ΗΠΑ: Ειδική επιτροπή ξεκινά τη διερεύνηση της εισβολής στο Καπιτώλιο

ΗΠΑ: Ειδική επιτροπή ξεκινά τη διερεύνηση της εισβολής στο Καπιτώλιο

Έξι και πλέον μήνες μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, μια κοινοβουλευτική επιτροπή ξεκινά από αύριο Τρίτη την έρευνα για αυτή τη μείζονα κρίση για την αμερικανική δημοκρατία, μέσα σε τεταμένο κλίμα που απειλεί να υπονομεύσει τις εργασίες της.

Οι αστυνομικοί θα είναι οι πρώτοι μάρτυρες σε αυτήν την επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, στόχος της οποίας είναι να αναδείξει «την αλήθεια» για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου.

Έπειτα από πολιτική αντιπαράθεση, στην επιτροπή μετέχουν μόνο πολιτικοί αντίπαλοι του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός που «δεν προμηνύει μια σοβαρή έρευνα» και «υπονομεύει την αξιοπιστία της», υποστηρίζει ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή, Κέβιν Μακάρθι.

Ο ίδιος ο Μακάρθι είναι εκείνος που μποϊκοτάρει τις εργασίες της, απαντά η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι. «Ίσως οι Ρεπουμπλικάνοι να μην μπορούν να αντικρίσουν την αλήθεια, αλλά εμείς έχουμε την ευθύνη να την αναζητήσουμε και να την βρούμε», τόνισε.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι είχαν πάντως εκφράσει από κοινού τον αποτροπιασμό τους μετά την εισβολή δεκάδων υποστηρικτών του Τραμπ στην έδρα του Κογκρέσου, την ώρα που η Βουλή και η Γερουσία επικύρωναν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές. Στελέχη των δύο κομμάτων είχαν καταδικάσει με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση, με τον Μακάρθι να αναφέρεται ακόμη και στις «ευθύνες» του Τραμπ επειδή λίγο νωρίτερα, μιλώντας στο πλήθος, είχε επαναλάβει τους ισχυρισμούς του περί εκλογικής νοθείας.

Ειδική επιτροπή

Ο πρώην πρόεδρος, που παραμένει πολύ δημοφιλής σε μεγάλο μέρος των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων, απαλλάχθηκε τον Φεβρουάριο στη δίκη του στη Γερουσία όπου είχε παραπεμφθεί με την κατηγορία της «υποκίνησης σε στάση». Στη συνέχεια, οι Ρεπουμπλικάνοι τορπίλισαν τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής, αποτελούμενης από ειδικούς που θα προτείνονταν και από τα δύο κόμματα, στο πρότυπο εκείνης που ερεύνησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Δικαιολόγησαν την άρνησή τους επικαλούμενοι τις εισαγγελικές έρευνες που είναι σε εξέλιξη (έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 550 ύποπτοι) και τις ακροάσεις που έγιναν ήδη στο Κογκρέσο με αντικείμενο τις παραλείψεις των υπηρεσιών πληροφοριών, της αστυνομίας και του στρατού.

Οι Δημοκρατικοί αποφάσισαν να προχωρήσουν μόνοι τους και στις 24 Ιουνίου η Πελόζι ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας «ειδικής επιτροπής» αποτελούμενης από αιρετούς. Εξέφρασε την ελπίδα μάλιστα ότι ο Κέβιν Μακάρθι θα πρότεινε «υπεύθυνα πρόσωπα» για μέλη της. Ένα μήνα αργότερα, απέρριψε δύο από τους βουλευτές που είχε επιλέξει ο Μακάρθι, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Τζιμ Τζόρνταν, ένας Ρεπουμπλικάνος πολιτικός γνωστός για τις υπερβολές του και για την απόλυτη πίστη του στον Τραμπ.

Ως αποτέλεσμα, ο Μακάθρι απέσυρε τα υπόλοιπα μέλη του κόμματος που θα μετείχαν στην επιτροπή. «Ουδέποτε, στην ιστορία των ΗΠΑ, ένας πρόεδρος της Βουλής δεν επέλεξε τους βουλευτές του άλλου κόμματος για να προκαταβάλει τα συμπεράσματα» μιας επιτροπής, σχολίασε σήμερα.

Μόνο δύο Ρεπουμπλικάνοι, τους οποίους επέλεξε η Πελόζι, θα μετέχουν στην επιτροπή: η Λιζ Τσένεϊ και ο Άνταμ Κίνζινγκερ, από τις ελάχιστες φωνές στο κόμμα που τολμούν να επικρίνουν ανοιχτά τον Τραμπ. Ο δεύτερος δεσμεύτηκε μάλιστα, με ανάρτησή του στο Twitter, ότι «θα εργαστεί ακατάπαυστα για να ανακαλύψει την αλήθεια και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

Η επιτροπή έχει τη δυνατότητα να καλέσει μάρτυρες και να ζητήσει έγγραφα. «Πιστεύω ότι ορισμένοι μάρτυρες θα είναι απρόθυμοι και θα χρειαστεί να τους αναγκάσουμε να καταθέσουν», δήλωσε ο Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ, μέλος της επιτροπής και «μαύρο πρόβατο» για τον Τραμπ. Προέβλεψε μάλιστα ότι οι εργασίες θα κρατήσουν μέχρι το 2022.

Οι αστυνομικοί, που θα καταθέσουν αύριο σε ζωντανή μετάδοση, δεν αναμένεται ότι θα κάνουν αποκαλύψεις αλλά μόνο θα υπενθυμίσουν τις βιαιότητες της 6ης Ιανουαρίου. Για τον Σιφ, το βασικό θέμα είναι να καταπνιγεί η όποια απόπειρα «ρεβιζιονιστικής ανάγνωσης» της επίθεσης αυτής, την οποία επιχειρούν να υποβαθμίσουν ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι, με έναν από αυτούς να την συγκρίνει με μια «φυσιολογική επίσκεψη τουριστών» στο Καπιτώλιο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter