ΗΠΑ: Δύο νεκροί και τεράστιες ζημιές από τον τυφώνα Χάρβεϊ

ΗΠΑ: Δύο  νεκροί και τεράστιες ζημιές από τον τυφώνα Χάρβεϊ

H πιο ισχυρή καταιγίδα που έχει πλήξει την Πολιτεία του Τέξας τα τελευταία πενήντα και πλέον χρόνια στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους και τώρα απειλεί να προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες, καθώς ομάδες έρευνας και διάσωσης αναπτύσσονται στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές χθες.

Ο Χάρβεϊ άρχισε να πλήττει το Τέξας – την καρδιά της βιομηχανίας πετρελαίου και αερίου των ΗΠΑ – το βράδυ της Παρασκευής, όταν είχε ενισχυθεί σε τυφώνα Κατηγορίας 4, με ανέμους 209 χιλιομέτρων την ώρα. Αυτό ήταν το ισχυρότερο ακραίο καιρικό φαινόμενο που έχει βιώσει η Πολιτεία από το 1961.

Στέγες παρασύρθηκαν από τους ανέμους, δέντρα ξεριζώθηκαν, σημειώθηκαν ανεμοστρόβιλοι και πλημμύρες, ενώ 220.000 άνθρωποι βρέθηκαν αντιμέτωποι με διακοπή της ηλεκτροδότησης. Παράλληλα, η καταιγίδα παρέλυσε μεγάλο μέρος της εξόρυξης πετρελαίου και της διύλισης καυσίμων στις ΗΠΑ, κάτι που οδήγησε σε αύξηση των τιμών στα πρατήρια.

Ο Χάρβεϊ υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα, αλλά αναμένεται να συνεχίσει να μαίνεται για μέρες στο Τέξας, με βροχοπτώσεις που θα φθάσουν ακόμη και τα 102 εκατοστά κατά τόπους.

Στο Χιούστον αναμενόταν να εκδηλωθούν σφοδρές βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, προειδοποίησε ο δήμαρχος της μεγαλούπολης Σιλβέστερ Τέρνερ αργά χθες Σάββατο, ενώ το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) εκτίμησε πως τα φαινόμενα στην Πολιτεία μπορεί να είναι ακόμη και «καταστροφικά».

Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της την ώρα που οδηγούσε στους πλημμυρισμένους δρόμους του δυτικού Χιούστον, ανακοίνωσε η αστυνομία της πόλης.

Επίσης ένας ακόμα άνθρωπος έχασε τη ζωή του όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο σπίτι του στο Ρόκπορτ, 48 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Κόρπους Κρίστι, δήλωσε ο δήμαρχος Τσαρλς Γουάξ χθες.

Στην πόλη, που επλήγη σκληρά από την καταιγίδα, δρόμοι είχαν πλημμυρίσει και ήταν γεμάτοι με συντρίμμια χθες το απόγευμα.

Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ ανακοίνωσε χθες ότι έδωσε εντολή να αναπτυχθούν 1.800 άνδρες του στρατού για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις καθαρισμού σε όλη την Πολιτεία, ενώ πάνω από 1.000 άνθρωποι συμμετέχουν σε αποστολές έρευνας και διάσωσης.

Η υπηρεσία Ποινικής Δικαιοσύνης του Τέξας ανακοίνωσε ότι χρειάστηκε να απομακρύνει περίπου 4.500 φυλακισμένους εξαιτίας της ανόδου του επιπέδου των υδάτων στον ποταμό Μπράζος. Οι εταιρείες ηλεκτροδότησης του Τέξας στο μεταξύ ανέφεραν ότι 220.000 πελάτες τους δεν θα έχουν ηλεκτροδότηση για ένα – ακόμη απροσδιόριστο – χρονικό διάστημα.

Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι διέσωσε 20 ανθρώπους από πλεούμενα που διέτρεχαν κίνδυνο και παρακολουθεί δύο κρουαζιερόπλοια της εταιρείας Carnival τα οποία έχουν αναγκαστεί να παραμείνουν στον Κόλπο του Μεξικού λόγω της καταιγίδας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter