ΗΠΑ: Εξαγριωμένοι οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο – Πυροβολισμοί και αναφορές για τραυματίες (LIVE εικόνα)

ΗΠΑ: Εξαγριωμένοι οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο – Πυροβολισμοί και αναφορές για τραυματίες (LIVE εικόνα)

Πρωτοφανείς σκηνές εκτυλίσσονται στην Ουάσινγκτον με εξαγριωμένους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ, εισβάλλοντας στο Καπιτώλιο κι ενώ λάμβανε χώρα η συνεδρίαση του Κογκρέσου για την επικύρωση των ψήφων των εκλογών του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το CNN, μία γυναίκα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση έχοντας δεχθεί πυρά στο στήθος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNN σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται η υγεία μίας γυναίκας η οποία πυροβολήθηκε στο στήθος. Παράλληλα, το ίδιο δίκτυο μεταδίδει ότι υπήρξαν τραυματισμοί αστυνομικών, αλλά και μία διακομιδή σε νοσοκομείο.

Στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς στέλνονται στο Καπιτώλιο μαζί ομοσπονδιακές υπηρεσίες ασφαλείας, δήλωσε μια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Ραλφ Νόρθαμ δήλωσε πως έπειτα από αίτημα της δημάρχου της Πόλης της Ουάσινγκτον η Πολιτεία του θα στείλει 200 μέλη της Εθνικής Φρουράς της Πολιτείας.

Νωρίτερα, το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) οπαδοί του Τραμπ παραβίασαν τα προστατευτικά φράγματα του Καπιτωλίου και μερικοί εξ αυτών εισέβαλλαν στο κτίριο, έπειτα από την εμπρηστική ομιλία του απερχόμενου Ρεπουμπλικανού προέδρου, ο οποίος αρνήθηκε για μία ακόμη φορά να αναγνωρίσει την εκλογική ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν.

Δείτε live εικόνα από την Ουάσινγκτον

Οι αρχές προχώρησαν σε άμεση εκκένωση χώρων και γραφείων, ερχόμενοι σε άμεση σύγκρουση με τους διαδηλωτές που βρέθηκαν στο προαύλιο χώρο, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει στα «περί νοθείας» στις εκλογές του Νοεμβρίου, αρνούμενος να παραδεχθεί την ήττα του από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

Διαδηλωτές υπέρ του Τραμπ παραβίασαν οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά του Καπιτωλίου, ανέβηκαν στην κατασκευή που τοποθετήθηκε για την ορκωμοσία του Μπάιντεν, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

Αποστολή της Εθνοφρουράς στο Καπιτώλιο

Στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς θα σταλούν στο Καπιτώλιο μαζί ομοσπονδιακές υπηρεσίες ασφαλείας, δήλωσε μια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Ραλφ Νόρθαμ δήλωσε πως έπειτα από αίτημα της δημάρχου της Πόλης της Ουάσινγκτον η Πολιτεία του θα στείλει 200 μέλη της Εθνικής Φρουράς της Πολιτείας.

Ενίσχυση αστυνομικών δυνάμεων – Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00

Η αστυνομία του Καπιτωλίου εφοδιάστηκε με δακρυγόνα, ούτως ώστε να αντιμετωπίσει πιθανή νέα προσπάθεια των συγκεντρωμένων διαδηλωτών.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η δήμαρχος της Ουάσινγκτον, Μούριελ Μπάουζερ, ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας στις 6 το απόγευμα (τοπική ώρα), σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα διαρκέσει έως τις 6.00 το πρωί της Πέμπτης (13.00 ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσε η δήμαρχος , διευκρινίζοντας ότι εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής καθώς και οι δημοσιογράφοι.

Φυγαδεύτηκε ο Μάικ Πένς

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πένς φυγαδεύτηκε από την αίθουσα του Κογκρέσου, έπειτα από την εισβολή των υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Ο Τραμπ κάλεσε νωρίτερα τον αντιπρόεδρό του, Μάικ Πενς να μην επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν, ως προεδρεύων της έκτακτης συνεδρίασης στο Κογκρέσο.

«Εάν ο Μάικ Πενς κάνει το σωστό, κερδίζουμε τις εκλογές», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος ενώπιον ενός πλήθους υποστηρικτών που συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον. «Αν δεν το κάνει, θα είναι μια θλιβερή ημέρα για τη χώρα μας», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αμφιβάλλει για τη στάση του αντιπροέδρου του.

Από την πλευρά του, ο Πενς φέρεται να έχει ενημερώσει σχετικά με τις κινήσεις του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στην πιστοποίηση της νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Η αντίδραση του Τραμπ

Σε ανάρτησή του στο Twitter, λίγη ώρα μετά την εισβολή πολιτών στο Καπιτώλιο, ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους διαδηλωτές να «στηρίξουν τις Αρχές και την αστυνομία του Καπιτωλίου», καθώς «τάσσονται στο πλευρό της πατρίδας μας», σημείωσε ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας, καλώντας τους επίσης να μείνουν ειρηνικοί. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο ίδιος είχε φροντίσει να… οξύνει τα πνεύματα μέσω της εμπρηστικής ομιλίας του.

Διεκόπη η συνεδρίαση στο Κογκρέσο

Οι εξελίξεις που έλαβαν χώρα, ανάγκασαν το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών να αναστείλει εκτάκτως τη συνεδρίαση που είχε σκοπό να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές μετά την εισβολή διαδηλωτών οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, ο οποίος αρνείται να παραδεχθεί την ήττα του, είχε καλέσει τους υποστηρικτές του να πραγματοποιήσουν πορεία στην Ουάσινγκτον στο περιθώριο αυτής της επίσημης συνεδρίασης. Αφότου άκουσαν την ομιλία του, μερικοί διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία προς το Κογκρέσο, παραβίασαν οδοφράφματα, και η αστυνομία διέταξε την εκκένωση αρκετών κτιρίων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter