ΗΠΑ: Γυναικεία υπόθεση τα debate των Δημοκρατικών

ΗΠΑ: Γυναικεία υπόθεση τα debate των Δημοκρατικών

Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, Γερουσιαστής Μασαχουσέτης και η Καμάλα Χάρις, Γερουσιαστής της Καλιφόρνια είναι οι δύο αδιαμφισβήτητες νικήτριες των δύο debate των Δημοκρατικών που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη στις ΗΠΑ.

Έναν χρόνο προτού τα μέλη του Δημοκρατικού κόμματος κληθούν να επιλέξουν τον υποψήφιο που θα προσπαθήσει να στερήσει από τον Ρεπουμπλικανό, Ντόναλντ Τραμπ, τη δεύτερη προεδρική θητεία του, οι 20 (!) υποψήφιοι των Δημοκρατικών αναμετρήθηκαν σε δύο τηλεοπτικά debate. Στόχος τους; Να ξεχωρίσουν από το πλήθος και να κερδίσουν πόντους στις δημοσκοπήσεις.

Δύο τα ντιμπέιτ, δύο οι νικητές. Στην πραγματικότητα, νικήτριες. Γιατί η Ελίζαμπεθ Γουόρεν και η Καμάλα Χάρις απέδειξαν ότι οι δύο τηλεοπτικές αναμετρήσεις ήταν (σχεδόν) καθαρά γυναικεία υπόθεση.

Το πρώτο βράδυ έλαμψε η αποφασιστική, πολύ καλά διαβασμένη και σίγουρη για τις απόψεις και το πλάνο της, Ελίζαμπεθ Γουόρεν. Δεν μονοπώλησε το χρόνο. Κατάφερε, όμως, να κατευθύνει τη συζήτηση γύρω από την ατζέντα της. Τάχθηκε αβίαστα υπέρ της κατάργησης της ιδιωτικής ασφάλισης και υπερασπίστηκε σθεναρά την παροχής ασφάλισης υγείας σε όλους τους Αμερικανούς πολίτες ρίχνοντας και το καρφί της προς τους συνυποψηφίους της: « Είναι πολλοί πολιτικοί που λένε: “Αχ, δεν είναι εφικτό, δεν μπορούμε να το κάνουμε” και έχουν πολλούς πολιτικούς λόγους για να το λένε αυτό. Αυτό που σας λένε πραγματικά είναι ότι δεν θα δώσουν την ψυχή τους για αυτόν το σκοπό».

Στο δεύτερο debate, στο οποίο συμμετείχαν και οι δύο κορυφαίοι των δημοσκοπήσεων, οι παλιές καραβάνες της πολιτικής, Τζο Μπάιντεν και Μπέρνι Σάντερς, τους περισσότερους πόντους συγκέντρωσε η Γερουσιαστής, Καμάλα Χάρις. Η 54χρονη Ινδοτζαμαϊκανή υποψήφια είχε το πάθος και την ορμή που έλειπαν από τον αντιπρόεδρο επί Μπαράκ Ομπάμα, Μπάιντεν, ο οποίος αρκετές στιγμές φάνηκε έξω από τα νερά του. Κυρίως όταν η Χάρις τον στρίμωξε στη γωνία για τις δηλώσεις του περί προσωπικής συνεργασίας του στο παρελθόν με δύο Γερουσιαστές υπέρμαχους του φυλετικού διαχωρισμού.

Από την άλλη, για τον πάντα εκρηκτικό Σάντερς ήταν μια συνηθισμένη εμφάνιση, από την οποία δεν κατάφερε να αποκομίσει κάποιο όφελος. Προτίμησε αρκετές φορές να καταφύγει σε ασφαλείς, γενικόλογες απαντήσεις («η Γουόλ Στριτ είναι ο πραγματικός εχθρός μας») αδυνατώντας να διατυπώσει φρέσκες και ακριβείς προτάσεις.

Μένει να δούμε πώς η επίδοση των 20 υποψηφίων θα αποτυπωθεί στις νέες δημοσκοπήσεις και αν η Γουόρεν και η Χάρις, οι οποίες κατείχαν την τρίτη και τέταρτη θέση, θα μπορέσουν να ανατρέψουν τα μέχρι τώρα προγνωστικά και να ηγηθούν της κούρσας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter