ΗΠΑ: Και τρίτος βανδαλισμός κατά της εβραϊκής κοινότητας

ΗΠΑ: Και τρίτος βανδαλισμός κατά της εβραϊκής κοινότητας

Άγνωστοι κατέστρεψαν περίπου 10 τάφους σε ένα εβραϊκό νεκροταφείο της Νέας Υόρκης, όπως ανακοίνωσε ένας τοπικός αξιωματούχος, ένα επεισόδιο που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά απειλών και ενεργειών εναντίον της εβραϊκής κοινότητας των ΗΠΑ.

Αυτό ήταν το τρίτο εβραϊκό νεκροταφείο που βανδαλίζεται μέσα σε δύο εβδομάδες, μετά από εκείνα της Φιλαδέλφειας και του Σεντ Λούις. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουν αναζωπυρώσει τη συζήτηση γύρω από τον αντισημιτισμό στην Αμερική.

Οι αστυνομικές αρχές προσπαθούν ακόμη να εξακριβώσουν αν ο πιο πρόσφατος βανδαλισμός, που έγινε την Τετάρτη στο νεκροταφείο Ουάντ Χακόλελ ή Ρόουντ Στόουν ήταν μια τυχαία πράξη ή συνδέεται με αντισημιτικές ενέργειες, εξήγησε η Μέρεντιθ Ντράγκον, η διευθύντρια της Εβραϊκής Ομοσπονδίας του Γκρέιτερ Ρότσεστερ.

Οι δράστες έσπασαν ταφόπλακες και κατέστρεψαν φωτογραφίες των νεκρών, είπε η Ντράγκον. Κάποιες από τις καταστροφές ενδέχεται να είχαν γίνει πριν από την Τετάρτη. “Είναι ένα πολύ παλιό κοιμητήριο. Θα είναι δύσκολο να εξακριβώσουμε το ποιος και πότε έκανε κάτι. Δεν έχει πολύ καλές κάμερες ασφαλείας”, εξήγησε.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ξεκινά έρευνα για την αύξηση των κρουσμάτων αντισημιτικής βίας ή απειλών στην Πολιτεία. Παρόμοιες έρευνες διεξάγονται από την ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) και την υπηρεσία πολιτικών δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης που ασχολείται με ρατσιστικά εγκλήματα.

Σύλληψη υπόπτου για εσφαλμένους συναγερμούς κατά εβραϊκών κέντρων 

Ένας άνδρας που θεωρείται ύποπτος ότι προκάλεσε τους εσφαλμένους συναγερμούς για την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε εβραϊκά κέντρα στις ΗΠΑ συνελήφθη σήμερα στο Σεν Λούις (Μιζούρι, κεντρικές ΗΠΑ), ενώ τα πρώτα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν ότι ήθελε να εκθέσει μια πρώην σύντροφό του.

Ο Χουάν Τόμσον, ηλικίας 31 ετών, είχε επικοινωνήσει με πολλά εβραϊκά κέντρα και εβραϊκά σχολεία όπως επισης με τα γραφεία στη Νέα Υόρκη της εβραϊκής μη κυβερνητικής οργάνωσης Anti-Defamation League (ADL) προκειμένου να προειδοποιήσει ότι έχουν τοποθετηθεί εκρηκτικοί μηχανισμοί, σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της νότιας περιφέρειας της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Πριτ Μπαράρα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι απειλές διατυπώνονταν εξ ονόματος της πρώην συντρόφου του, η οποία τον χώρισε τον Ιούλιο του 2016, μια ένδειξη ότι επιχειρούσε να την ενοχοποιήσει.

Οι έρευνες που διεξήγαγαν οι αρχές έπειτα από τις απειλές σε τουλάχιστον 8 διαφορετικά περιστατικά δεν οδήγησαν στην ανακάλυψη εκρηκτικών μηχανισμών.

Ο ύποπτος κατόπιν ανήρτησε πολλά μηνύματα στο λογαριασμό του στο Twitter για να καταγγείλει τις ενέργειες στις οποίες υποτίθεται προέβη η πρώην του σύντροφος, την οποία περιέγραψε ως μια γυναίκα «με αντισημιτικές θέσεις».

Οι απειλές αποτέλεσαν την αποκορύφωση, σύμφωνα με τους ερευνητές, μιας εκστρατείας παρενοχλήσεων κατά τη διάρκεια της οποίας ο Χουάν Τόμσον είχε επίσης επικοινωνήσει με τον εργοδότη της νεαρής γυναίκας για να την κατηγορήσει για διάφορα παραπτώματα.

Ο ύποπτος αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον δικαστή στο πλαίσιο της απαγγελίας κατηγοριών. Σε αυτό το στάδιο ο εισαγγελέας πρότεινε να απαγγελθεί σε βάρος του μονάχα η κατηγορία της διαδικτυακής παρενόχλησης, όμως επισήμανε ότι η έρευνα θα συνεχιστεί.

O Χουάν Τόμσον είναι πρώην δημοσιογράφος, που εργάστηκε στον ενημερωτικό ιστότοπο The Intercept από το Νοέμβριο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2016, προτού απολυθεί καθώς χρησιμοποίησε ανύπαρκτες πηγές και επινόησε δηλώσεις και μαρτυρίες.

Ο νεαρός άνδρας, ο οποίος κάλυπτε το δικαστικό ρεπορτάζ, έφθασε στο σημείο να φτιάξει λογαριασμούς ανταλλαγής ηλεκτρονικών μηνυμάτων με ψεύτικα ονόματα για να γίνει πιστευτό ότι τα “πρόσωπα” αυτά αποτελούσαν πηγές του.

Σε ένα δελτίο τύπου που δημοσίευσε σήμερα η ομάδα του ιστότοπου, υπογραμμίζει τον «τρόμο» που ένιωσε μόλις έμαθε τη σύλληψη του Τόμπσον και τις κατηγορίες σε βάρος του.

Περίπου 100 κέντρα και εκπαιδευτικά ιδρύματα της εβραϊκής κοινότητας σε 33 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν αναφέρει ότι δέχθηκαν απειλές για βόμβες και άλλου είδους προειδοποιήσεις από την έναρξη του έτους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter