ΗΠΑ: Λήξη στο θρίλερ της Βουλής των Αντιπροσώπων – Εκλέχτηκε ο Μακάρθι

ΗΠΑ: Λήξη στο θρίλερ της Βουλής των Αντιπροσώπων – Εκλέχτηκε ο Μακάρθι

Ο Ρεπουμπλικανός Κέβιν Μακάρθι εξελέγη το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, βάζοντας τέλος σε μια διαδικασία που σημαδεύτηκε μέχρι την τελευταία στιγμή από πολύ μεγάλες εντάσεις στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών.

Έπειτα από έντονες διαβουλεύσεις, η ομάδα των “τραμπιστών ανταρτών” βουλευτών που εμπόδιζε την εκλογή του 57χρονου από την Καλιφόρνια υποχώρησε τελικά βάζοντας τέλος σε ένα αδιέξοδο που δεν είχε προηγούμενο τα τελευταία 160 χρόνια και προμηνύει πολύ έντονες αντιπαραθέσεις στο Σώμα τα δύο επόμενα χρόνια.

Ψηφοφορία-θρίλερ

Η ισχνή πλειοψηφία 222-212 που εξασφάλισαν οι Ρεπουμπλικάνοι στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου έδωσε μια υπερμεγέθη εξουσία σε σκληροπυρηνικούς δεξιούς που αντιτέθηκαν στην υποψηφιότητα του Μακάρθι.

Τον κατηγορούν ότι είναι υπερβολικά ανοικτός σε συμβιβασμούς με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς του, οι οποίοι ελέγχουν επίσης τη Γερουσία. Ορισμένοι λένε πως θέλουν έναν ηγέτη που θα είναι έτοιμος να επιβάλει το κλείσιμο της κυβέρνησης ώστε να μειωθούν οι δαπάνες.

Κάτι τέτοιο εγείρει το ενδεχόμενο τα δύο κόμματα να μην καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρεθεί αντιμέτωπη με ένα όριο χρέους 31,4 τρισ. δολαρίων φέτος. Χωρίς συμφωνία ή με μια μακρά αντιπαράθεση υπάρχει ο κίνδυνος μιας χρεοκοπίας που θα προκαλούσε κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter