ΗΠΑ: Επίθεση στο δικαίωμα στην άμβλωση

ΗΠΑ: Επίθεση στο δικαίωμα στην άμβλωση

Η συντηρητική πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ απειλεί να ανατρέψει το συνταγματικά κατοχυρωμένο, εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, δικαίωμα των γυναικών της χώρας στην άμβλωση. Η εξέλιξη έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία ένα κύμα συντηρητισμού έχει πλημμυρίσει τις αμερικανικές πολιτείες σε τοπικό επίπεδο, ενώ μπορεί ακόμη και να γείρει αποφασιστικά την πλάστιγγα στις μεσοπρόθεσμες εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου υπέρ των Ρεπουμπλικάνων. Παράλληλα, αναδεικνύεται η χρόνια παθογένεια στο κράτος δικαίου των ΗΠΑ καθώς η Δικαιοσύνη εξαρτάται στενά από την εκτελεστική εξουσία.

«Εξωφρενικά λανθασμένη»

Το σκεπτικό του προσχεδίου της απόφασης για μια άλλη υπόθεση (Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization) διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα από το Politico. Στη γνωμοδότηση αυτή η συντηρητική πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου έκρινε ότι η απόφαση του 1973 στην περίφημη υπόθεση Roe v. Wade είναι «εξωφρενικά λανθασμένη», αναφέροντας –με μια αμφιλεγόμενη κρίση– ότι δεν είναι δουλειά του δικαστηρίου να αποφασίζει σχετικά με τη νομοθεσία για τις αμβλώσεις αλλά των πολιτικών. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση-ορόσημο στην υπόθεση Roe v. Wade ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για τη συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση στις ΗΠΑ.

Ετσι, το Ανώτατο Δικαστήριο φαίνεται να είναι διατεθειμένο να κάνει κάτι πρωτοφανές: να πάρει πίσω ένα συνταγματικό δικαίωμα το οποίο παραχώρησε 50 χρόνια πριν. Η είδηση προκάλεσε αμέσως σάλο στην αμερικανική κοινωνία, τόσο στους υποστηρικτές του δικαιώματος στην άμβλωση όσο και στους επικριτές. Οι μεν συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του δικαστηρίου για να ζητήσουν την κωδικοποίηση του δικαιώματος στην άμβλωση, σε ομοσπονδιακό νόμο πράγμα που άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνει και ο ίδιος ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές των αμβλώσεων καταδίκασαν την παραβίαση του απορρήτου των διαβουλεύσεων του δικαστηρίου.

Ομως οι αντιδράσεις δεν έμειναν στο επίπεδο των διαδηλώσεων. Ενδεχόμενη ακύρωση της απόφασης Roe v. Wade θα προκαλούσε ένα παλιρροϊκό κύμα ακυρώσεων νομοθεσιών για τις αμβλώσεις σε 24 πολιτείες, σχεδόν τις μισές των ΗΠΑ. Ενδεικτικά, η ρεπουμπλικανή κυβερνήτρια της Νότιας Ντακότα Κρίστι Νόεμ τουίταρε το πρωί της Τρίτης ότι θα συγκαλέσει άμεσα μια ειδική συνεδρίαση αν ανατραπεί η απόφαση Roe v. Wade έτσι ώστε «να σώσει ζωές και να διασφαλίσει ότι κάθε αγέννητο παιδί θα έχει δικαίωμα στη ζωή». Επίσης, στην Αλαμπάμα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος υποσχέθηκε ότι θα «αναλάβει γρήγορα δράση για να τελειώσει η άμβλωση στα σύνορά μας». Αντίθετα, σε πολιτείες με Δημοκρατικούς στο τιμόνι συζητείται η νομική θωράκιση των ήδη υπαρχουσών νομοθεσιών μέσω της κατοχύρωσής τους στα τοπικά συντάγματα.

Συντηρητική αντεπίθεση

Η οπισθοδρόμηση αυτή σχετικά με το δικαίωμα στην άμβλωση είναι η κορωνίδα μιας προσπάθειας των Ρεπουμπλικάνων να κυριαρχήσουν στο τοπικό επίπεδο. Από δημοτικές βιβλιοθήκες και σχολικά συμβούλια μέχρι τα κοινοβούλια των πολιτειών, οι συντηρητικοί σε όλες τις ΗΠΑ έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο κατάκτησης της δημόσιας σφαίρας. Από την προσπάθεια αυτή της τραμπικής «ανακατάληψης» δεν θα μπορούσε να λείπει ο Στιβ Μπάνον, στενός πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δίνει μάχες για να εξαπλώσει την επιρροή του πρώην προέδρου στο επίπεδο της γειτονιάς, ενώ επιδιώκει να βάλει σε καίριες θέσεις ανθρώπους πιστούς στον σκοπό του.

Μάλιστα, είναι εκπληκτική η ζέση με την οποία τραμπικοί οπαδοί διεκδικούν τις θέσεις του κυβερνήτη και του γραμματέα επί των Εσωτερικών Υποθέσεων κάθε πολιτείας, αφού αυτά τα αξιώματα είναι πρωταρχικής σημασίας στην καταμέτρηση ψήφων. Αν μάλιστα κάποιος συνυπολογίσει και ότι η πλειονότητα αυτών των οπαδών είναι αρνητές του αποτελέσματος των εκλογών του 2020, είναι ευκόλως εννοούμενο τι ζημιά μπορούν να προκαλέσουν σε μελλοντικές εκλογές που δεν ευνοούν τους Ρεπουμπλικάνους.

Μέρος αυτής της αντεπίθεσης θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι και ο διορισμός Συντηρητικών δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε τρεις δικαστές, τον Νιλ Γκόρσουτς το 2017, τον Μπρετ Κάβανο το 2018 και την Εϊμι Κόνι Μπάρετ το 2020, μετά τον θάνατο της πρωτοπόρας Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ. Ετσι, η πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο έγειρε υπέρ των Ρεπουμπλικάνων. Περιττεύει να αναφέρουμε ότι και οι τρεις προαναφερθέντες δικαστές ψήφισαν υπέρ της κατάργησης της άμβλωσης.

Ηλεκτρονική παρακολούθηση

Η υπόθεση των αμβλώσεων παίρνει δυστοπική τροπή. Αναφορές σε διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για πώληση προσωπικών δεδομένων πελατών κλινικών αμβλώσεων σε κάθε ενδιαφερόμενο, ακόμη και στις αστυνομικές αρχές! Μια εταιρεία βρίσκεται στο κέντρο της υπόθεσης, η SafeGraph, η οποία πωλεί προς 160 δολάρια δεδομένα τοποθεσίας από πελάτες κλινικών οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες «σχεδιασμένης γονεϊκότητας», στις οποίες περιλαμβάνονται και οι αμβλώσεις. Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε παίξει επίσης καίριο ρόλο στην παρακολούθηση των κινητών εκατομμυρίων Αμερικανών από το CDC ώστε να διαπιστωθεί εάν παραβίασαν τους κανόνες της καραντίνας. Ο εκτελεστικός διευθυντής της SafeGraph Ορεν Χόφμαν δεν είναι πρωτάρης στην εμπορία δεδομένων. Μια άλλη εταιρεία του, η LiveRamp, είχε πρωταρχικό ρόλο στην υπόθεση της Cambridge Analytica και του σκανδάλου στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους επενδυτές που στηρίζουν τη SafeGraph είναι και ο δισεκατομμυριούχος Πίτερ Τιλ, συνιδρυτής της αμαρτωλής Palantir Technologies.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter