ΗΠΑ: Ιστορική ψηφοφορία στο Κογκρέσο για την αποκατάσταση των δεινών της δουλείας

ΗΠΑ: Ιστορική ψηφοφορία στο Κογκρέσο για την αποκατάσταση των δεινών της δουλείας
Σε αυτήν την εικόνα από το «Bureau of Public Road» των ΗΠΑ, απεικονίζεται ένας δρόμος καπνού στη Βόρεια Βιρτζίνια, 1760. (AP Photo / U.S. Bureau of Public Roads) - Associated Press

Επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου υιοθέτησε χθες, Τετάρτη, νομοσχέδιο που προβλέπει κατ’ αρχήν οικονομική αποζημίωση για την αποκατάσταση των δεινών της δουλείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια πρώτη ιστορική ψηφοφορία σε μια χώρα που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από τις φυλετικές διακρίσεις.

Το κείμενο υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων με 25 ψήφους έναντι 17, καθώς οι δημοκρατικοί ψήφισαν όλοι υπέρ και οι ρεπουμπλικανοί όλοι κατά.

Η κάτω βουλή του Κογκρέσου, όπου οι δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία, θα πρέπει στη συνέχεια να εγκρίνει το νομοσχέδιο στην ολομέλειά της, σε ημερομηνία που δεν έχει καθορισθεί. Όμως η τύχη του νομοσχεδίου είναι αβέβαιη στη Γερουσία, όπου θα πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον δέκα ρεπουμπλικανούς για να υιοθετηθεί οριστικά.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας επιτροπής ειδικών στην οποία θα ανατεθεί να διατυπώσει προτάσεις για την αποζημίωση εκ μέρους της κυβέρνησης των απογόνων των περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων Αφρικανών που οδηγήθηκαν δια της βίας στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1621 έως το 1865, χρονολογία που καταργήθηκε η δουλεία.

Το νομοσχέδιο επιτίθεται «στην αδικία, την ωμότητα, τη βαναυσότητα και τη θεμελιώδη απανθρωπιά της δουλείας» και στις ανισότητες, από τις οποίες εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να υποφέρει η μαύρη μειονότητα στις ΗΠΑ.

Αυτή η «ιστορική» ψηφοφορία έχει στόχο «να συνεχίσει μια εθνική συζήτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστούν οι κακομεταχειρίσεις που υπέστησαν οι Αφροαμερικανοί στη διάρκεια της δουλείας, του φυλετικού διαχωρισμού και του δομικού ρατσισμού που παραμένει σήμερα ενδημικός στην κοινωνία μας», δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων, ο δημοκρατικός Τζέρι Νάντλερ.

Η δημοκρατική Αφροαμερικανή βουλευτής Σίλα Τζάκσον Λι ζήτησε από τους συναδέλφους της να μην «αγνοήσουν τον πόνο, την ιστορία και τη σύνεση αυτής της επιτροπής».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δημοκρατικός και ο ίδιος, ο οποίος συνάντησε την Τρίτη τους αφροαμερικανούς βουλευτές στο Κογκρέσο, «δεσμεύθηκε» να υποστηρίξει το νομοσχέδιο αυτό, δήλωσε η Τζάκσον Λι.

Όμως οι ρεπουμπλικανοί που είναι μέλη της επιτροπής, αν και αναγνωρίζουν τη βαναυσότητα της δουλείας, αντιτίθενται στη νομοθεσία αυτή.

«Μας απομακρύνει από το σημαντικό όνειρο να κρίνουμε κάποιον για το περιεχόμενο της προσωπικότητάς του και όχι για το χρώμα του δέρματός του», δήλωσε ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Τσιπ Ρόι.

Η νομοθεσία, μια πρώτη εκδοχή της οποίας είχε συνταχθεί πριν από σχεδόν 30 χρόνια, επανήλθε στον προσκήνιο αφότου ο θάνατος Αφροαμερικανών στη διάρκεια αστυνομικών επεμβάσεων ώθησε τις ΗΠΑ να σκεφτούν περισσότερο το δουλοκτητικό παρελθόν τους και τις πολλαπλές διακρίσεις που υφίσταται σε βάρος της η μαύρη μειονότητα, που αποτελεί σχεδόν το 13% του πληθυσμού.

Τοπικές πρωτοβουλίες

Παρά τις προόδους στη μάχη για τα πολιτικά τους δικαιώματα στα χρόνια του 1960, λιγότεροι Αφροαμερικανοί εξακολουθούν να παίρνουν πτυχίο, η κοινωνική τους ασφάλιση είναι λιγότερο καλή και ζουν λιγότερο απ’ όσο οι λευκοί. Φυλακίζονται επίσης σε δυσανάλογα ποσοστά, σε σχέση με τον υπόλοιπο αμερικανικό πληθυσμό.

Το 2019, το μέσο ετήσιο εισόδημα ενός μαύρου νοικοκυριού ήταν 43.771 δολάρια, έναντι 71.664 δολαρίων για ένα λευκό νοικοκυριό, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές.

Μια ομάδα 13 ειδικών θα πρέπει να διατυπώσει προτάσεις αποζημιώσεων «για τον θεσμό της δουλείας και τις φυλετικές και οικονομικές διακρίσεις εναντίον των Αφροαμερικανών».

Οι ειδικοί αυτοί πρέπει να κάνουν συστάσεις για το πώς θα υπολογισθεί αυτή η αποζημίωση, για τη μορφή που θα πρέπει να έχει και για το ποιοί θα την λάβουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter