ΗΠΑ: Εκτός ελέγχου η κατάσταση – Άλλοι τρεις νεκροί στις διαδηλώσεις, χιλιάδες συλλήψεις

ΗΠΑ: Εκτός ελέγχου η κατάσταση – Άλλοι τρεις νεκροί στις διαδηλώσεις, χιλιάδες συλλήψεις

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τις ταραχές που έχουν ξεκίνησαν από την Μινεάπολη εξαιτίας της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ και έχουν εξαπλωθεί και σε άλλες πολιτείες της Αμερικής. 

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων που έχουν ξεσπάσει, πάνω από 4.000 έχουν συλληφθεί, εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί, κάποιοι από πλαστικές σφαίρες των αστυνομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, νεκρός από σφαίρες αστυνομικών φέρεται να έπεσε ένας άνδρας στη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Κεντάκι. Όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, το περιστατικό σημειώθηκε πριν από μερικές ώρες έξω από ένα σούπερ μάρκετ, στην προσπάθεια της αστυνομίας και της Εθνοφρουράς να σπάσουν τη συγκέντρωση των διαδηλωτών.

Διαβάστε επίσης: Ξεχειλίζει η οργή στις ΗΠΑ: Νέο βίντεο δείχνει τον Φλόιντ να ξυλοκοπείται και μέσα στο περιπολικό – Στο καταφύγιο ο Τραμπ (Photos – Video)

Ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος του Λούιβιλ, Στιβ Κόνραντ δήλωσε ότι οι αστυνομικοί ήταν αυτοί που πρώτοι δέχτηκαν πυροβολισμούς και αναγκάστηκαν να απαντήσουν, με τα πυρά να τραυματίζουν θανάσιμα τον εν λόγω διαδηλωτή.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το CNN ένα ακόμα αιματηρό περιστατικό με διαδηλωτές σημειώθηκε στην Αϊόβα και συγκεκριμένα στο Ντάβενπορτ. Σύμφωνα με την αστυνομία, κατά την διάρκεια περιπολίας οι αστυνομικοί έπεσαν σε ενέδρα από διαδηλωτές.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Ντάβενπορτ, Paul Sikorski ανέφερε ότι τρεις αστυνομικοί έκαναν περιπολία στην πόλη όταν τους περικύκλωσαν διαδηλωτές και άρχισαν να τους πυροβολούν. Από τα πυρά δύο άνθρωποι φαίνεται να έχασαν τη ζωή τους και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.

Ο δήμαρχος του Ντάβενπορτ Mike Mateson είπε ότι τίθεται σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη και ζήτησε από τον κυβερνήτη να ενεργοποιηθεί η Εθνική Φρουρά. Σχεδόν 40 πόλεις έχουν κηρύξει απαγόρευση της κυκλοφορίας. Σε πολλές, οι πολίτες τις αψήφησαν και βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσεων. Κάποιοι το πλήρωσαν γινόμενοι κι αυτοί θύματα ακραίας αστυνομικής βίας.

Είναι η πρώτη φορά επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας σε τόσες πολλές πόλεις από το 1968 στον απόηχο της δολοφονίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Στην Ουάσιγκτον, ξέσπασαν έντονες αναταραχές στο Lafayette Park, ακριβώς μπροστά από τον Λευκό Οίκο, όταν η αστυνομία προσπάθησε να επιβάλει την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Οι αρχές αντέδρασαν με δακρυγόνα. Στη Σάντα Μόνικα, στο Λος Άντζελες, λεηλατήθηκαν ακριβά καταστήματα στον δημοφιλή δρόμο της Third Street Promenade, πριν η αστυνομία προχωρήσει σε συλλήψεις. Οι βανδαλισμοί ακολούθησαν μια ογκώδη ειρηνική διαδήλωση που είχε γίνει νωρίτερα στην πόλη.

Λεηλασίες έγιναν επίσης, στη Φιλαδέλφεια, τη Βοστώνη, το Σικάγο και σε άλλες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Διαδηλώσεις έγιναν όμως πραγματοποιήθηκαν και σε όλον τον κόσμο: από το Λονδίνο και το Βερολίνο (χθες) ως την Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Ολλανδία. Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Μαϊάμι φωνάζοντας: «Καμία δικαιοσύνη, καμία ειρήνη» περνώντας μπροστά από ένα κέντρο κράτησης όπου οι κρατούμενοι φαίνονταν στα παράθυρα να κουνάνε μπλούζ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter