ΗΠΑ: Η Γερουσία ψηφίζει για να αποφύγει το «shutdown» του κράτους

ΗΠΑ: Η Γερουσία ψηφίζει για να αποφύγει το «shutdown» του κράτους

Οι Δημοκρατικοί αντιμετωπίζουν μια δύσκολη Πέμπτη στο λόφο του Καπιτωλίου καθώς πιέζονται για να προλάβουν μέχρι τα μεσάνυχτα να ψηφίσουν νομολογίες που να αποτρέπουν, προσωρινά, την αναστολή της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους (shutdown). Επίσης διακυβεύονται δύο σημαντικά κεφάλαια της εσωτερικής ατζέντας του Μπάιντεν: το $1 τρις για το σχέδιο ανοικοδόμησης των υποδομών και τα $3,5 τρις για την κοινωνική πολιτική. Επιπλέον, η Γερουσία πρέπει να αποφασίσει για την αύξηση ή όχι του όριου χρέους, υπό την απειλή της στάσης πληρωμών.

Οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου προσπαθούν να περάσουν τέσσερις σημαντικές νομοθεσίες αυτή την εβδομάδα: την χρηματοδότηση του κράτους, το όριο χρέους, το σχέδιο για τις υποδομές και το σχέδιο για την κοινωνική πολιτική. Η επιτυχία αυτών των πολιτικών είναι κρίσιμη για το κόμμα αλλά και για τη χώρα γιατί μπορεί να κρίνει αν η Αμερική υποστεί άλλο ένα ζημιογόνο shutdown ή ακόμα χειρότερα αν η χώρα προχωρήσει σε στάση πληρωμών για το χρέος της, γεγονός που θα έχει παγκόσμιες συνέπειες.

Κυβερνητική χρηματοδότηση

Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στην Ουάσινγκτον, τα τμήματα της κυβέρνησης που λειτουργούν υπό τη διακριτική ευχέρεια της ετήσιας διαδικασίας δαπανών του Κογκρέσου θα ξεμείνουν από χρήματα εάν δεν περάσει το νομοσχέδιο για τις δαπάνες. Η 1η Οκτωβρίου είναι η αρχή του οικονομικού έτους και με μεγαλύτερα ζητήματα να κυριαρχούν στην προσοχή τους, οι Δημοκρατικοί της Βουλής και η Γερουσίας δεν έχουν ολοκληρώσει κανένα από τα ετήσια νομοσχέδια πιστώσεων για τη χρηματοδότηση διαφόρων σημαντικών τομέων του κράτους όπως το Υπουργείο Άμυνας, Μεταφορών, Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών και Εσωτερικής Ασφάλειας.

Το όριο χρέους

Η αύξηση του ορίου χρέους είναι παρόμοια με την εξόφληση του λογαριασμού της πιστωτικής κάρτας στο τέλος του μήνα, επειδή ένα υψηλότερο ανώτατο όριο δανεισμού επιτρέπει στο Υπουργείο Οικονομικών να πληρώσει στους πιστωτές, τους εργολάβους και τους οργανισμούς χρήματα που είχαν ήδη παρθεί από αυτούς εν είδη ομολόγων και γραμματίων ή συμβολαίων του Δημοσίου. Δεν είναι για μελλοντικές υποχρεώσεις. Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ήδη περάσει την Τετάρτη ένα ψήφισμα για αναστολή του δανεισμού μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου του 2022. Το ψήφισμα αναμένεται να μην περάσει από την Γερουσία, στην οποία οι Δημοκρατικοί έχουν μικρότερη πλειοψηφία απ’ ό,τι στη Βουλή.

Όλα πρέπει να γίνουν τις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες, για να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Η Τζάνετ Γέλεν, υπουργός Οικονομικών, δήλωσε στο Κογκρέσο την Τρίτη ότι η προθεσμία είναι η 18η Οκτωβρίου.

Υποδομές

Τον Αύγουστο, με υποστήριξη και από τα δύο κόμματα, η Γερουσία ψήφισε νομοσχέδιο 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για την κατασκευή δρόμων, γεφυρών, σηράγγων, διαμετακομιστικών και αγροτικών ευρυζωνικών δικτύων. Οι 69 ψήφοι «ναι» περιελάμβαναν τον γερουσιαστή Μιτς ΜακΚόνελ του Κεντάκι, τον Ρεπουμπλικανό ηγέτη και 18 ακόμη από το κόμμα του.

Κοινωνική πολιτική

Το εξαιρετικά φιλόδοξο νομοσχέδιο των Δημοκρατικών για την κοινωνική πολιτική, το οποίο ο κ. Μπάιντεν το αποκαλεί πλάνο “Build Back Better” (Χτίζω ξανά, καλύτερα), είναι γεμάτο από μακροχρόνιες προτεραιότητες των Δημοκρατικών. Η Βουλή συνέταξε ένα έγγραφο 2.465 σελίδων που περιλαμβάνει μια τεράστια σειρά προγραμμάτων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την επέκταση μιας γενναιόδωρης φορολογικής πίστωσης για τα παιδιά, προ-νηπιακή αγωγή για όλα τα παιδιά, πολύ διευρυμένη πρόσβαση στα δημόσια κολέγια, αυξημένους πόρους για φροντίδα ηλικιωμένων, άδεια μετ’ αποδοχών και μια επέκταση του Medicare για την κάλυψη της οφθαλμικής, της ακουστικής και της οδοντιατρικής περίθαλψης. Για όλα αυτά θα πληρώσουν οι φορολογικές αυξήσεις τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες και πλούσιους.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter