ΗΠΑ: Κλήση στις μεγάλες πετρελαϊκές για παραπληροφόρηση σχετικά με το κλίμα

ΗΠΑ: Κλήση στις μεγάλες πετρελαϊκές για παραπληροφόρηση σχετικά με το κλίμα

Η Επιτροπή Ελέγχου και Μεταρρύθμισης της Βουλής των Αντιπροσώπων επέκτεινε την Πέμπτη την έρευνά της για τη συμμετοχή της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων στη διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζουν τα ορυκτά καύσιμα στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου δεν συμφωνούν να καταθέσουν ενώπιον της επιτροπής.

Οι πέντε μεγαλύτερες, εισηγμένες στο χρηματιστήριο, εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου – Exxon, Shell, Chevron, BP και Total – ξόδεψαν $1 δισ για την προώθηση μιας εκστρατείας παραπληροφόρησης μεταξύ 2015 και 2018, σύμφωνα με μια έκθεση από την ομάδα άσκησης πίεσης για το κλίμα InfluenceMap (), την οποία η επιτροπή μνημονεύει στην επιστολή της.

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων έστειλαν την Πέμπτη επιστολές στην Exxon, τη Shell, την BP και τη Chevron – καθώς και δύο βασικές ομάδες πίεσης – ζητώντας από κορυφαία στελέχη να καταθέσουν στις 28 Οκτωβρίου. Επικρίνουν τις εταιρείες και τον ευρύτερο βιομηχανικό τομέα στον οποίο δραστηριοποιούνται ότι αποφεύγει συνειδητά την «ανάληψη σοβαρών ενεργειών», θέτοντας αμφιβολίες για την επίπτωση των ορυκτών καυσίμων στο περιβάλλον. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι Δημοκρατικοί θα αντιμετωπίσουν τα στελέχη σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.

Η Exxon – η οποία βρίσκεται υπό πρόσθετη πίεση αφού τα αφιλτράριστα σχόλια ενός λομπίστα καταγράφηκαν – είπε ότι έλαβε την επιστολή και ότι «θα συνεχίσει να επικοινωνεί με το προσωπικό της επιτροπής». Η BP δεν δεσμεύτηκε να στείλει τον επικεφαλής της αμερικανικής μονάδας της, αλλά υπογράμμισε τη δέσμευσή της για μηδενικές εκπομπές έως το 2050 και υποστήριξη για την τιμολόγηση του CO2.

Η Shell είπε ότι επανεξετάζει το αίτημα και ανυπομονεί να συνεργαστεί με την επιτροπή για να απαντήσει στις ερωτήσεις της και ανέφερε την υποστήριξή της στη Συμφωνία των Παρισίων. Σε περίπτωση που δε συμμορφωθούν οι εταιρείες, κύκλοι της επιτροπής λένε ότι οι βουλευτές θα εξετάσουν όλες τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους, συμπεριλαμβανομένων των κλητεύσεων.

«Ανησυχούμε βαθιά ότι η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων έχει αποκομίσει τεράστια κέρδη για δεκαετίες, ενώ συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή που καταστρέφει τις αμερικανικές κοινότητες», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους η πρόεδρος της επιτροπής Κάρολυν Μαλόνεϊ και ο βουλευτής Ρο Χάνα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter