ΗΠΑ: Με σημαντικές δικαστικές αποφάσεις κλείνει για φέτος το Ανώτατο Δικαστήριο

ΗΠΑ: Με σημαντικές δικαστικές αποφάσεις κλείνει για φέτος το Ανώτατο Δικαστήριο

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναμένεται ν’ αποφασίσει σήμερα για μία υπόθεση θρησκευτικών δικαιωμάτων που περιλαμβάνει και τα όρια ομοσπονδιακής χρηματοδότησης τόσο για τις εκκλησίες, όσο κι άλλους θρησκευτικούς οργανισμούς, καθώς οι ανώτατοι δικαστές αποφασίζουν για τις τελευταίες υποθέσεις της τρέχουσας δικαστικής περιόδου.

Οι εννέα δικαστές αναμένεται ν’ αποφασίσουν για μία σειρά υποθέσεων, ενώ κατά τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η απόφασή τους σχετικά με το προεδρικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ ταξιδιωτών από έξι μουσουλμανικές χώρες. Για την υπόθεση αυτή, εκκρεμεί έκτακτη προσφυγή που κατέθεσε η αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να κριθεί σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο η εφαρμογής της ή μη.

Η υπόθεση με το πιο ζωηρό δημόσιο ενδιαφέρον αναφέρεται σε μία εκκλησία στο Μιζούρι, η οποία υποστηρίζεται από μία συντηρητική χριστιανική ομάδα και σχετίζεται με τον διαχωρισμό μεταξύ της εκκλησίας και του κράτους στις ΗΠΑ.

Μία απόφαση υπέρ της εκκλησίας (Trinity Lutheran Church) που βρίσκεται στην περιοχή Κολούμπια του Μιζούρι θα δρομολογήσει τις εξελίξεις για την χορήγηση δημοσίου χρήματος για την υποστήριξη εκκλησιών και θρησκευτικών οντοτήτων. Σε βάρος της εκκλησίας κατατέθηκε μήνυση καθώς αρνήθηκε χρήματα της πολιτείας του Μιζούρι για την αναβάθμιση μιας παιδικής χαράς, επικαλούμενη σχετική διάταξη της πολιτειακής νομοθεσίας που απαγορεύει την διάθεση δημοσίου χρήματος προς τις θρησκευτικές οντότητες και οργανώσεις.

Οι δύο προοδευτικοί δικαστές του δικαστηρίου άφησαν να εννοηθεί ότι συμφωνούν με την τοποθέτηση των συντηρητικών συναδέλφων τους, κατά την προφορική ακρόαση των επιχειρημάτων που έγινε τον Απρίλιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αναφερόμενη εκκλησία έχει ουσιαστικές πιθανότητες δικαίωσης. Επρόκειτο για μία από τις πρώτες συνεδριάσεις στις οποίες συμμετείχε ο Νιλ Γκόρσιτς, που διορίστηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ στην σύνθεση του δικαστηρίου.

Η υπόθεση αυτή αντιπαραβάλλει δύο νομικές προβλέψεις της πρώτης τροποποίησης του Συντάγματος των ΗΠΑ. Από την μια μεριά, το δικαίωμα των θρησκευτικών ελευθεριών κι από την άλλη, την πρόβλεψη που απαιτεί το διαχωρισμό μεταξύ του κράτους και της εκκλησίας (Establishment Clause).

Μία δικαστική απόφαση ευρείας νομικής ερμηνείας υπέρ της εκκλησίας θα αποτελέσει πλήγμα για τους συντηρητικούς, που επιδιώκουν την κατάρρευση του διαχωρισμού μεταξύ της εκκλησίας και του κράτους, συμπεριλαμβανομένης και της διάθεσης δημοσίων κονδυλίων για την φοίτηση παιδιών σε ιδιωτικά θρησκευτικά σχολεία. Η υπουργός Παιδείας του Τραμπ Μπέτσι Ντεβός, είναι υπέρ της υποστήριξης τέτοιων επιλογών φοίτησης σε σχολεία.

Επίσης, οι δικαστές θ’ αποφασίσουν σήμερα και για το δικαίωμα απελευθέρωσης ή μη των μεταναστών που κρατούνται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, εάν στο μεταξύ έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία απέλασης τους.

Παράλληλα, οι δικαστές θ’ αποφασίσουν και για ποιες εγκληματικές ενέργειες που βαρύνουν μετανάστες αυτοί θα παίρνουν τον δρόμο της απέλασης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, θα κληθεί ν’ αποφασίσει επίσης εάν ο θανάσιμος πυροβολισμός ενός Μεξικανού εφήβου από την Συνοριοφυλακή των ΗΠΑ σε μεξικανικό έδαφος, αποτελεί νομική αιτία για την κατάθεση μήνυσης σε βάρος της πολιτείας του Τέξας, για παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων.

Ιδιαίτερο πολιτικό και νομικό ενδιαφέρον εντοπίζεται στο προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Τραμπ (6 Μαρτίου) για την απαγόρευση για περίοδο 90 ημερών εισόδου στις ΗΠΑ ταξιδιωτών από τη Λιβύη, το Ιράν, την Σομαλία, το Σουδάν, την Συρία, αλλά και την Υεμένη, αλλά και για την απαγόρευση εισόδου όλων των προσφύγων, για διάστημα 120 ημερών. Ο πρόεδρος Τραμπ υποστηρίζει ότι το προεδρικό διάταγμα πρέπει να εφαρμοστεί στο πλαίσιο λήψης προληπτικών μέτρων κατά τρομοκρατικών ενεργειών εντός των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter