ΗΠΑ και Ρωσία συνομιλούν για την πυρηνική σταθερότητα στη Γενεύη

ΗΠΑ και Ρωσία συνομιλούν για την πυρηνική σταθερότητα στη Γενεύη

Μετά την φαντασμαγορική συνάντηση του Ιουνίου μεταξύ Μπάιντεν και Πούτιν, ακολούθησαν διακριτικές συναντήσεις μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην ελβετική πόλη.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών περιέγραψε τις συνομιλίες της Τετάρτης στα γραφεία της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Γενεύη ως «επαγγελματικές και ουσιώδεις», ενώ το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS παρέθεσε δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Ρυάμπκοφ, στις οποίες ανέφερε ότι «οι αμερικανοί έδειξαν προθυμία για εποικοδομητικό διάλογο». Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν τον Σεπτέμβρη.

Οι αποστολές είχαν ως επικεφαλής την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, και τον ρώσο ομόλογό της Ρυάμπκοφ, που έχουν την άδεια από τους προέδρους τους «να ξεκινήσουν έναν υγιή διάλογο που θα θέσει τα θεμέλια για μια μελλοντική συμφωνία για τον έλεγχο των εξοπλισμών και για μέτρα μείωσης του κινδύνου», όπως ανέφερε το αμερικανικό ΥΠΕΞ την προηγούμενη εβδομάδα σε ανακοίνωσή του.

Η Ρωσία ενέκρινε τον περασμένο Ιανουάριο μια πενταετή επέκταση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων New START, μερικές μέρες πριν λήξει. Αυτή η συμφωνία περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών, πυραύλων και βομβαρδιστικών που μπορούν οι δύο χώρες να κατασκευάσουν. Οι δύο πλευρές αναμενόταν να συζητήσουν την Τετάρτη ποια οπλικά συστήματα και τεχνολογίες θέτουν αυτή την στιγμή τις μεγαλύτερες ανησυχίες. Ο Ελβετός πρόεδρος Γκι Παρμελέν είπε το Ιούνιο ότι ελπίζει πως η συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν θα αποτελούσε ένα σημείο έναρξης για ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για τον αφοπλισμό ο οποίος «θα έχει θετικά αποτελέσματα για τις δύο ενδιαφερόμενες χώρες αλλά και για όλο τον κόσμο».

Ο διάλογος έρχεται εν μέσω εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες σε διαφορετικά μέτωπα, με την Ουάσινγκτον να απειλεί την Μόσχα με ενέργειες αν η Ρωσία δεν σταματήσει το κύμα των κυβερνοεπιθέσεων οι οποίες, κατά τους αμερικανούς αξιωματούχους, προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από το έδαφός της. Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter