ΗΠΑ: Ενισχύεται η ατζέντα Μπάιντεν εν όψει ενδιάμεσων εκλογών

ΗΠΑ: Ενισχύεται η ατζέντα Μπάιντεν εν όψει ενδιάμεσων εκλογών

Ενθαρρυντικά είναι τα σημάδια για τον αμερικανό πρόεδρο, που φαίνεται να «παίρνει τα πάνω του» εν όψει των σημαντικών ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου που θα κρίνουν την νέα σύνθεση στο Κογκρέσο. Την Κυριακή, με την ψήφο της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις –για την λύση της ισοψηφίας– πέρασε το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, γεγονός που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από νομοθεσίες που έχουν περάσει το τρέχον έτος και που δίνουν το μήνυμα ότι οι Δημοκρατικοί μπορούν να νομοθετούν αποτελεσματικά.

Διάσωση από τη χαμηλή δημοτικότητα

Τα ποσοστά αποδοχής του προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι τα χαμηλότερα στη θητεία του, αφού σε διαφορετικές μετρήσεις (Gallup, Reuters) το ποσοστό των πολιτών που εγκρίνουν την πολιτική του είναι μόλις στο 38%. Η κύρια ανησυχία μακράν από τη δεύτερη είναι «η οικονομία», με δεύτερη το περιβάλλον και τρίτη την υγειονομική περίθαλψη. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ξεπέρασε τον Ιούλιο το 9%, γι αυτό και η κυβέρνηση πέρασε τον Νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού (Inflation Reduction Act), που προβλέπει επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μείωση του ελλείμματος κατά 300 δις δολάρια και μείωση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Από την πλευρά του, ο προοδευτικός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το νομοσχέδιο, το οποίο επέμεινε ότι «στην πραγματικότητα θα έχει ελάχιστο αντίκτυπο στον πληθωρισμό». Οι Ρεπουμπλικάνοι άρχισαν αμέσως να προωθούν τις καταγγελίες του Σάντερς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Θέλει δουλειά πολλή

Για να επανέλθει όμως η δημοφιλία του Μπάιντεν δεν φτάνει μόνο αυτό. Η κυβέρνηση έχει περάσει και άλλες νομοθεσίες, όπως εκείνη για την ασφάλεια των όπλων, μετά τα αλλεπάλληλα μακελειά που στοιχίζουν τη ζωή σε χιλιάδες αμερικανούς πολίτες κάθε χρόνο. Η συγκυρία δεν βοήθησε να αποκομίσει τα επικοινωνιακά οφέλη η κυβέρνηση αφού την ίδια μέρα, το Ανώτατο Δικαστήριο κατάργησε το δικαίωμα στην άμβλωση, ανατρέποντας την ιστορική απόφαση Roe v. Wade. Ωστόσο, η νομοθεσία για την ασφάλεια των όπλων ήταν η πρώτη που πέρασε από το Κογκρέσο, με την υποστήριξη και των δύο κομμάτων, από το 1994.

Επίσης πέρασαν φέτος άλλες δύο σημαντικές νομοθεσίες: η πρώτη είναι για την βιομηχανία ημιαγωγών. Με την παγκόσμια κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα να φέρνει ελλείψεις στις ηλεκτρονικές συσκευές, και με την τωρινή κρίση στην Ταϊβάν να κάνει ακόμα πιο αβέβαια τα πράγματα, η νομοθεσία αυτή για την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας κρίνεται σημαντική. Η δεύτερη είναι η λεγόμενη PACT Act, που θα επιτρέπει σε βετεράνους που έχουν εγκαύματα από τις χώρους απόρριψης παλιών εξαρτύσεων να έχουν υγειονομική περίθαλψη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter