ΗΠΑ: Εκτελεστικά διατάγματα υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση ετοιμάζει ο Μπάιντεν

ΗΠΑ: Εκτελεστικά διατάγματα υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση ετοιμάζει ο Μπάιντεν
A crowd of people gather outside the Supreme Court, early Tuesday, May 3, 2022 in Washington. A draft opinion circulated among Supreme Court justices suggests that earlier this year a majority of them had thrown support behind overturning the 1973 case Roe v. Wade that legalized abortion nationwide, according to a report published Monday night in Politico. It's unclear if the draft represents the court's final word on the matter. The Associated Press could not immediately confirm the authenticity of the draft Politico posted, which if verified marks a shocking revelation of the high court's secretive deliberation process, particularly before a case is formally decided. (AP Photo/Alex Brandon)

Την μέθοδο της έκδοσης εκτελεστικών διαταγμάτων φαίνεται πως υιοθετεί ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προκειμένου να διασφαλίσει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, αν το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών ανατρέψει την απόφασή του 1973 (Roe vs Wade) με την οποία και νομιμοποιήθηκε η άμβλωση.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Λευκός Οίκος σκέφτεται να πιέσει την υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αρμόδια για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, να διευρύνει την πρόσβαση στα σκευάσματα και τα χάπια που προκαλούν άμβλωση, ενώ εξετάζεται και η επιλογή πόροι του Medicaid να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης για γυναίκες με χαμηλότερα εισοδήματα, οι οποίες θα χρειαστεί να ταξιδέψουν σε άλλη πολιτεία ώστε να υποβληθούν σε άμβλωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με στοιχεία της FDA οι μισές σχεδόν από τις αμβλώσεις που γίνονται στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται με τη λήψη ειδικών σκευασμάτων, τα οποία διαθέτουν γιατροί σε πολλές πολιτείες.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Μαΐου ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico, επικαλούμενος το προσχέδιο γνωμοδότησης που διέρρευσε, έκανε γνωστό ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ετοιμάζεται να ακυρώσει την ιστορική απόφαση του 1973 με την οποία αναγνωρίστηκε το δικαίωμα στην άμβλωση, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων και διαμαρτυριών από φεμινιστικές συλλογικότητες, οργανώσεις υπεράπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικούς του Δημοκρατικού Κόμματος.

Πηγή: Reuters

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter