ΗΠΑ: Κύμα ψύχους πλήττει τη χώρα από ανατολή σε δύση – Δέκα νεκροί

ΗΠΑ: Κύμα ψύχους πλήττει τη χώρα από ανατολή σε δύση – Δέκα νεκροί

Κύμα ψύχους “άνευ προηγουμένου” σαρώνει τις ΗΠΑ και αναμένεται να επεκταθεί, αφού προκάλεσε τον θάνατο 10 ανθρώπων και άφησε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εκατομμύρια κατοίκους, ακόμη και σε νότιες πολιτείες, όπως το Τέξας, που έχουν συνήθως ήπιες θερμοκρασίες.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) προειδοποίησε για μια “άνευ προηγουμένου και έκτασης ζώνη επικίνδυνων χειμερινών συνθηκών” από την ανατολική ως την δυτική ακτή των ΗΠΑ, με την προειδοποίηση αυτή να αφορά περισσότερους από 150 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Καθώς νέα χιονοθύελλα αναμένεται στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο έδωσε χθες εντολή στις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών να προετοιμαστούν καθώς αναμένονται “χιονοπτώσεις, πάγος και ισχυροί άνεμοι σε όλη την πολιτεία για τις δύο ερχόμενες μέρες”.

Παγωμένη βροχή, χιονοπτώσεις, χιονοθύελλες, πολικές θερμοκρασίες πλήττουν εδώ και αρκετές μέρες τις ΗΠΑ.

Την ώρα που δέκα θάνατοι αποδόθηκαν στην κακοκαιρία, οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους λόγω των επικίνδυνων συνθηκών.

“Δεν επιβιώσαμε από σχεδόν έναν χρόνο πανδημίας για να χάνουμε ανθρώπους εξαιτίας μιας χιονοθύελλας ή του πάγου”, δήλωσε ο κυβερνήτης του Κεντάκι Άντριου Μπεσίαρ.

Γιγάντια καραμπόλα που οφειλόταν στον πάγο σε αυτοκινητόδρομο κοντά στο Ντάλας προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 6 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων την περασμένη Πέμπτη.

Οι αρχές της Λουιζιάνας επιβεβαίωσαν τον θάνατο ενός άνδρα χθες, Δευτέρα, στην Λαφαγιέτ, ο οποίος ήταν ο πρώτος που οφειλόταν στην κακοκαιρία στην νότια αυτή πολιτεία.

Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του σε τροχαίο που οφειλόταν στον πάγο στο Κεντάκι, σύμφωνα με το CBS.

Ένα νεαρό αγόρι έχασε τη ζωή του όταν έπεσε σε παγωμένη λίμνη στο Τενεσί, σύμφωνα με την αστυνομία, την οποία επικαλέστηκαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ένας ηλικιωμένος που πέθανε στο Τέξας ανέβασε σε 10 τον αριθμό των νεκρών που συνδέονται με αυτό το κύμα ψύχους.

Η πολιτεία αυτή, η οποία είναι περισσότερο συνηθισμένη σε ρεκόρ ζέστης παρά στον παγετό, έχει πληγεί ιδιαίτερα από αυτό το ιστορικό κύμα ψύχους.

Ένα πυκνό πέπλο χιονιού έχει καλύψει τους δρόμους, τα δέντρα και τα αυτοκίνητα της πρωτεύουσας της πολιτείας, το Ώστιν. Μάλιστα ορισμένες περιοχές είδαν το θερμόμετρο να πέφτει σε έως και -18 βαθμούς Κελσίου το σαββατοκύριακο την ώρα που η πτώση της θερμοκρασίας σε μια μεγάλη πόλη, όπως το Χιούστον, έφτανε στους -9 βαθμούς.

Σε πόλεις του Τέξας οι κάτοικοι μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και ούτε τα παιδιά δεν μπορούν να βγουν έξω διότι δεν έχουν τόσο ζεστά ρούχα καθώς στην πολιτεία τους οι θερμοκρασίες κυμαίνονται συνήθως γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου.

Λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων, του πάγου και των μέτρων για να αποφευχθεί μια υπερφόρτωση του δικτύου, σχεδόν 2,8 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα χθες Δευτέρα στις 21:30 ώρα Ελλάδος στο Τέξας, σύμφωνα με τον ιστότοπο Poweroutage.us.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες αναμένεται να επεκταθούν ακόμη πιο νότια, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να προειδοποιεί για “σφοδρές καταιγίδες και ισχυρές βροχοπτώσεις” στο νότιο τμήμα της Τζόρτζια και της Φλόριντα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την Κυριακή την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για το Τέξας, παρέχοντας ομοσπονδιακή βοήθεια για την συμπλήρωση των κρατικών ενισχύσεων.

Ρεκόρ ψύχους

Εκτός του Τέξας, η Αλαμπάμα, η Οκλαχόμα, το Κάνσας, το Μισισίπι και το Όρεγκον, όπου 300.000 άνθρωποι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Περισσότερες από 3.000 πτήσεις ακυρώθηκαν χθες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightAware.

“Περισσότεροι από 150 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν σε κάποιο μέρος για το οποίο έχει εκδοθεί προειδοποίηση για πολικές θερμοκρασίες, παγωμένη βροχή, και έχουν εκπονηθεί σχέδια επαγρύπνησης για χιονοθύελλα”, ανακοίνωσε χθες η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

“Εκατοντάδες ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών έχουν καταγραφεί και θα ξεπεραστούν κατά τη διάρκεια αυτού του κύματος πολικού ψύχους”, πρόσθεσε.

Στο κεντρικό τμήμα της χώρας καταγράφηκαν ρεκόρ στην πτώση της θερμοκρασίας το σαββατοκύριακο, με το θερμόμετρο να δείχνει -45 βαθμούς σε ορισμένα μέρη στην Μινεσότα, μια από τις πιο κρύες πολιτείες των ΗΠΑ.

Οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν κι άλλο από τις συνηθισμένες για την εποχή αυτή στο κεντρικό τμήμα των ΗΠΑ και τις πεδιάδες του νότου έως και σήμερα, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter