ΗΠΑ: Η ποιήτρια Μάγια Αγγέλου η πρώτη μαύρη γυναίκα σε νόμισμα

ΗΠΑ: Η ποιήτρια Μάγια Αγγέλου η πρώτη μαύρη γυναίκα σε νόμισμα

Τα νέα νομίσματα 25 λεπτών του δολαρίου με τη μορφή της ποιήτριας και αγωνίστριας για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μάγια Αγγέλου κυκλοφόρησαν την Δευτέρα, κάνοντας την Αγγέλου την πρώτη μαύρη γυναίκα που απαθανατίζεται σε αμερικανικό νόμισμα.

Η Μάγια Αγγέλου ήταν παντρεμένη για τέσσερα χρόνια με τον ελληνικής καταγωγής πρώην ναυτικό και μουσικό Τος Άγγελος, από τον οποίο κράτησε το επώνυμο σαν επαγγελματικό ψευδώνυμο.

Το νόμισμα αυτό είναι το πρώτο που εκδίδεται από το πρόγραμμα για την απαθανάτιση σημαντικών Αμερικανίδων γυναικών στα νομίσματα. Πέρα από την Μάγια Αγγέλου κι άλλες γυναίκες θα κοσμήσουν με τη μορφή τους σε αμερικανικά νομίσματα των 25 λεπτών που θα κυκλοφορήσουν μέχρι το 2025: φέτος θα ακολουθήσουν η πρώτη γυναίκα αστροναύτης Σάλι Ράιντ, η ηθοποιός Άννα Μέι Γουόνγκ, η εθνική ηγέτιδα των Τσέροκι Γουίλμα Μάνκιλερ και η σουφραζέτα Νίνα Οτέρο-Γουόρεν.

«Κάθε φορά που ξανασχεδιάζουμε το νόμισμά μας, έχουμε την ευκαιρία να πούμε κάτι που για την χώρα μας, τι αξίες έχουμε και πώς έχουμε προχωρήσει ως κοινωνία», ανέφερε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν σε γραπτή της δήλωση τη Δευτέρα. «Είμαι πολύ περήφανη που αυτά τα νομίσματα τιμούν τη συνεισφορά μερικών από τις πιο διαπρεπείς αμερικανίδες, συμπεριλαμβανομένης της Μάγια Αγγέλου».

Η μορφή της Αγγέλου στο νόμισμα πλαισιώνεται από ένα πουλί που πετά, φέρνοντας στο νου ένα από τα πιο γνωστά έργα της, την αυτοβιογραφία της με τίτλο «Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί».

Το νομισματοκοπείο των ΗΠΑ κάλεσε το κοινό να υποβάλει ονόματα γυναικών που θεωρούν ότι είναι είδωλα της Αμερικής. Η υπηρεσία είδε να υποβάλλονται ονόματα γυναικών γνωστών για το έργο τους σχετικά με τα πολιτικά δικαιώματα, την επιστήμη και τις τέχνες, μεταξύ άλλων τομέων, ενώ δόθηκε έμφαση σε γυναίκες από «εθνικά, φυλετικά και γεωγραφικά διαφορετικά υπόβαθρα». Η μόνη προϋπόθεση ήταν οι γυναίκες που προτάθηκαν για τα νομίσματα να έχουν πεθάνει.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter