ΗΠΑ: Επιστρέφει η καταστροφική μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ

ΗΠΑ: Επιστρέφει η καταστροφική μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ

Η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αναβιώσει την πολιτική «Παραμονή στο Μεξικό» (Remain in Mexico) του Ντόναλντ Τραμπ θα υποβάλει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε τεράστια ταλαιπωρία και θα τους αφήσει ευάλωτους σε απαγωγές και βιασμούς καθώς θα μαραζώνουν σε επικίνδυνες παραμεθόριες πόλεις του Μεξικού, προειδοποίησαν ακτιβιστές για τα δικαιώματα των μεταναστών.

Μετά την επίτευξη συμφωνίας με το Μεξικό, οι ΗΠΑ θα αρχίσουν από τις 6 Δεκεμβρίου να επιστρέφουν αιτούντες άσυλο από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής στο Μεξικό, όπου θα είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν μέχρι να αξιολογηθεί η υπόθεσή τους. Οι αιτούντες άσυλο θα μένουν εγκλωβισμένοι σε μεξικανικές παραμεθόριες πόλεις όπου γίνονται τακτικά στόχος ομάδων οργανωμένου εγκλήματος για βιασμούς, ληστείες, εκβιασμούς και απαγωγές.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπόσχεται να βελτιώσει το σύστημα για να επιτρέψει στους αιτούντες άσυλο τη νομική εκπροσώπηση και να ολοκληρώσουν τις αξιώσεις τους εντός έξι μηνών από την αρχική επιστροφή ενός ατόμου στο Μεξικό.

Το Μεξικό είπε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανταποκρίθηκαν στις ανησυχίες του σχετικά με τη χρηματοδότηση χώρων φιλοξενίας μεταναστών, την προστασία των ευάλωτων ομάδων και την πρόσβαση σε ιατρικούς ελέγχους και εμβόλια Covid-19. Υποσχέθηκε επίσης να λάβει υπόψη τις «τοπικές συνθήκες ασφάλειας» πριν δεχθεί αιτούντες άσυλο – μια υπόσχεση που προκάλεσε αναστάτωση στους υποστηρικτές των μεταναστών.

Το σχέδιο, με την ονομασία Πρωτόκολλα Προστασίας Μεταναστών (MPP), ήταν μέρος ενός μπαράζ πολιτικών του Τραμπ που στόχευαν στην υπονόμευση του συστήματος ασύλου. Η κυβέρνηση Τραμπ επικαλέστηκε επίσης έναν ξεχασμένο νόμο για τη δημόσια υγεία, τον Τίτλο 42, προκειμένου να πραγματοποιήσει συνοπτικές απελάσεις λόγω του υποτιθέμενου κινδύνου για την υγεία που θέτουν οι μετανάστες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid.

Ο Μπάιντεν έκανε εκστρατεία για να δώσει ένα πιο φιλικό πρόσωπο στη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ – αλλά όταν ανέβηκε στην εξουσία κράτησε σε ισχύ τον Τίτλο 42. Τον Αύγουστο, ένας ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναβιώσει το πρόγραμμα «Παραμονή στο Μεξικό» – μια απόφαση που ασκεί έφεση η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Η αναβίωση του MPP μπορεί να προκαλέσει κάποιους πολιτικούς πονοκεφάλους στον Μπάιντεν, αλλά το θέμα έχει λάβει ελάχιστη προσοχή στα μεξικανικά μέσα ενημέρωσης. Ο Πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δεν αναφέρθηκε στο θέμα στην πρωινή συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, παρόλο που ουσιαστικά εγκατέλειψε τις προεκλογικές υποσχέσεις του 2018 ότι δεν θα «κάνει τη βρώμικη δουλειά» άλλων κυβερνήσεων στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter