζάρι ενώ εκείνος κάθεται στο ακινητοποιημένο δικό του όχημα, στη θέση του οδηγού, με κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα.

Στη συνέχεια ο Ντάιαλ και ο δεύτερος αστυνομικός σέρνουν τον αιμόφυρτο Ιριζάρι έξω από το αυτοκίνητο και τον βάζουν στο περιπολικό. Ο 27χρονος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του, ανέφερε ο εισαγγελέας Λάρι Κράσνερ.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, αρχικά η αστυνομία υποστήριζε ότι ο Ιριζάρι βρισκόταν έξω από το αυτοκίνητο και τον σκότωσαν όταν επιτέθηκε με μαχαίρι στους αστυνομικούς, όμως δύο ημέρες αργότερα παραδέχτηκε ότι το θύμα δεν βγήκε ποτέ από το αυτοκίνητό του.

Ο εισαγγελέας είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι η οικογένεια του Ιριζάρι ζήτησε να προβληθεί ολόκληρο το βίντεο, χωρίς περικοπές. Το βίντεο, πρόσθεσε, «μιλάει από μόνο του» και ενισχύει τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στον Ντάιαλ. Στα πλάνα, ο αστυνομικός βγαίνει από το όχημά του και πλησιάζει εκείνο του Ιριζάρι, έχοντας τραβήξει ήδη το όπλο του. «Θα σε πυροβολήσω» ακούγεται να λέει και, πριν να τραβήξει τη σκανδάλη, κάποιος από τους δύο αστυνομικούς ουρλιάζει στον 27χρονο να του δείξει τα χέρια του.

Σύμφωνα με τον Κράσνερ, ο Ντάιαλ πυροβόλησε έξι φορές από πολύ μικρή απόσταση. Στον δεύτερο αστυνομικό δεν ασκήθηκε δίωξη.

Ο συνήγορος του Ντάιαλ πάντως, σε μια ανακοίνωση που εστάλη μέσω email, είπε ότι «τα αποδεικτικά στοιχεία θα δείξουν καταφανώς ότι ο αστυνομικός πυροβόλησε δικαιολογημένα, καθώς φοβόταν για τη ζωή του». Σύμφωνα με τον δικηγόρο, το θύμα έστριψε παρανόμως δεξιά, μπροστά στους αστυνομικούς, κατόπιν γκάζωσε το αυτοκίνητό του και προσπάθησε να διαφύγει μπαίνοντας ανάποδα σε έναν μονόδρομο.

Ο πρώην αστυνομικός, που υποστηρίζει ότι φώναξε στον Ιριζάρι να σηκώσει ψηλά τα χέρια αλλά εκείνος τράβηξε όπλο, παραδόθηκε σήμερα το πρωί και του ασκήθηκε δίωξη για σωρεία αδικημάτων, όπως ανθρωποκτονία, επίθεση και έκθεση σε κίνδυνο.

Μετά το συμβάν τέθηκε σε διαθεσιμότητα, με πρόθεση να απολυθεί, από την Αστυνομική Διευθύντρια Ντανιέλ Άουτλο. Στη σημερινή ανακοίνωσή της ανέφερε ότι ακόμη διεξάγεται η διοικητική έρευνα και υποσχέθηκε ότι θα την ολοκληρώσει «το συντομότερο δυνατόν ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Ο δήμαρχος της Φιλαδέλφειας Τζιμ Κένι προέτρεψε τους κατοίκους να διαδηλώσουν ειρηνικά. «Παρακολούθησα τα πλάνα και κατανοώ ότι μπορεί να προκαλέσουν θυμό και αναταραχή στις κοινότητές μας», σημείωσε.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter