ΗΠΑ: Μια ανάσα από τη νίκη στη Γερουσία οι Δημοκρατικοί του Τζο Μπάιντεν

ΗΠΑ: Μια ανάσα από τη νίκη στη Γερουσία οι Δημοκρατικοί του Τζο Μπάιντεν

Πολύ κοντά στον έλεγχο και της Γερουσίας (για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια) βρίσκονται οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ με τον Αιδεσιμότατο Raphael Warnock να γίνεται ο πρώτος έγχρωμος γερουσιαστής στην πολιτεία της Τζόρτζια (όπως ανακοίνωσε το Associated Press) και τον έτερο υποψήφιο Jon Ossoff να προηγείται μετά τη βραδινή καταμέτρηση με 16.000 ψήφους έναντι του Ρεπουμπλικανού Γερουσιαστή David Perdue, με καταμετρημένο περίπου το 98% των ψήφων.

Μάλιστα, οι περισσότερες από τις υπόλοιπες αμέτρητες ψήφους στην πολιτεία προέρχονται από περιοχές όπως η Ατλάντα και η Σαβάνα, όπου οι Δημοκρατικοί διατηρούν την πλειοψηφία στις πρόσφατες εκλογές.

Το ερώτημα της επόμενης ημέρας σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ είναι αν η εκλογή Ossoff θα γίνει με τέτοια διαφορά ώστε να αποφευχθεί μια επανακαταμέτρηση των ψήφων αφού σύμφωνα με το νόμο της Πολιτείας ένας υποψήφιος μπορεί να ζητήσει επανακαταμέτρηση εάν το περιθώριο είναι μικρότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα.

Σε κάθε περίπτωση αν η νίκη περάσει στα χέρια του Ossoff οι Δημοκρατικοί παίρνουν στα χέρια τους και τη Γερουσία αφού θα διαθέτουν 50 γερουσιαστές έναντι 50 των Ρεπουμπλικάνων με την ψήφο της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις να μετράει διπλή. Έτσι λύνονται τα χέρια του Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να περνάει κρίσιμα νομοθετήματα (για ολόκληρο τον πλανήτη) χωρίς να χρειαστεί να καταφεύγει για παράδειγμα σε προεδρικά διατάγματα.

Επιπροσθέτως, για αρκετούς αναλυτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το αποτέλεσμα των επαναληπτικών στη Τζόρτζια, μπορεί αν είναι το κύκνειο άσμα του Ντόναλντ Τραμπ, αφού πολύ δύσκολα πλέον στις ενδιάμεσες εκλογές σε δύο χρόνια από σήμερα θα διεκδικήσει μια επιστροφή η οποία θα του ανοίξει το δρόμο για τη διεκδικήσει εκ νέου του χρίσματος στο κόμμα του.     

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter