ΗΠΑ: Ικανοποιημένη η «αριστερή πτέρυγα» των Δημοκρατικών αλλά φοβάται τη διατήρηση του «status quo»

ΗΠΑ: Ικανοποιημένη η «αριστερή πτέρυγα» των Δημοκρατικών αλλά φοβάται τη διατήρηση του «status quo»

Ανακουφισμένη από τη νίκη του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, η αριστερή πτέρυγα του κόμματος προετοιμάζεται για μια νέα μάχη προκειμένου να προωθήσει τις απόψεις της στον κεντρώο νεοεκλεγέντα πρόεδρο προτού αυτός σχηματίσει κυβέρνηση.

“Πλέον δεν βρισκόμαστε σε ελεύθερη πτώση προς την κόλαση, αλλά το ζήτημα παραμένει αν θα κερδίσουμε κάτι”, σχολίασε στους New York Times η νεαρή βουλευτίνα των Δημοκρατικών Αλεξάντρια Οκάζιο- Κόρτες.

Ο σοσιαλιστής γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, που βρέθηκε στη δεύτερη θέση στις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος, κινητοποιήθηκε προκειμένου να κερδίσουν ο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις.

Όμως τώρα που η προεκλογική εκστρατεία έχει τελειώσει, έρχονται ξανά στο προσκήνιο οι διαφωνίες που είχαν εμφανιστεί στις προκριματικές εκλογές: ασφάλεια υγείας για όλους, τα φοιτητικά δάνεια και το κόστος της εκπαίδευσης ή ακόμη και οι προτάσεις της “Νέας Πράσινης Συμφωνίας” για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

“Στην τελική ο Μπάιντεν εκπροσωπεί τη συνέχιση του στάτους κβο”, δήλωσε η Τσι Ανούνβα, συμπρόεδρος της τοπικής οργάνωσης του κόμματος των Αμερικανών Σοσιαλιστών Δημοκρατικών στη Νέα Υόρκη.

“Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε ανακουφισμένοι που ο Τραμπ νικήθηκε, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι εκπροσωπεί το ακραίο σύμπτωμα των συστημικών προβλημάτων που βασανίζουν την Αμερική εδώ και καιρό”.

“Παρωχημένοι”

Για την 31χρονη Ανούνβα η επανεκλογή της Οκάζιο- Κόρτες στο Κογκέσο — όπως και άλλων αριστερών βουλευτών, όπως η Κόρι Μπους στο Μιζούρι, η Ιλχάν Όμαρ στη Μινεσότα και η Ρασίντα Τλάιμπ στο Μίσιγκαν– δείχνει ότι οι ψηφοφόροι είναι ανοικτοί στις πιο ακραίες απόψεις.

Ωστόσο κάποιοι πιο μετριοπαθείς Δημοκρατικοί αλλά και Ρεπουμπλικάνοι κατηγόρησαν την αριστερά για μερικές εκλογικές αποτυχίες. Ο Τζέιμπς Κλάιμπερν, που εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκτίμησε ότι το αίτημα της αριστεράς να μειωθούν οι ομοσπονδιακοί πόροι που δίνονται στην αστυνομία έβλαψαν κάποιους υποψήφιους για το Κογκρέσο, αλλά και τον ίδιο τον Τζο Μπάιντεν.

Η Οκάζιο -Κόρτες και άλλοι απορρίπτουν την άποψη αυτή και εκτιμούν αντίθετα τον ρόλο της Όμαρ ή της Τλάιμπ σε κάποιες μεσοδυτικές πολιτείες υπέρ της εκλογής Μπάιντεν.

Ο Σάντερς θεώρησε από την πλευρά του ενθαρρυντική την υιοθέτηση ενός κατώτατου ωρομισθίου 15 δολαρίων στη Φλόριντα, τη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης σε πολιτείες που θεωρούνταν ρεπουμπλικανικές, την επέκταση της άδειας πατρότητας στο Κολοράντο ή την υιοθέτηση φόρου για τα πολύ υψηλά εισοδήματα προκειμένου να χρηματοδοτείται η δημόσια παιδεία στην Αριζόνα.

“Έχω ανάγκη οι συνάδελφοί μου να κατανοήσουν ότι δεν είμαστε εχθροί (…) ότι η βάση μας δεν είναι εχθρική”, τόνισε η Οκάζιο- Κόρτες.

Αγνοώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλοι οι Αμερικανοί, οι Δημοκρατικοί κινδυνεύουν να καταστούν παρωχημένοι.

Ο Μπεν Μπέργκις, καθηγητής Φιλοσοφίας που εξετάζει τη στρατηγική της αριστεράς, δήλωσε ότι είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι οι αριστερές ιδέες τρομάζουν τους ψηφοφόρους. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να κερδίσουν περισσότερες ψήφους αν επικεντρώνονται στις βασικές υλικές ανάγκες των πολιτών.

Σίγουρα δεν θα τους ακολουθούσαν όλοι οι ψηφοφόροι του Τραμπ, καθώς κάποιοι από αυτούς έχουν ως κίνητρο τον ρατσισμό, σημείωσε η Ανούνβα. Όμως οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να προσπαθήσουν να ξυπνήσουν τους ψηφοφόρους που κοιμούνται και να μην περιοριστούν στη βάση των “μετριοπαθών, αστών ψηφοφόρων”.

Το παράδειγμα της Φλόριντα, που ψήφισε Τραμπ αλλά ενέκρινε και το κατώτατο ημερομίσθιο, ένα θέμα στο οποίο είχε επικεντρωθεί ο Μπάιντεν, δείχνει ότι υπάρχει πιθανότητα να κερδηθούν ψήφοι με αριστερά θέματα.

“Η δουλειά της αριστεράς είναι να ωθήσει την αγανάκτηση για το υφιστάμενο οικονομικό στάτους κβο και την πολιτική (…) προς ένα θετικό όραμα για το πώς μπορεί να μοιάζει μια πιο δίκαιη κοινωνία”, σχολίασε η Ανούνβα.

Ωστόσο παραδέχεται ότι η αριστερά θα δυσκολευτεί να προωθήσει τις ιδέες της, αν οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας.

“Ακόμη κι αν αυτό μας τρομάζει, υπάρχουν ευκαιρίες, αν καταφέρουμε να κινητοποιήσουμε επαρκώς τη βάση για να πιέσουμε την κυβέρνηση Μπάιντεν”, κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter