ΗΠΑ: Η Καλιφόρνια θα αποζημιώσει θύματα στείρωσης

ΗΠΑ: Η Καλιφόρνια θα αποζημιώσει θύματα στείρωσης
Η Stacy Cordova, της οποίας η θεία υπήρξε θύμα του προγράμματος καταναγκαστικής αποστείρωσης της Καλιφόρνια που ξεκίνησε το 1909, κρατά μια φωτογραφία της θείας της Mary Franco. Η Franco στειρώθηκε όταν ήταν 13 το 1934. Η Φράνκο έχει πεθάνει αλλά η Cordova συνέχισε να ζητά τη δικαίωση εκ μέρους της – Associated Press

Η πολιτεία της Καλιφόρνια θα ξοδέψει 7,5 εκατομμύρια δολάρια για να αναζητήσει και να πληρώσει στους περίπου 600 επιζώντες που υπέστησαν την βάρβαρη διαδικασία ένα ποσό που θα φτάνει τα $25.000 στον καθένα.

Περισσότεροι από 20.000, πολλοί από αυτούς ανάπηροι, φτωχοί ή μη λευκοί, εξαναγκάστηκαν να υποβληθούν σε μια διαδικασία στείρωσης υπό το πρόγραμμα ευγονικής της πολιτείας της Καλιφόρνιας, που κράτησε δεκαετίες. Μάλιστα, ήταν τέτοια η «επιτυχία» του προγράμματος, που τράβηξε την προσοχή της ναζιστικής Γερμανίας.

Υπό την επιρροή του κινήματος ευγονικής περισσότεροι από 60.000 Αμερικανοί πολίτες είχαν στειρωθεί στη χώρα κατά τη διάρκεια όλου του εικοστού αιώνα. Περισσότεροι από το ένα τρίτο από αυτούς πέρασαν την επίπονη διαδικασία στην πολιτεία της Καλιφόρνια, με βάση ένα νόμο του 1909. Όλες οι επεμβάσεις έγιναν από ιδρύματα και καμία δεν προϋπέθετε την συναίνεση του εγχειριζόμενου! Ανάμεσα σε αυτούς που στειρώθηκαν ήταν μέχρι και παιδιά 11 ετών.

Ακόμα και μετά την κατάργηση του νόμου στην Καλιφόρνια το 1979, η πολιτεία συνέχισε να στειρώνει γυναίκες στην φυλακή, μερικές φορές χωρίς καν την φροντίδα να εξασφαλιστεί η νόμιμη συναίνεσή τους σύμφωνα με μια έκθεση της πολιτείας το 2014 μετά από αποκάλυψη του Κέντρου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας. 

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί συνέχεια από αντίστοιχες κινήσεις που λαμβάνουν χώρα και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Βιρτζίνια και η Βόρεια Καρολίνα, που θα αποζημιώσουν θύματα της ευγονικής, η οποία είχε πολλούς οπαδούς στις αρχές του 20ού αιώνα. Τριάντα δύο (!) πολιτείες είχαν κάποιου είδους πρόγραμμα που χρηματοδοτούνταν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Σε αυτά τα προγράμματα, τα θύματα ήταν συνήθως μετανάστες, μη λευκοί, άνθρωποι με κάποια αναπηρία και άλλοι «ανεπιθύμητοι» υπό τον μανδύα της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Στην Βόρεια Καρολίνα, την πρώτη πολιτεία που αποζημίωσε πολίτες για το πρόγραμμα ευγονικής της, ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων που στερήθηκαν την ικανότητα να αναπαραχθούν ήταν γυναίκες μαύρου χρώματος. Πολλές από αυτές ήταν θύματα βιασμού σε μικρή ηλικία και στειρώθηκαν χωρίς να λάβουν γνώση. Η πολιτεία τις χαρακτήριζε ως «ελαφρόμυαλες»… Μερικές από αυτές που επέζησαν, έλαβαν αποζημίωση μέχρι και 50.000 δολάρια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter