ΗΠΑ για χημικά όπλα: «Δεν θα τα χρησιμοποιήσουμε όποιες κι αν είναι οι συνθήκες»

ΗΠΑ για χημικά όπλα: «Δεν θα τα χρησιμοποιήσουμε όποιες κι αν είναι οι συνθήκες»

Ακόμα και αν η Ρωσία κάνει χρήση χημικών όπλων οι ΗΠΑ «δεν προτίθενται να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα όποιες συνθήκες κι αν συντρέχουν», διαβεβαίωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, από το Air Force One.

Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με δημοσιογράφους, προειδοποίησε, εντούτοις, ότι η Μόσχα θα πληρώσει «πολύ υψηλό αντίτιμο», στην περίπτωση που χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, αποσαφηνίζοντας τις δηλώσεις μία ημέρα πριν του προέδρου Τζο Μπάιντεν, που υποσχέθηκε μια «απάντηση» σε ένα τέτοιο σενάριο, όμως παραμένοντας ασαφής σχετικά με τη «φύση» μιας τέτοιας απάντησης.

Η Ρωσία από την πλευρά της διαψεύδει ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, μετά τις κατηγορίες από την Ουκρανία ότι έκανε χρήση βομβών φωσφόρου στο πλαίσιο της στρατιωτικής επέμβασής της στη γειτονική της χώρα εδώ κι έναν μήνα.

Διαβάστε επίσης: Διεθνής Τύπος: Προειδοποίηση ΝΑΤΟ προς Ρωσία για χρήση χημικών – Έρχεται το αμερικανικό αέριο στην Ευρώπη

«Η Ρωσία δεν παραβίασε ποτέ καμία διεθνή συνθήκη», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς από δημοσιογράφους στο θέμα των κατηγοριών που έχει διατυπώσει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Επιπλέον, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων AFP και Reuters, το Κρεμλίνο κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι θέλει να «αποσπάσει την προσοχή» από το αμερικανικό πρόγραμμα χημικών και βιολογικών όπλων στην Ουκρανία με τις δηλώσεις του σχετικά με μια πιθανή προσφυγή της Ρωσίας σε χημικά όπλα στην Ουκρανία.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι Αμερικανοί επιχειρούν να αποσπάσουν την προσοχή μιλώντας για μια υποτιθέμενη ρωσική απειλή, με φόντο το σκάνδαλο που προκλήθηκε (…) από τα προγράμματα ανάπτυξης χημικών και βιολογικών όπλων που οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει σε διάφορες χώρες, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Την Πέμπτη, σαφές μήνυμα προς την Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε ο Τζο Μπάιντεν διαμηνύοντας ότι αν η Μόσχα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία που μαίνεται εδώ και ένα μήνα, οι ΗΠΑ θα απαντήσουν.

«Θα απαντήσουμε, θα απαντήσουμε αν τα χρησιμοποιήσει. Η φύση της απάντησης θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης», δήλωσε ο Μπάιντεν ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των G7.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος έχει συγκροτήσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να σχεδιάσει πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής -χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά- στην εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσαν την Πέμπτη ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το Reuters.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter