ΗΠΑ: Η υποψήφια επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφορίων θα τηρήσει «επιθετική στάση» κατά της Κίνας

ΗΠΑ: Η υποψήφια επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφορίων θα τηρήσει «επιθετική στάση» κατά της Κίνας

Η επόμενη διευθύντρια των αμερικανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (DNI) Αβρίλ Χέινς δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα παραμείνει «απολιτική» και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες αυτές, που έμπαιναν συχνά στο στόχαστρο του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τα τελευταία χρόνια.

Η Χέινς, την οποία επέλεξε ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για να εποπτεύει και να συντονίζει τη δράση της CIA, της NSA και άλλων 15 υπηρεσιών πληροφοριών, δήλωσε επίσης ότι θα συνεργαστεί με τους ερευνητές για να καθορίσουν αν οι ταραξίες της 6ης Ιανουαρίου επηρεάστηκαν από κάποια ξένη χώρα, ενώ υποσχέθηκε ότι θα τηρήσει «επιθετική» στάση απέναντι στην Κίνα.

«Προκειμένου να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα των υπηρεσιών πληροφοριών, η DNI πρέπει να επιμείνει στο γεγονός ότι σ’ αυτές (τις υπηρεσίες) η πολιτική δεν έχει καμία θέση», είπε η 51χρονη Χέινς στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας που θα εγκρίνει τον διορισμό της.

Όταν ρωτήθηκε τι είδους βοήθεια θα μπορούσε να προσφέρει στο FBI ώστε να ταυτοποιήσει και να εξουδετερώσει τις ακροδεξιές ομάδες που οργάνωσαν τα βίαια επεισόδια στο Κογκρέσο, η Χέινς υπογράμμισε ότι το Σύνταγμα επιβάλλει όρια στις υπηρεσίες κατασκοπείας, οι οποίες δεν έχουν το δικαίωμα να παρακολουθούν τους Αμερικανούς πολίτες. Οι υπηρεσίες πληροφοριών ωστόσο «θα έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν (…) ερευνώντας κυρίως για πιθανές διασυνδέσεις αυτών των ανθρώπων στο εξωτερικό».

Στην ερώτηση ενός Γερουσιαστή αν η Ρωσία μπορεί να έπαιξε κάποιον ρόλο στην εισβολή στο Καπιτώλιο, η Χέινς απάντησε ότι στο παρελθόν παρατηρήθηκε ότι η Μόσχα πραγματοποιούσε «εκστρατείες επιρροής» για να διχάσει και «να προωθήσει τον εξτρεμισμό».

Η Χέινς απέφυγε να χαρακτηρίσει «αντίπαλο» την Κίνα, είπε όμως ότι η χώρα αυτή έχει γίνει πιο επιθετική, σε σύγκριση με την εποχή της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα. «Τάσσομαι υπέρ μιας επιθετικής στάσης για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα», είπε.

Μεταξύ άλλων, η Χέινς δεσμεύτηκε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, το 2018, την οποία είχε αρνηθεί να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση Τραμπ. Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι θα παρουσιάζει κάθε χρόνο στο Κογκρέσο την παραδοσιακή έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών για τις «απειλές στον κόσμο», την οποία κατάργησε ο Τραμπ το 2019.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter