ΗΠΑ: Κυρώσεις κατά του Ιράν μετά τη δοκιμή πυραύλου Κρουζ – Με απειλές κυρώσεων απαντά το Ιράν

ΗΠΑ: Κυρώσεις κατά του Ιράν μετά τη δοκιμή πυραύλου Κρουζ – Με απειλές κυρώσεων απαντά το Ιράν

Οικονομικές κυρώσεις εναντίον 13 Ιρανών πολιτών και 12 εταιρειών επέβαλε η Ουάσιγκτον ως αντίποινα στην δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου Κρουζ, που έχει δυνατότητα να φέρει πυρηνική κεφαλή. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι θα ανταποδώσει τις κυρώσεις εναντίον φυσικών και Νομικών προσώπων.

 Η διπλωματία του Ιράν καταδίκασε σήμερα, χαρακτηρίζοντάς τις παράνομες, τις νέες κυρώσεις που επέβαλαν στην Ισλαμική Δημοκρατία οι ΗΠΑ, διαμηνύοντας ότι θα επιβληθούν νομικοί περιορισμοί στους Αμερικανούς και σε νομικά πρόσωπα από τις ΗΠΑ που βοηθούν «τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή», σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρανικού ΥΠΕΞ που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Οι νέες κυρώσεις (…) δεν είναι συμβατές με τις δεσμεύσεις της Αμερικής και με την απόφαση 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που υιοθέτησε την συμφωνία για το (ιρανικό) πυρηνικό πρόγραμμα που επιτεύχθηκε ανάμεσα στο Ιράν και τις έξι δυνάμεις», σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή.

«Σε ανταπόδοση για τις κυρώσεις των ΗΠΑ, το Ιράν θα επιβάλει νομικούς περιορισμούς σε ορισμένους Αμερικανούς και σε οντότητες που ενέχονται στη χορήγηση βοήθειας και στην ίδρυση τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή», κατά την ανακοίνωση της διπλωματίας της Τεχεράνης.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ δήλωσε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ισλαμική Δημοκρατία προετοιμάζονταν ήδη πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι κυρώσεις αυτού του είδους δεν καταρτίζονται γρήγορα, αλλά νομίζω η χρονική στιγμή που επιβλήθηκαν σχετίζεται σαφώς με αυτά που είδαμε τις τελευταίες ημέρες», ανέφερε ο Σπάισερ. «Γνωρίζαμε ότι είχαμε κάποιες επιλογές διαθέσιμες διότι είχαμε ήδη εργαστεί για αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Οι κυρώσεις έχουν ως στόχο άτομα που πιστεύεται ότι εμπλέκονται στην προμήθεια και την ανάπτυξη της τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων στο Ιράν, και εταιρείες που οι Αμερικανικές αρχές θεωρούν ότι  είναι συνδεδεμένες με την Χεζμπολάχ και την ιρανική Επαναστατική Φρουρά Corps.

Ο αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Ελέγχου Αλλοδαπών Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών, Τζον Σμιθ είπε ότι: «Συνεχής υποστήριξη του Ιράν για την τρομοκρατία και την ανάπτυξη του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων αποτελεί απειλή για την περιοχή, για τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο, και τις ΗΠΑ.

“Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε ενεργά όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών κυρώσεων, για την αντιμετώπιση αυτής της συμπεριφοράς», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter