ΗΠΑ: Νόμο υπέρ της παιδικής εργασίας ενέκρινε η Γερουσία της Αϊόβα

ΗΠΑ: Νόμο υπέρ της παιδικής εργασίας ενέκρινε η Γερουσία της Αϊόβα
Πηγή: Τwitter

Την εποχή που γραφόταν ο Όλιβερ Τουίστ ζήλεψαν οι γερουσιαστές στην Αϊόβα των ΗΠΑ, καθώς ενέκριναν σε πρώτο στάδιο, τα ξημερώματα της Τρίτης, νομοθεσία που επιτρέπει την παιδική εργασία!

Αν τελικά περάσει την τελική έγκριση της πολιτειακής Βουλής, ο νόμος θα επιτρέπει σε ανήλικους από 14 ετών να εργάζονται περισσότερο, και σε ορισμένες περιπτώσεις μετά από άδεια του γονέα, σε εργασίες που απαγορεύονται να απασχολούνται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία, όπως οι γραμμές παραγωγής και το σερβίρισμα αλκοόλ.

Οι αλλαγές που έρχονται

Το νομοσχέδιο 542 της Γερουσίας πέρασε από τη Γερουσία με 32 ψήφους υπέρ και 17 κατά, λίγο πριν τις 5 το πρωί της Τρίτης μετά από σημαντικές καθυστερήσεις. Το νομοσχέδιο επιτρέπει σε νέους ηλικίας 14 έως 17 ετών να εργάζονται σε βιομηχανίες που επί του παρόντος απαγορεύονται για ανηλίκους, όπως οικοδομές, κατεδαφίσεις και κατασκευές, ως μέρος ενός προγράμματος κατάρτισης ή μαθητείας.

Το νομοσχέδιο επιτρέπει επίσης στους ανήλικους να εργάζονται έως τις 9 το βράδυ κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους και έως τις 23:00 το καλοκαίρι – δύο ώρες αργότερα από τον ισχύοντα νόμο – και επιτρέπει στους εφήβους να εργάζονται έως και έξι ώρες την ημέρα, από τις τέσσερις ώρες που επιτρέπονται σήμερα.

Αντιδράσεις από τη Δημοκρατική αντιπολίτευση της Αϊόβα

Ο επικεφαλής της μειονότητας της Γερουσίας, Ζακ Γουόλς, είπε ότι ορισμένες από τις βιομηχανίες στις οποίες θα επιτραπεί στους νέους να εργαστούν μέσω εργοδοτικών ή σχολικών προγραμμάτων είναι από τις πιο θανατηφόρες στην πολιτεία. Οι εργασίες εκσκαφής και κατεδάφισης είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τους ενήλικες εργάτες, που έχουν ποσοστό θνησιμότητας σχεδόν 10 φορές υψηλότερο από τον μέσο αμερικανό εργάτη, είπε ο Γουόλς.

Επικίνδυνες βιομηχανίες όπως η εξόρυξη, η υλοτομία και η συσκευασία κρέατος δεν θα μπορούσαν να απασχολούν ανηλίκους σύμφωνα με το νομοσχέδιο της Γερουσίας, ανέφερε από την πλευρά του ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Άντριαν Ντίκι, και οι γονείς πρέπει να δώσουν γραπτή άδεια στους εφήβους να εργάζονται σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα, όπως τα υπάρχοντα προγράμματα για εργασίες συγκόλλησης και κατασκευής.

Οι Δημοκρατικοί έθεσαν επίσης άλλα ζητήματα του νομοσχεδίου, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με την ομοσπονδιακή εργατική νομοθεσία. Το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις που επιτρέπουν στους ανήλικους εργαζόμενους να εργάζονται σε καταψύκτες ή ψύκτες κρέατος, στον καθαρισμό φρούτων και λαχανικών και τους επιτρέπει να ξεφορτώνουν συμπιεστές απορριμμάτων, δουλειές που η ομοσπονδιακή εργατική νομοθεσία απαγορεύει στους ανηλίκους να εκτελούν.

Ένα από τα πολλά νομοσχέδια απορρύθμισης

Η νομοθεσία αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές που προσπαθούν να περάσουν μια σειρά από πολιτείες, με σκοπό όπως ισχυρίζονται την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικών χεριών.

Μερικοί από τους υποστηρικτές των νομοσχεδίων αυτών είναι η Εθνική Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων, καθώς και ενώσεις καταστημάτων λιανικών πωλήσεων και εστίασης.

Η κινητοποίηση για την αξιοποίηση ανηλίκων συμπίπτει με τις αποκαλύψεις ότι πολλές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν παιδιά, συμπεριλαμβανομένων και 100 που προσελήφθησαν για να καθαρίζουν συσκευαστήρια κρέατος αργά τη νύχτα με καυστικά χημικά, στο Άρκανσο και επτά ακόμα πολιτείες. Το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας επέβαλε πρόστιμο 1,5 εκατομμυρίου στην εργοδότρια εταιρεία, Packers Sanitation Services, ενώ υποσχέθηκε να αυστηροποιήσει τους ομοσπονδιακούς κανονισμούς για την παιδική εργασία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter