ΗΠΑ: Εκατοντάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Μινεάπολης μετά τον θάνατο Αφροαμερικανού σε έφοδο της αστυνομίας

ΗΠΑ: Εκατοντάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Μινεάπολης μετά τον θάνατο Αφροαμερικανού σε έφοδο της αστυνομίας

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο σε δρόμους στο κέντρο της Μινεάπολης, απαιτώντας δικαιοσύνη μετά τον θανάσιμο τραυματισμό από σφαίρες αστυνομικού του νεαρού μαύρου Αμίρ Λοκ κατά τη διάρκεια εφόδου ομάδας των ειδικών δυνάμεων στο διαμέρισμά του αυτή την εβδομάδα.

Το θορυβώδες αλλά ειρηνικό πλήθος, που φώναζε το όνομα του εκλιπόντα και το σύνθημα «χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη», έκανε πορεία ως την Government Plaza στη μεγαλύτερη πόλη της Μινεσότας, τρεις ημέρες αφού ο 22χρονος Λοκ τραυματίστηκε από τρεις σφαίρες αστυνομικού στον καναπέ του.

Την επομένη του θανάτου του νεαρού, η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την κάμερα που φορούσε μέλος της ομάδας των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Σε αυτό, ο Λοκ εικονίζεται με πιστόλι στο χέρι, καθώς στριφογυρίζει κάτω από κουβέρτα, ξαπλωμένος στον καναπέ του, ανάστατος από τις φωνές των αστυνομικών, στιγμές πριν χτυπηθεί από τις σφαίρες του προπορευόμενου μέλους της SWAT.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε πως οι άνδρες της εκτελούσαν ένταλμα ερεύνης από τα λεγόμενα «no-knock», του είδους που επιτρέπει στις δυνάμεις επιβολής της τάξης να παραβιάζουν πόρτες ιδιωτικών χώρων χωρίς προηγουμένως να προειδοποιούν ή να ανακοινώνουν την παρουσία τους.

Το ένταλμα είχε εκδοθεί στο πλαίσιο έρευνας για υπόθεση στη γειτονική πόλη Σεντ Πολ, στην οποία ωστόσο δεν ήταν αναμεμιγμένος ο Αμίρ Λοκ. Η αστυνομία της Μινεάπολης παραδέχεται πως δεν είναι ξεκάθαρο το πώς συνδεόταν με την έρευνα.

Την Πέμπτη, η μεταβατική αρχηγός της αστυνομίας της Μινεάπολης, η Αμίλια Χάφμαν, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ο εισαγγελέας της κομητείας μελετά το βίντεο της εφόδου.

Ακτιβιστές που πήραν μέρος στη διαδήλωση χθες τόνισαν πως ο Αμίρ Λοκ είχε δικαίωμα οπλοκατοχής, βρισκόταν μέσα στο σπίτι του και δεν του δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να ρίξει το όπλο τις χαοτικές στιγμές που οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο διαμέρισμα απροειδοποίητα.

Κάπου πεντακόσιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν παρά το ότι οι θερμοκρασίες στη Μινεάπολη ήταν χθες κάτω από το μηδέν. Αξίωσαν να απαγορευθούν τα εντάλματα «no-knock», να αποπεμφθούν και να συλληφθούν οι αστυνομικοί που εκτέλεσαν την έφοδο και τις παραιτήσεις του δημάρχου και της αρχηγού της αστυνομίας.

Ο ένας μετά τον άλλο, οι ομιλητές κατήγγειλαν εν μέσω συνθημάτων για φυλετική δικαιοσύνη τη βία εναντίον των Αφροαμερικανών που, σύμφωνα με τους οργανωτές, πέφτουν με δυσανάλογο τρόπο θύματα των σκληρών, συχνά ρατσιστικών τακτικών των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Το πλήθος πάντως παρέμεινε ειρηνικό καθ’ όλη την κινητοποίηση, ενώ η αστυνομία προτίμησε να κρατήσει χαμηλό προφίλ, παρακολουθώντας από κάποια απόσταση τους διαδηλωτές.

Την Παρασκευή ο δήμαρχος Τζέικομπ Φρέι αντέδρασε στον θάνατο του Αμίρ Λοκ διατάσσοντας να επιβληθεί μορατόριο στα εντάλματα ερεύνης «no-knock», τονίζοντας πως πήρε την απόφαση αυτή για να «εγγυηθεί την ασφάλεια τόσο των πολιτών, όσο και των αστυνομικών» ωσότου καταρτιστεί «νέα πολιτική».

Ο θάνατος του νεαρού προστέθηκε σε σειρά τραγωδιών που έχουν φέρει στο επίκεντρο της προσοχής την αστυνομική διεύθυνση της Μινεάπολης, της πόλης όπου πριν από δύο χρόνια ο Τζορτζ Φλόιντ πέθανε κάτω από το γόνατο του βετεράνου αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν.

Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ, που καταγράφηκε σε βίντεο το οποίο γνώρισε τεράστια διάδοση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πυροδότησε μαζικές κινητοποιήσεις και βίαια επεισόδια στη Μινεάπολη, σε ολόκληρες τις ΗΠΑ και σε διεθνές επίπεδο, ενώ γέννησε ένα κίνημα που καταγγέλλει την αστυνομική βαρβαρότητα και την προκατάληψη στο αμερικανικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.

Δικηγόροι που εκπροσωπούν την οικογένεια Λοκ υπογραμμίζουν ότι ο νεαρός δεν είχε ποινικό μητρώο και κατείχε όπλο νομίμως όταν σκοτώθηκε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter