ΗΠΑ-ΙΡΑΝ: «Πόλεμος» με πραγματικά πυρά αλλά και με βρισιές – Διπλωματικός πυρετός από την Ευρώπη

ΗΠΑ-ΙΡΑΝ: «Πόλεμος» με πραγματικά πυρά αλλά και με βρισιές – Διπλωματικός πυρετός από την Ευρώπη

Οι απειλές για επιθέσεις, αντίποινα και ανταπαντήσεις μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών δεν ήταν τα μόνα τα τελευταία 24ωρα αφού συνοδεύτηκαν και με λεκτικές ακροβασίες και βρισιές. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μίλησε για τραμπούκους ενώ ο Ιρανός ομόλογός του τον απεκάλεσε αλαζόνα κλόουν. 

Σε επίπεδο διπλωματίας πάντως, ο Μάικ Πομπέο μίλησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ Βρετανία και Γερμανία ξεκινούν σειρά επαφών με στόχο την αποκλιμάκωση.

Ο Πομπέο αποκαλεί «τραμπούκους» τα μέλη της Κατάεμπ Χεζμπολάχ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο καταφέρθηκε χθες Σάββατο με έντονο τρόπο εναντίον μιας οργάνωσης που ανήκει στις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης (ΔΛΚ), διότι προέτρεψε τις ιρακινές δυνάμεις να πάψουν να προστατεύουν τις αμερικανικές εγκαταστάσεις στο Ιράκ.

Ο Πομπέο χαρακτήρισε μέσω Twitter «τραμπούκους» τα μέλη της Κατάεμπ Χεζμπολάχ («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού»), μιας από τις πιο ριζοσπαστικές οργανώσεις εντός των ΔΛΚ, συμμαχίας φιλοϊρανών μαχητών που πλέον έχουν ενταχθεί στις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ.

Μετά τον θάνατο στο αμερικανικό πλήγμα που έγινε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή του ισχυρού ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί και του κορυφαίου στελέχους της Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, η Κατάεμπ Χεζμπολάχ ορκίστηκε εκδίκηση και απαίτησε οι ιρακινές δυνάμεις να απομακρυνθούν «τουλάχιστον 1.000 μέτρα» από τις εγκαταστάσεις στις οποίες βρίσκονται ανεπτυγμένες αμερικανικές δυνάμεις σήμερα Κυριακή στις 17:00 [τοπική ώρα· 16:00 ώρα Ελλάδας].

«Τραμπούκοι της Κατάεμπ Χεζμπολάχ, που τους έχει στο χέρι το Ιράν, λένε στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας να εγκαταλείψουν το καθήκον τους να προστατεύουν» την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη «και άλλες εγκαταστάσεις όπου εργάζονται Αμερικανοί πλάι-πλάι με θαρραλέους Ιρακινούς», ανέφερε στην ανάρτησή του ο Πομπέο.

«Το γεγονός ότι το ιρανικό καθεστώς υπαγορεύει στην ιρακινή κυβέρνηση τι να κάνει θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ιρακινών πατριωτών», συνέχισε ο αμερικανός ΗΠΑ, κατά τον οποίο «ο ιρακινός λαός θέλει να απελευθερωθεί από τον ιρανικό ζυγό».

Δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί, ανάμεσά τους ο ιρακινός πρωθυπουργός Άντελ Άμπντελ Μάχντι και άλλοι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, συμμετείχαν χθες Σάββατο στις εκδηλώσεις στη Βαγδάτη για να τιμηθεί η μνήμη του υποστράτηγου Σουλεϊμανί και των ιρακινών που σκοτώθηκαν.

ΥΠΕΞ Ιράν: «Αλαζόνας κλόουν» ο Μάικ Πομπέο

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ αναφέρθηκε με προσβλητικό τρόπο στον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, αποκαλώντας τον «αλαζόνα κλόουν», αναφερόμενος στο σχόλιό του ότι οι ιρακινοί «χόρευαν» από χαρά μετά την εξόντωση του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Ο Πομπέο μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στο Twitter βίντεο διάρκειας 22 δευτερολέπτων, στο οποίο εικονίζονται Ιρακινοί διαδηλωτές σ’ έναν δρόμο. Συνόδευσε το βίντεο αυτό με τη λεζάντα «Ιρακινοί — Ιρακινοί — χορεύουν στον δρόμο για την ελευθερία· ευγνώμονες που ο στρατηγός Σουλεϊμανί δεν υπάρχει πια».

«Πριν από 24 ώρες, ένας αλαζόνας κλόουν — μεταμφιεσμένος σε διπλωμάτη — υποστήριξε πως κόσμος χόρευε στους δρόμους του Ιράκ. Σήμερα, εκατοντάδες χιλιάδες υπερήφανοι ιρακινοί αδελφοί μας και ιρακινές αδελφές μας του απάντησαν απ’ άκρου σ’ άκρο της πατρίδας τους. Το τέλος της φθοροποιού παρουσίας των ΗΠΑ στη δυτική Ασία άρχισε», ήταν η αντίδραση του Ζαρίφ, μέσω του ίδιου ιστοτόπου.

Το πλήγμα του αμερικανικού στρατού στη Βαγδάτη με αποτέλεσμα τον θάνατο του στρατηγού Σουλεϊμανί — σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, το πτώμα του πρόκειται να μεταφερθεί στην ιρανική επικράτεια για την κηδεία του μέσα στην εβδομάδα — ανέβασε κατακόρυφα την ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

Πομπέο: Πάντοτε ευγνώμων για την απαρασάλευτη υποστήριξη του Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο γνωστοποίησε χθες Σάββατο ότι συνομίλησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για το Ιράν, μετά την αμερικανική επιδρομή στο Ιράκ η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Μόλις μιλήσαμε» και «υπογραμμίσαμε πόση σημασία έχει να αντιμετωπίσουμε την κακόβουλη επιρροή και τις απειλές που εγείρει το Ιράν στην περιοχή», ανέφερε ο Πομπέο μέσω Twitter, προσθέτοντας πως είναι «πάντοτε ευγνώμων για την απαρασάλευτη υποστήριξη του Ισραήλ» στις αμερικανικές προσπάθειες να «κατανικηθεί η τρομοκρατία».

Μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε σε ανακοίνωση που διένειμε ότι ο Πομπέο τόνισε στον Νετανιάχου την «αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Τραμπ να προστατεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα, το αμερικανικό προσωπικό, τις εγκαταστάσεις και τους εταίρους των ΗΠΑ».

Ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τον επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έπειτα από συναντήσεις που θα έχει με τους ομολόγους του της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν και της Γερμανίας Χάικο Μάας, με αντικείμενο των επαφών του την αμερικανική επιδρομή που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει κανένα σχόλιο δημόσια για τον θάνατο του ανώτατου αξιωματικού των Φρουρών της Επανάστασης, θα έχει επίσης επαφές για το ζήτημα το προσεχές διήμερο, ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, ο Τζόνσον παραθερίζει στην Καραϊβική. Η σιωπή του προκάλεσε επικρίσεις, ιδίως από τον αρχηγό των Εργατικών, τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο αρχηγός των Συντηρητικών και της κυβέρνησης του ΗΒ σκοπεύει να συζητήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του.

Στο μεταξύ ο Μπεν Ουάλας, υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, διέταξε δύο σκάφη του βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού να συνοδεύουν πλοία υπό σημαία ΗΒ στο στενό του Χουρμούζ για την προστασία τους μετά την εξόντωση του κορυφαίου στελέχους των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν από τις ΗΠΑ, που ανέβασε κατακόρυφα την ένταση.

Οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις συνέλαβαν πέρυσι ιρανικό δεξαμενόπλοιο στα ανοικτά του Γιβραλτάρ, με την βρετανική κυβέρνηση να επικαλείται την υποψία της πως σκόπευε να παραβιάσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Συρία, γεγονός που προκάλεσε αντιπαραθέσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και στην Τεχεράνη. Ο φόνος του Σουλεϊμανί εκφράζονται φόβοι σε πολιτικούς και ναυτιλιακούς κύκλους στη βρετανική πρωτεύουσα ότι θα ίσως ξαναφέρει βρετανικά πλοία στο στόχαστρο των Ιρανών.

Σε ανακοίνωσή του ο Ουάλας ανέφερε πως μίλησε με τον αμερικανό ομόλογό του Μαρκ Έσπερ και απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς όλα τα μέρη. Σημείωσε πάντως ότι «βάσει του διεθνούς δικαίου οι ΗΠΑ έχουν δικαίωμα στην αυτοάμυνα εναντίον εκείνων που εγείρουν άμεση απειλή εναντίον πολιτών τους».

 Γερμανία: Απευθείας συνομιλίες με το Ιράν θα επιδιώξει ο ΥΠΕΞ Χάικο Μάας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας θα επιδιώξει να ξεκινήσει απευθείας συνομιλίες με το Ιράν σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, μετά την αμερικανική αεροπορική επιδρομή στην οποία σκοτώθηκε ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ματαιώσουμε την περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης – στα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ και με διάλογο με τους εταίρους μας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και συνομιλιών με το Ιράν», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

Ο Μάας είπε στην εφημερίδα ότι είναι σε στενή επαφή με τους ομολόγους του της Βρετανίας και της Γαλλίας, με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Παρά την ένταση στην περιοχή, ο Μάας είπε ότι θέλει να παραμείνουν στην περιοχή οι περίπου 120 Γερμανοί στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ στο πλαίσιο της επιχείρησης Inherent Resolve υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. «Ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι και παραμένει προς το συμφέρον της Γερμανίας και η Μπούντεσβερ (σ.σ. οι ένοπλες δυνάμεις) παρέχει σημαντική εκπαίδευση προς αυτόν τον σκοπό επί του πεδίου», εξήγησε.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διέκοψαν την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων λόγω της αυξημένης απειλής που αντιμετωπίζουν μετά το αεροπορικό πλήγμα της Παρασκευής, όπως ανέφερε ο γερμανικός στρατός σε μια ανακοίνωση που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

Ο Μάας είπε ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι πιο ρευστή, όμως δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απειλή για τη Γερμανία μέχρι στιγμής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter