ΗΠΑ: Μειώθηκαν οι δωρητές της εκστρατείας Τραμπ – Πόσα εκατομμύρια συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι

ΗΠΑ: Μειώθηκαν οι δωρητές της εκστρατείας Τραμπ – Πόσα εκατομμύρια συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι
AP Photo/Chris Carlson

Λένε ότι οι αριθμοί δεν λένε ψέματα και αν πιστέψουμε τα στοιχεία σχετικά με τους δωρητές Τραμπ και Μπάιντεν για τις εκλογές του 2024 που ανακοινώθηκαν σήμερα, τότε το συμπέρασμα είναι πως για τη φετινή αναμέτρηση ο Ντόναλντ Τραμπ πείθει όλο και λιγότερους δωρητές να δώσουν χρήματα στην πολιτική του εκστρατεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία λοιπόν που παρουσίασαν οι FT, ο Τραμπ μπήκε στο 2024 με τουλάχιστον 200.000 λιγότερους δωρητές σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019 και αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία στο στρατόπεδο του πρώην προέδρου. Πιο συγκεκριμένα το 2019 στο κλείσιμο της χρονιάς πριν από τις εκλογές, χρήματα στην προεκλογική καμπάνια το Τραμπ είχαν δώσει 740.000 άνθρωποι, όμως τώρα, ο ίδιος αριθμός ανέρχεται σε 516.000 άτομα.

Αντίθετα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στο κλείσιμο της χρονιάς είχε 473.000 δωρητές, που μπορεί να είναι λιγότεροι από τους τραμπικούς, αλλά είναι σχεδόν διπλάσιοι σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Μέσα στο 2023 ο Τραμπ και οι ομάδες και οργανώσεις που συνδέονται με την εκστρατεία του κατάφεραν να συγκεντρώσουν 189 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η εκστρατεία Μπάιντεν, έλαβε συνολικά 202 εκατομμύρια δολάρια παρότι έχει μικρότερη βάση δωρητών.

Οι εκτιμήσεις που κάνουν ανώνυμα στελέχη από το επιτελείο Τραμπ στα διεθνή μέσα, είναι πως η κάμψη στους αριθμούς δεν είναι «προφανώς κάτι θετικό», όμως ακόμα δεν επικρατεί πανικός. Το θέμα εδώ βέβαια είναι ότι ανεξάρτητα από τα χρήματα των δωρητών, ο Τραμπ έχει όλο και λιγότερα δικά του χρήματα για να βάλει στην εκστρατεία του, καθώς οι δικαστικές του περιπέτειες κοστίζουν στον ίδιο, αλλά και στους υποστηρικτές του. Πιο συγκεκριμένα μόνο το 2023 οι φιλοτραμπικές οργανώσεις ξόδεψαν πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια για τα δικαστικά του έξοδα. Το πρόστιμο που του επιδικάστηκε την Παρασκευή που ανέρχεται σε 350 εκατομμύρια δολάρια για οικονομικές απάτες από δικαστήριο της Νέας Υόρκης, είναι επίσης δυσβάσταχτο.

Από την άλλη πλευρά η εκστρατεία Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι μόνο τον Ιανουάριο μάζεψε 42 εκατομμύρια δολάρια και πλέον στα ταμεία της έχει 130 εκατομμύρια δολάρια, που αποτελεί ρεκόρ για Δημοκρατικό υποψήφιο σε αυτό το στάδιο της εκστρατείας.

Διαβάστε επίσης: Le Figaro: Γιατί η αναπόφευκτη μονομαχία Μπάιντεν-Τραμπ προκαλεί ανησυχία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter