ΗΠΑ: Κυβερνητική υπηρεσία ζητά την απομάκρυνση στενής συμβούλου του Τραμπ

ΗΠΑ: Κυβερνητική υπηρεσία ζητά την απομάκρυνση στενής συμβούλου του Τραμπ

Μια κυβερνητική υπηρεσία εισηγήθηκε σήμερα την απόλυση της Κελιάν Κόνγουεϊ, στενής συμβούλου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με το αιτιολογικό ότι παραβίασε κατ’ επανάληψη έναν νόμο προβαίνοντας σε πολιτικούς σχολιασμούς ενώ υπηρετεί στον Λευκό Οίκο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Υπηρεσία του Ειδικού Εισαγγελέα (OSC) αναφέρεται ότι τα σχόλια της Κόνγουεϊ σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις που έδωσε αλλά και οι αναρτήσεις της σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης παραβιάζουν τον Νόμο Χατς ή Νόμο για την Πρόληψη Κακοήθους Πολιτικής Δραστηριότητας. 

Πρόκειται για έναν νόμο του 1939 που απαγορεύει σε εργαζόμενους στον εκτελεστικό κλάδο της εξουσίας να εμπλέκονται σε συγκεκριμένου είδους πολιτικές δράσεις. Εξαιρούνται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο αντιπρόεδρος και ορισμένοι άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Η OSC αναφέρθηκε στα υποτιμητικά σχόλια που έκανε η Κόνγουεϊ για ορισμένους υποψηφίους για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

“Δεδομένου ότι η κυρία Κόνγουεϊ είναι υπότροπη και έχει επιδείξει περιφρόνηση για τον νόμο, η OSC εισηγείται να απομακρυνθεί από την ομοσπονδιακή υπηρεσία”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Κόνγουεϊ είναι μια από τις πιο πιστές συμβούλους του Τραμπ και ηγείται της προσπάθειας του Λευκού Οίκου για τη μείωση των θανάτων από τη χρήση οπιοειδών. Ο Λευκός Οίκος απέρριψε αμέσως το αίτημα της OSC και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Στίβεν Γκρόουβς είπε ότι η υπηρεσία αυτή παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα της Κόνγουεϊ στην ελευθερία του λόγου ενώ την κατηγόρησε ότι υπέκυψε στις πιέσεις των μμε και φιλελεύθερων οργανώσεων.

Ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Πατ Τσιπολόνε, κάλεσε την OSC να αποσύρει την έκθεσή της η οποία, όπως υποστηρίζει, βασίζεται σε πολυάριθα “σοβαρά νομικά, πραγματικά και διαδικαστικά λάθη”.

Η απόφαση για την απομάκρυνση της Κόνγουεϊ επαφίεται στον Τραμπ.

Η OSC είναι μια ανεξάρτητη ομοσπονδιακή υπηρεσία, αρμόδια για την εφαρμογή του Νόμου Χατς και άλλων κανονισμών για τις δημόσιες υπηρεσίες. Επικεφαλής της είναι ο Χένρι Κέρνερ, τον οποίο διόρισε ο ίδιος ο Τραμπ το 2017. Παρά τον τίτλο της, είναι εντελώς διαφορετική υπηρεσία από εκείνη του πρώην ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ που ήταν επικεφαλής της έρευνας για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter