ΗΠΑ: Η θυγατρική της Novartis θα πληρώσει 195 εκατ. δολάρια για συμμετοχή σε καρτέλ φαρμάκου

ΗΠΑ: Η θυγατρική της Novartis θα πληρώσει 195 εκατ. δολάρια για συμμετοχή σε καρτέλ φαρμάκου

Άστραψε και βρόντηξε η αμερικανική Δικαιοσύνη σε βάρος της θυγατρικής εταιρείας Sandoz της Novartis η οποία σύμφωνα με έγγραφα του FBI εμπλέκεται σε δωροδοκίες και στη χώρα μας. 

Την ώρα που στην Ελλάδα η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχειρεί να παρουσιάσει τις καταγγελλόμενες δωροδοκίες από πλευράς Novartis ως «σκευωρία».

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες 2 Μαρτίου το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, η Sandoz συμφώνησε να καταβάλλει 195 εκατομμύρια δολάρια για συμμετοχή σε καρτέλ στο χώρο του γενόσημου φαρμάκου στις ΗΠΑ.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Ένοχο πρώην στέλεχος θυγατρικής εταιρείας της Novartis για συμμετοχή σε καρτέλ φαρμάκου

Πρόκειται για πρακτικές που ακολούθησε η Sandoz και άλλες εταιρείες στις ΗΠΑ και είχε αποκαλύψει με έγγραφα το Documento εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση πρόκειται για την Τρίτη κατά σειρά φαρμακευτική εταιρεία που αποδέχεται τις κατηγορίες για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και του ανταγωνισμού κατά τη διεξαγόμενη έρευνα της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. Οι παραβατικές πράξεις των φαρμακευτικών εταιρειών φέρονται να έλαβαν χώρα την τριετία 2013 – 2015.

Δείτε επίσης: #Novartis_Gate: Η θυγατρική της Novartis σε καρτέλ φαρμάκου στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, η Sandoz θα καταβάλλει περί τα 195 εκατομμύρια δολάρια, καθώς εξαιτίας των παράνομων πρακτικών οι πωλήσεις της ξεπέρασαν τα 500 εκατ. δολάρια. Μάλιστα στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης η Sandoz δέχτηκε να συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές.

Δείτε επίσης: Στις ΗΠΑ οι «κουκούλες» του FBI οδήγησαν σε καταδίκη – Kωδικές ονομασίες μαρτύρων στο καρτέλ του φαρμάκου

«Η προσπάθεια του FBI είναι συνεχής»

«Η σημερινή συμφωνία με έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές φαρμάκων αποτελεί σημαντικό βήμα ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τιμές των γεννόσημων φαρμάκων θα καθορίζονται μ όρους ανταγωνισμού και όχι με συμπαιγνίες» δήλωσε ο βοηθός εισαγγελέας που απασχολείται στο τμήμα Ανταγωνισμού του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Makan Delrahim.

Όπως ανέφερε, «η Sandoz συνωμοτούσε για χρόνια με άλλους κατασκευαστές φαρμάκων προκειμένου να αυξήσουν τις τιμές σε κρίσιμα φάρμακα. Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού θα συνεχίσει την έρευνα για τις εταιρείες αυτές και τα εμπλεκόμενα φάρμακα», σημείωσε ακόμη.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος για την έρευνα από το FBI, Timothy M. Dunham σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η προσπάθεια του FBI και των συνεργατών μας ώστε να εξαλείψουμε τις ανέντιμες επιχειρηματικές πρακτικές στην φαρμακευτική βιομηχανία είναι συνεχής», ενώ υπογράμμισε πως «δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε εταιρείες και στελέχη που τα βάζουν στην τσέπη τους. Το FBI θα συνεχίσει να αγωνίζεται ώστε το αμερικανικό κοινό να συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε μια ανταγωνιστική φαρμακευτική αγορά». 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter