ΗΠΑ: Μετά από 24 χρόνια έκλεισε η αμφιλεγόμενη υπαίθρια φυλακή-κατασκήνωση στην Αριζόνα

ΗΠΑ: Μετά από 24 χρόνια έκλεισε η αμφιλεγόμενη υπαίθρια φυλακή-κατασκήνωση στην Αριζόνα

Για περισσότερο από 20 χρόνια η «Πόλη με τις Σκηνές», ήταν μία μεγάλη υπαίθρια φυλακή στην Αριζόνα. Οι τρόφιμοι έπρεπε να αφήσουν τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα τους στην είσοδο. Ο αρμόδιος σερίφης της κομητείας Μαρικόπα, Τζο Αρπάιο την μετατρέψει στο πολιτικό σύμβολο της αντιμεταναστευτικής ρητορικής του, η οποία του επέτρεπε να εκλέγεται συνεχώς μέχρι το 2016.

Σε μία ομιλία του ο Τζο Αρπάιο είχε αποκαλέσει την φυλακή «στρατόπεδο συγκέντρωσης». Όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα Guardian είπε ότι ήταν απλά ένα αστείο. «Ακόμη και αν ήταν στρατόπεδο συγκέντρωσης, ποια είναι η διαφορά. Επιβίωση και κατάφερα να επανεκλέγομαι», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην σερίφης.

Το ερώτημα στα χείλη όλων είναι αυτό ακριβώς. Πως έμεινε ανοιχτή τόσα χρόνια μία φυλακή, που φημιζόταν για την απάνθρωπη μεταχείριση των κρατουμένων;

Ξεκίνησε το 1993 ως ένα προσωρινό σχέδιο για να αποσυμφορήσει τις φυλακές της Μαρικόπα. με κόστος μόλις 80.000 δολάρια με τις 82 στρατιωτικές σκηνές που είχαν περισσέψει από τον πόλεμο στην Κορέα. Στη συνέχεια έφτασε να έχει 1.700 κρατούμενους, οι οποίοι ήταν εκτεθειμένοι στις ακραίες καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα το καλοκαίρι η θερμοκρασία στην Αριζόνα φτάνει τους 54 βαθμούς Κελσίου. Τον χειμώνα τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα με το κρύο. Οι κρατούμενοι χρησιμοποιούσαν πολλές φορές κομμάτια από τα αδιάβροχα που τους είχαν δοθεί προκειμένου να μπαλώσουν τρύπες στις σκηνές.

Οι αρχές τους είχαν δώσει ροζ εσώρουχα, παντόφλες και πετσέτες με το επιχείρημα ότι σε αυτό το χρώμα δεν θα προσπαθούσαν να τα κλέψουν. Ταυτόχρονα ήταν υποχρεωμένοι να φορούν στολές με ασπρόμαυρες ρίγες και να δουλεύουν υποχρεωτικά και χωρίς αποζημίωσης, δεμένοι μεταξύ τους από τα πόδια.

Στην φυλακή μεταφέρονταν κατηγορούμενοι για αδικήματα, όπως χρήση ναρκωτικών, κλοπή σε κατάστημα ή εργασία χωρίς άδεια παραμονής. Στους ελέγχους που έκανε για κυκλοφοριακές παραβάσεις η αστυνομία, υπό τις εντολές του Τζο Αρπάιο, προχωρούσε και σε συλλήψεις ανθρώπων που υποπτευόταν ότι μπορεί να είναι μετανάστες χωρίς τα απαραίτητα νόμιμα έγγραφα.

Η αρχή του τέλους για την φυλακή ήρθε όταν το 2016 ο Αρπάιο έχασε την επανεκλογή του. Ο νέος σερίφης Πολ Πενζόνε ανακοίνωσε το κλείσιμο της φυλακής.

Σήμερα ο πρώην σερίφης αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και έξι μήνες για την παραβίαση εντολής ομοσπονδιακού δικαστηρίου. Το δικαστήριο του είχε απαγορεύσει να συλλαμβάνει ανθρώπους με την υποψία ότι δεν έχουν άδεια παραμονής αλλά εκείνος συνέχισε κανονικά. Τώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που τον έχει αποκαλέσει «μεγάλο Αμερικανό πατριώτη», δήλωσε ότι προτίθεται να του δώσει χάρη εάν καταδικαστεί προκειμένου να μην μπει στη φυλακή.

Στην προεκλογική εκστρατεία ο Τζο Αρπάιο στήριξε την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και μιλούσε σε συγκεντρώσεις του στην Αριζόνα. Είναι ο άνθρωπος που έγινε ευρύτερα γνωστός για την έρευνα αναφορικά με το πιστοποιητικό γέννησης του πρώην προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα στη Χαβάη και την επιμονή του ότι είναι πλαστό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter