ΗΠΑ: Κρίση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, «εμφύλιος» στους Ρεπουμπλικάνους – Η επόμενη μέρα της αποπομπής Μακάρθι

ΗΠΑ: Κρίση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, «εμφύλιος» στους Ρεπουμπλικάνους – Η επόμενη μέρα της αποπομπής Μακάρθι

Οι συγκρούσεις στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών οδήγησαν σε μία εξέλιξη που χαρακτηρίστηκε ιστορική για τις ΗΠΑ, καθώς αποπέμφθηκε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι. Ανάλογη ψηφοφορία είχε να γίνει πάνω από έναν αιώνα στις ΗΠΑ, από το 1910· και ουδέποτε είχε παυθεί πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το αξίωμα.

Όλα ξεκίνησαν από την κατάθεση πρότασης μομφής από τον βουλευτή Ματ Γκετζ και αφού ακολούθησαν σκληρές συγκρούσεις μεταξύ στελεχών των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το σώμα ψήφισε υπέρ της αποπομπής με 216 υπέρ, έναντι 210 ψήφων κατά.

Αγωνίστηκα για αυτά που πιστεύω», δήλωσε ο Κέβιν Μακάρθι. «Πιστεύω πως μπορώ να συνεχίσω τον αγώνα, αλλά ίσως με διαφορετικό τρόπο», πρόσθεσε ο βαρόνος της αμερικανικής δεξιάς.

Νέα περίοδος αναταράξεων

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας εγκαινιάζει περίοδο αναταράξεων στην κάτω Βουλή των ΗΠΑ, όπου θα πρέπει να εκλεγεί αντικαταστάτης του, υπόθεση που αναγγέλλεται ιδιαίτερα περίπλοκη.

Η εξέλιξη ακολούθησε την κατάθεση από βουλευτή της αμερικανικής σκληρής δεξιάς, τον Ματ Γκετζ, πρότασης μομφής για την αποπομπή από το αξίωμά του του «speaker», παρότι ανήκουν στο ίδιο κόμμα.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Εμφύλιος στους Ρεπουμπλικανούς – Αποπέμφθηκε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ο Ματ Γκετζ, ο οποίος εκλέγεται στη Φλόριντα, πρόσαπτε κυρίως στον Κέβιν Μακάρθι πως διαπραγματεύτηκε με τους Δημοκρατικούς προσωρινό προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, κάτι στο οποίο εναντιώνονταν αρκετοί συντηρητικοί, και ακόμη πως έκλεισε «μυστική συμφωνία» με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τη χρηματοδότηση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Η δεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος τάσσεται εναντίον της εκταμίευσης περαιτέρω κεφαλαίων για το Κίεβο, κρίνοντας πως τα χρήματα αυτά πρέπει να διατεθούν για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

«Επαφίεται στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα να τερματίσει των εμφύλιο πόλεμο των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή», ξεκαθάρισε ο ηγέτης των Δημοκρατικών στο σώμα, ο Χακίμ Τζέφρις, έπειτα από μακρά συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας χθες Τρίτη.

Άμεση λύση ζητά ο Μπάιντεν

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Επειδή οι επείγουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας δεν μπορούν να περιμένουν, (ο πρόεδρος) ελπίζει πως η Βουλή θα εκλέξει γρήγορα» νέο επικεφαλής της, τόνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιερ, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter