ΗΠΑ-Μινεσότα: Σύλληψη «ζωντανά» δημοσιογράφου του CNN που κάλυπτε τις διαδηλώσεις (Video)

ΗΠΑ-Μινεσότα: Σύλληψη «ζωντανά» δημοσιογράφου του CNN που κάλυπτε τις διαδηλώσεις (Video)

H αστυνομία της Μινεσότα συνέλαβε έναν δημοσιογράφο του CNN ζωντανά στην τηλεόραση την ώρα που κάλυπτε τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στη Μινεάπολις μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς.

Η αστυνομία δεν δικαιολόγησε τη σύλληψη και τον απομάκρυνε από το σημείο, αφού έβαλε πρώτα χειροπέδες, στον ρεπόρτερ Ομάρ Χιμένες καθώς και στα τρία μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου.

Ο Αφροαμερικανός ρεπόρτερ μόλις είχε δείξει στην κάμερα τη σύλληψη ενός διαδηλωτή όταν περίπου έξι λευκοί αστυνομικοί τον περικύκλωσαν.

«Μπορούμε να μετακινηθούμε στο σημείο που θέλετε», δήλωσε στους αστυνομικούς που φορούσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες και κρατούσαν ασπίδες, προτού εξηγήσει ότι ο ίδιος και το τηλεοπτικό συνεργείο είναι δημοσιογράφοι. «Φεύγουμε από τη μέση», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τους συνέλαβε επειδή δεν υπάκουσαν στις εντολές να μετακινηθούν από το σημείο όπου βρίσκονταν.

Διαβάστε επίσης: Ο Τραμπ στέλνει το στρατό στη Μινεάπολη και απειλεί: «Όταν ξεκινά η λεηλασία, ξεκινούν και οι πυροβολισμοί»

Από την πλευρά της η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τους συνέλαβε επειδή δεν υπάκουσαν στις εντολές να μετακινηθούν από το σημείο όπου βρίσκονταν.

Ο Χιμένες είπε ότι το πλήρωμα στεκόταν σε έναν δρόμο για περίπου μιάμιση ώρα πριν την επέμβαση της αστυνομίας. Μετακινήθηκαν σε μια γωνία για να φύγουν από την μέση.

Πάνω από μια ώρα αργότερα, οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

«Αυτό που μου έδωσε μια κάποια ανακούφιση ήταν ότι συνέβη σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση», δήλωσε ο Χιμένες στους τηλεθεατές μετά την απελευθέρωσή του. «Δεν χρειάζεται να αμφιβάλλεις για την ιστορία μου, δεν φιλτράρεται με κανέναν τρόπο. Την είδες με τα ίδια σου τα μάτια».

Τα πλάνα της σύλληψης μπορεί να κλιμακώσουν τη φυλετική ένταση στην πόλη και σε ολόκληρη τη χώρα, όπου έχουν πραγματοποιούνται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ο Χιμένες είναι μαύρος, ενώ οι περισσότεροι αστυνομικοί που τον συνέλαβαν ήταν λευκοί.

«Ένας ρεπόρτερ του CNN και η ομάδα παραγωγής του συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στην Μινεάπολη επειδή έκαναν τη δουλειά τους, παρά την ταυτοποίησή τους – μια σαφή παραβίαση των δικαιωμάτων τους της Πρώτης Τροπολογίας. Οι αρχές στη Μινεσότα, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη, πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως τους τρεις εργαζομένους του CNN», ανέφερε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο σε ανάρτηση στο Twitter πριν τα μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου αφεθούν ελεύθεροι.

Ο παρουσιαστής του CNN Τζον Μπέρμαν είπε στους τηλεθεατές περίπου μία ώρα μετά τις συλλήψεις ότι ο πρόεδρος του δικτύου Άνταμ Ζάκερ συνομίλησε με τον κυβερνήτη της Μινεσότα, Τιμ Ουόλς, ο οποίος είπε ότι «ζήτησε βαθύτατα συγγνώμη» και εργάζεται για να απελευθερωθούν ο δημοσιογράφος και τα μέλη του συνεργείου.

Καζάνι που βράζει η Μινεάπολη μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Δεν έχει τέλος η οργή στις ΗΠΑ μετά την βάρβαρη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από άνδρα της αστυνομίας στη Μινεάπολη, με το πλήθος να ζητά δικαιοσύνη.

Για ένα ακόμα βράδυ οι δρόμοι της Μινεάπολης μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης, με οδοφράγματα και συγκρούσεις με την αστυνομία.

Διαβάστε επίσης: Ο Τραμπ στέλνει το στρατό στη Μινεάπολη και απειλεί: «Όταν ξεκινά η λεηλασία, ξεκινούν και οι πυροβολισμοί»

Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο αστυνομικό τμήμα της πόλης ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Περισσότερα ΕΔΩ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN






Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter