ΗΠΑ: H «περιστρεφόμενη πόρτα» αφήνει άθικτες τις τσέπες των αμερικανικών λογιστικών εταιρειών

ΗΠΑ: H «περιστρεφόμενη πόρτα» αφήνει άθικτες τις τσέπες των αμερικανικών λογιστικών εταιρειών

Στις ΗΠΑ υπάρχει μια καλολαδωμένη περιστρεφόμενη πόρτα μεταξύ των μεγαλύτερων λογιστικών εταιρειών στις ΗΠΑ και του Υπουργείου Οικονομικών, αναφέρουν οι New York Times της Δευτέρας.

Η «ανακύκλωση» επαγγελματιών μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά η ικανότητα των μεγαλύτερων φορολογικών συμβούλων να ενσωματώνουν τους υπαλλήλους τους στις σημαντικότερες θέσεις της κυβερνητικής φορολογικής πολιτικής έχει ξεφύγει σε μεγάλο βαθμό από τον δημόσιο έλεγχο.

Το «κόλπο»

Τα στελέχη των μεγαλύτερων λογιστικών εταιρειών ενθαρρύνουν τους κορυφαίους φορολογικούς δικηγόρους τους να κάνουν «περάσματα» από το Υπουργείο Οικονομικών. Ενώ βρίσκονται στο Υπουργείο Οικονομικών, αυτοί οι νομικοί συντάσσουν κανόνες που επιτρέπουν στους πρώην εταιρικούς πελάτες τους να μειώσουν τους φόρους τους.

Οι ίδιοι νομικοί, μερικές φορές μόλις μερικούς μήνες αφότου βοήθησαν στη σύνταξη νέων κανόνων, καλωσορίζονται πάλι πίσω στους πρώην εργοδότες τους σε υψηλότερες θέσεις με υψηλότερες αμοιβές.

Οι αριθμοί

Κατά τις προηγούμενες τέσσερις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, υπήρχαν τουλάχιστον 35 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πέντε από τους έξι προηγούμενους επικεφαλής της υπηρεσίας φορολογικής πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι εγκατέλειψαν δουλειές σε κορυφαία λογιστική εταιρεία για να αναλάβουν θέση φορολογικής πολιτικής στην κυβέρνηση, για να επιστρέψουν στους προηγούμενους εργοδότες τους αργότερα.

Περίπου τα μισά από αυτά τα άτομα που επέστρεψαν έγιναν συνεργάτες, μια θέση που μπορεί να πληρώσει έως και 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως, σύμφωνα με τα δημόσια αρχεία που εξετάστηκαν από τους ΝΥTimes αλλά και από συνεντεύξεις με νυν και πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους και βιομηχανικά στελέχη.

Μείωση του φορολογικού βάρους

Τα πήγαινε-έλα στον κλάδο της λογιστικής φέρνουν αποτελέσματα. Οι φόροι που πληρώνουν οι εταιρείες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, έχουν συρρικνωθεί εδώ και χρόνια. Αυτό το μερίδιο βρίσκεται τώρα σε χαμηλό 50 ετών και ορισμένοι πρώην βετεράνοι της βιομηχανίας λένε ότι η ροή προσωπικού μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα έπαιξε ρόλο.

Η Deloitte, η PwC, η RSM και άλλες λογιστικές εταιρείες αρνήθηκαν να σχολιάσουν την έρευνα των ΝΥTimes. Ο Έρικ Σλόαν, πρώην ανώτερος φορολογικός δικηγόρος στη Deloitte, είπε ότι δεν έβλεπε τίποτα κακό στο να λέει στους κατώτερους υπαλλήλους ότι οι κυβερνητικές θέσεις θα τους αποφέρουν μεγάλα οικονομικά οφέλη όταν επιστρέψουν στην ιδιωτική πρακτική.

Οι επαγγελματίες φορολογικοί μπορεί επίσης να θέλουν να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση για να κάνουν αλλαγές που πραγματικά πιστεύουν ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον.

Οι κυβερνητικές υπηρεσίες βασίζονται στην τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα για να κατανοήσουν τις πραγματικές επιπτώσεις του φορολογικού κώδικα. Οι ομοσπονδιακοί κανόνες απαγορεύουν στους κυβερνητικούς αξιωματούχους να εργάζονται σε πολλά θέματα στα οποία έχουν οικονομικά συμφέροντα, όπως και να έχουν μια άγραφη συμφωνία να επιστρέψουν στην προηγούμενη εταιρεία τους.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter