ΗΠΑ: Νέο «πακέτο» 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με όπλα μεγάλου βεληνεκούς για την Ουκρανία

ΗΠΑ: Νέο «πακέτο» 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με όπλα μεγάλου βεληνεκούς για την Ουκρανία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζει νέο πακέτο στρατιωτικών εξοπλισμών για την Ουκρανία, αξίας 2 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αναμένεται να συμπεριλάβει ρουκέτες με μεγαλύτερο βεληνεκές για πρώτη φορά, καθώς και διάφορα είδη πυρομαχικών, όπλων και ανταλλακτικών, σύμφωνα με δυο αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι μίλησαν στο Reuters.

Το πακέτο αναμένεται να ανακοινωθεί πιθανόν ακόμη κι εντός της εβδομάδας, διευκρίνισαν. Θα συμπεριλάβει ανταλλακτικά για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, πυρομαχικά ακριβείας και αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, κατά τις πηγές.

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού (1,7 δισεκ. δολάρια) θα προέλθει από κονδύλι που επιτρέπει στην κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να προμηθεύεται είδη απευθείας από τη βιομηχανία, αντί να αντλεί από αποθέματα του αμερικανικού στρατού.

Θα διατεθεί ιδίως για την αγορά ρουκέτας νέου τύπου, της «εκτοξευόμενης από το έδαφος βόμβας μικρής διαμέτρου» (Ground Launched Small Diameter Bomb, GLSDB), που κατασκευάζουν από κοινού οι Boeing και Saab, με δραστικό βεληνεκές 150 χιλιομέτρων. Ως αυτό το στάδιο, η Ουάσιγκτον δεν ικανοποιεί το αίτημα του Κιέβου να σταλούν στον ουκρανικό στρατό πύραυλοι ATACMS, με βεληνεκές σχεδόν 300 χιλιομέτρων, που εκτοξεύονται από τα συστήματα HIMARS.

Ωστόσο, το βεληνεκές της GLSDB δυνητικά θα επιτρέψει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να επιτυγχάνουν την προσβολή στόχων ως τώρα εκτός εμβέλειας, στο πλαίσιο αντεπιθέσεων ή ενεργειών παρενόχλησης των ρωσικών στρατευμάτων πολύ πίσω από τις γραμμές των μετώπων, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter