ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλει να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να αποφευχθεί απεργία στους σιδηροδρόμους

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλει να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να αποφευχθεί απεργία στους σιδηροδρόμους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, υποδεχόμενος σήμερα τους εκπροσώπους των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, επανέλαβε ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί μαζί τους, μεταξύ άλλων και για να αποφευχθεί μια απεργία στα εμπορικά τρένα.

«Ζήτησα από τους τέσσερις επικεφαλής του Κογκρέσου να έρθουν (σ.σ. στον Λευκό Οίκο) για να συζητήσουμε τι θα κάνουμε μέχρι τα Χριστούγεννα, όσον αφορά το νομοθετικό έργο», είπε ο 80χρονος πρόεδρος, αναφερόμενος στην περίοδο μέχρι να αναλάβουν τα καθήκοντά τους οι νέοι βουλευτές και γερουσιαστές που εξελέγησαν στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Από τους Δημοκρατικούς, ο Μπάιντεν προσκάλεσε την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι και τον επικεφαλής του κόμματος στη Γερουσία Τσακ Σούμερ. Οι Ρεπουμπλικάνοι εκπροσωπήθηκαν από τον Μιτς Μακόνελ, τον επικεφαλής τους στη Γερουσία, και τον Κέβιν Μακάρθι, τον επικεφαλής του κόμματος στη Βουλή. Από τον Ιανουάριο, οι Ρεπουμπλικάνοι θα ανακτήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή ενώ αντιθέτως η Γερουσία θα παραμείνει υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών.

«Απομένουν να γίνουν πολλά, όπως να επιλύσουμε το ζήτημα της απεργίας στους σιδηροδρόμους», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να νομοθετήσει κατεπειγόντως για να εφαρμοστεί μια νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας στον τομέα αυτόν. «Δεν είναι μια εύκολη απόφαση, όμως πιστεύω ότι πρέπει να το κάνουμε. Διακυβεύεται η οικονομία», τόνισε.

Οι εμπορικοί σιδηρόδρομοι, που είναι ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά εμπορευμάτων, μπορεί να παραλύσουν μετά τις 9 Δεκεμβρίου, εφόσον δεν συμφωνήσουν όλα τα συνδικάτα για τη νέα συλλογική σύμβαση που αφορά τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι ελπίζει πως θα μπορέσει να εργαστεί με το Κογκρέσο για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, την καταπολέμηση της Covid-19 και το θέμα της Ουκρανίας.

Εξερχόμενος του Λευκού Οίκου, ο Τσακ Σούμερ είπε ότι οι τέσσερις κοινοβουλευτικοί ηγέτες θέλουν «να επιλύσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα» το πρόβλημα των σιδηροδρομικών μεταφορών.

«Μπορώ να εργαστώ με οποιονδήποτε συμφωνεί ότι πρέπει να θέσουμε υπό έλεγχο τις δαπάνες μας», σχολίασε από την πλευρά του ο Κέβιν Μακάρθι, ο οποίος θα αναλάβει πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στη θέση της Πελόσι. Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι ξοδεύει ανεξέλεγκτα χρήματα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter