ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει

Σε ένα ακόμα ψήφισμα υπέρ του Ισραήλ προχώρησε το νομοθετικό σώμα των ΗΠΑ την Τρίτη 28 Νοεμβρίου, με το οποίο δηλώνεται η αμέριστη στήριξη στο ισραηλινό κράτος από την κυριαρχούμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων. Με συντριπτική πλειοψηφία οι αμερικανοί βουλευτές επικύρωσαν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει «ως το μοναδικό εβραϊκό κράτος», ενώ αποκαλεί τον εβραϊκό λαό «γηγενή στη γη του Ισραήλ», εγείροντας ερωτήματα ως προς την κοσμικότητα της δημοκρατίας του Ισραήλ αλλά και τον αποκλεισμό πολιτών διαφορετικού θρησκεύματος.

Μόνο δύο μέλη της Βουλής δεν ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος. Η μία ήταν η Ρασίντα Τλάιμπ, Δημοκρατική βουλευτής από το Μίσιγκαν, η οποία είναι και η μοναδική πολιτικός με παλαιστινιακή καταγωγή. Η Τλάιμπ ψήφισε «παρών». Επίσης, ο Ρεπουμπλικανός Τόμας Μάσι καταψήφισε.

«Δεν φέρνει κοντά την ειρηνική συνύπαρξη»

Το ψήφισμα ήρθε στο τραπέζι από τον Ρεπουμπλικανό βουλευτή Μάικ Λόλερ της Νέας Υόρκης. Επιβεβαιώνει μια ποικιλία ευρέως αποδεκτών γεγονότων για το Ισραήλ και τον εβραϊκό λαό, συμπεριλαμβανομένης της θηριωδίας του Ολοκαυτώματος και της ιστορίας των διώξεων των Εβραίων. Ωστόσο, το ψήφισμα δεν έκανε καμία αναφορά στους Παλαιστίνιους – οι οποίοι έχουν τις δικές τους ιστορικές αξιώσεις στην περιοχή, ενώ περιέχει αναφορές που παρουσιάζουν τους Εβραίους ως «ιθαγενείς στη Γη του Ισραήλ».

Σε δήλωσή της, η Τλάιμπ υποστήριξε ότι το ψήφισμα «αγνοεί την ύπαρξη του παλαιστινιακού λαού» και «δεν μας φέρνει πιο κοντά στην ειρηνική συνύπαρξη». Το ψήφισμα αναφέρει επίσης ότι «η άρνηση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ είναι μια μορφή αντισημιτισμού» — με την οποία ο Μάσι διαφώνησε.

«Ψηφίζω “Όχι” στο ψήφισμα επειδή εξισώνει τον αντισιωνισμό με τον αντισημιτισμό. Ο αντισημιτισμός είναι αξιοθρήνητος, αλλά η επέκτασή του ώστε να συμπεριλάβει την κριτική στο Ισραήλ δεν είναι χρήσιμη», έγραψε ο Μάσι στο X, πρώην Twitter.

«Ένα ψήφισμα υπέρ του Ισραήλ κάθε εβδομάδα»

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Βουλή ψηφίζει ένα ψήφισμα σαν αυτό — αν και είναι η πρώτη φορά εδώ και καιρό που τα περισσότερα προοδευτικά μέλη της Δημοκρατικής «Ομάδας» (Squad) το ψήφισαν. Τον Οκτώβριο, 16 βουλευτές ψήφισαν είτε «παρών» ή κατά ψηφίσματος υπέρ του Ισραήλ και τον Ιούλιο, 9 Δημοκρατικοί της Βουλής καταψήφισαν ένα ψήφισμα που δηλώνει ότι το Ισραήλ «δεν είναι ρατσιστικό κράτος ή κράτος απαρτχάιντ».

Ο βουλευτής Τζαμάλ Μπόουμαν της Νέας Υόρκης, ένα προοδευτικό μέλος της «Ομάδας» των Δημοκρατικών που ψήφισε υπέρ, εξέφρασε την απογοήτευσή του: «Φαίνεται ότι ψηφίζουμε για κάποια μορφή αυτού του ψηφίσματος κάθε εβδομάδα», ανέφερε ο Μπόουμαν. «Έχουν οι Παλαιστίνιοι δικαίωμα ύπαρξης; Θα γράψει κάποιος αυτό το ψήφισμα; Και όταν γραφτεί, θα το ψηφίσουμε ή θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη μια συζήτηση χωρίς την άλλη;», προσέθεσε. Λίγα λεπτά νωρίτερα, ένα ξεχωριστό ψήφισμα που καταδικάζει τη Χαμάς και ζητά την απελευθέρωση των ομήρων ψηφίστηκε ομόφωνα.

«Για πολλά χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν στο Ισραήλ σημαντικά χρηματικά ποσά — χωρίς σχεδόν καθόλου δεσμεύσεις», έγραψε ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς από το Βερμόντ σε πρόσφατο άρθρο, λέγοντας ότι «ενώ είμαστε φίλοι του Ισραήλ, υπάρχουν όροι σε αυτή τη φιλία» και ότι «δεν μπορούμε να είμαστε συνένοχοι σε ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τη δική μας αίσθηση ευπρέπειας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter