ΗΠΑ: Η πολιτική προσέγγισης επενδύσεων της Ουάσινγκτον προκαλεί παγκόσμιο πόλεμο επιδοτήσεων

ΗΠΑ: Η πολιτική προσέγγισης επενδύσεων της Ουάσινγκτον προκαλεί παγκόσμιο πόλεμο επιδοτήσεων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν μια γενναιόδωρη επενδυτική πολιτική, με φοροαπαλλαγές, επιχορηγήσεις και άλλα οικονομικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, κυρίως στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

Η αμερικανική κυβέρνηση ελπίζει ότι οι επενδύσεις θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση στην οικονομία για να ξεπεράσει τη στασιμότητα. Όμως, η επενδυτική πολιτική των ΗΠΑ έχει προκαλέσει ανησυχία σε Ευρώπη και Ασία, μιας και οι κυβερνήσεις εκεί θεωρούν αθέμιτο τον ανταγωνισμό στον οποίον η Ουάσινγκτον τις αναγκάζει να μπουν. Ως αποτέλεσμα, έχει ξεκινήσει ένας άτυπος αλλά σκληρός παγκόσμιος πόλεμος επιδοτήσεων, για την προσέλκυση επενδύσεων.

Αξιωματούχοι, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, έχουν κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για προστατευτισμό ενώ διαμαρτύρονται στην κυβέρνηση Μπάιντεν για τις πολιτικές της. Οι κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη Βρετανία και αλλού συζητούν πώς να αντιμετωπίσουν τις πολιτικές της Αμερικής προσφέροντας τα δικά τους κίνητρα για να προσελκύσουν επενδύσεις και να εμποδίσουν τις εταιρείες τους να μετεγκατασταθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

$680 δισ. στην αγορά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να ρίξουν στην αγορά σχεδόν 400 δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες και εκπτώσεις φόρου για να ενισχύσουν τη βιομηχανία καθαρής ενέργειας της Αμερικής μέσω του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού του 2022. Άλλα 280 δισεκατομμύρια δολάρια προορίζονται για εγκαταστάσεις που κατασκευάζουν και ερευνούν ημιαγωγούς, καθώς και ευρύτερη τεχνολογική έρευνα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν λέει ότι ολόκληρο το πακέτο αναμένεται να απελευθερώσει 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε δημόσιο κεφάλαιο και ιδιωτικές επενδύσεις την επόμενη δεκαετία. Είναι ταυτόχρονα μια απάντηση στις τεράστιες επιδοτήσεις που προσφέρουν οι κυβερνήσεις στην Κίνα και την Ανατολική Ασία και μια προσπάθεια ανοικοδόμησης ενός αμερικανικού εργοστασιακού τομέα που έχει καταστραφεί από δεκαετίες φυγής των επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Ορισμένες χώρες αποκομίζουν άμεσα οφέλη από τις δαπάνες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, ο οποίος περιλαμβάνεται σε ορισμένα από τα οφέλη του νόμου για την καθαρή ενέργεια και έχει εξορυκτικές δραστηριότητες που στερούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Προσπάθεια διασκέδασης των εντυπώσεων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να κατευνάσουν ορισμένες από τις ανησυχίες των συμμάχων τους υπογράφοντας νέες εμπορικές συμφωνίες που επιτρέπουν στους ξένους εταίρους να μοιραστούν ορισμένα από τα οφέλη του νόμου για την καθαρή ενέργεια. Μια συμφωνία ορυκτών που υπογράφηκε με την Ιαπωνία τον Μάρτιο θα επιτρέψει στις ιαπωνικές επιχειρήσεις να προμηθεύουν ορυκτά για ηλεκτρικά οχήματα που λαμβάνουν εκπτώσεις φόρου στις ΗΠΑ. Αμερικανοί αξιωματούχοι διαπραγματεύονται με την Ευρώπη για παρόμοια συμφωνία από πέρυσι.

Αλλά σε μια συνάντηση τον Οκτώβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη συγκρούστηκαν για μια πρόταση των ΗΠΑ να επιτραπούν οι επιθεωρήσεις εργασίας σε ορυχεία και εγκαταστάσεις παραγωγής ορυκτών εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης. Οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να εργάζονται για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας τις επόμενες εβδομάδες, αλλά εν τω μεταξύ, η έλλειψη συμφωνίας έχει επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη σχέση ΗΠΑ-ΕΕ.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν συνέχισαν να υπερασπίζονται την προσέγγισή τους, λέγοντας ότι ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού δεν σηματοδοτεί μια στροφή προς τον αμερικανικό προστατευτισμό και ότι οι δαπάνες για το κλίμα είναι εξαιρετικά απαραίτητες.

Σχέδια επιδοτήσεων ανά την υφήλιο

Εκτός από το Βιομηχανικό Σχέδιο Πράσινης Συμφωνίας, το οποίο πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση τον Φεβρουάριο, το μπλοκ έχει εγκρίνει ένα σημαντικό πρόγραμμα πράσινων επενδύσεων τόνωσης της οικονομίας ως μέρος ενός προηγούμενου ταμείου ανάκαμψης της πανδημίας και πρόσθετες δαπάνες για πράσινες βιομηχανίες στον τελευταίο προϋπολογισμό του.

Η Ευρώπη πρότεινε επίσης μια «πράξη για τσιπ» πέρυσι, αν και το μέγεθός της είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό του αμερικανικού προγράμματος. Και η Κίνα αντλεί χρήματα για την κατασκευή ημιαγωγών, ηλιακών συλλεκτών και ηλεκτρικών οχημάτων για να υπερασπιστεί το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά και να στηρίξει την αποδυναμωμένη οικονομία της.

Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν προτείνει τα δικά τους σχέδια για την επιδότηση των πράσινων βιομηχανιών. Στον κλάδο της τεχνολογίας, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν ενέκριναν και οι δύο μέτρα φέτος που προσφέρουν περισσότερες φορολογικές ελαφρύνσεις στις εταιρείες ημιαγωγών και η Ιαπωνία έχει παραμερίσει νέες επιδοτήσεις για μεγάλους κατασκευαστές τσιπ όπως η TSMC και η Micron. Ο ανταγωνισμός έχει επίσης προκαλέσει ανησυχίες σε μικρότερες οικονομίες, όπως η Βρετανία, σχετικά με την ικανότητα να συμβαδίζουν.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter