ΗΠΑ: Ο Στιβ Μπάνον παραδόθηκε στο FBI

ΗΠΑ: Ο Στιβ Μπάνον παραδόθηκε στο FBI

Ο γνωστός στρατηγικός αναλυτής Στιβ Μπάνον, εξέχουσα προσωπικότητα της «εναλλακτικής δεξιάς» (alt-right) παραδόθηκε στις ομοσπονδιακές αρχές τη Δευτέρα για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για άρνηση να συνεργαστεί στις έρευνες για την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. Ο πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ φρόντισε να μετατρέψει την παράδοσή του σε παράσταση για τα ΜΜΕ, καθώς την μετέδωσε σε ζωντανή σύνδεση στο κοινωνικό δίκτυο Gettr -το οποίο είναι δημοφιλές ανάμεσα στους οπαδούς του Τραμπ. Κατά την άφιξή του στα γραφεία του FBI, είπε ότι οι κατηγορίες είναι πολιτικά υποκινούμενες και ότι «κουραστήκαμε να παίζουμε άμυνα, θα βγούμε στην επίθεση τώρα».

Ο Μπάνον κατηγορήθηκε την περασμένη Παρασκευή για περιφρόνηση της κλήσης του στο Κογκρέσο για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση, καθώς θεωρείται ότι προέτρεψε τους οπαδούς του Τραμπ να εισβάλλουν στην αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων για να σταματήσουν «την κλοπή των εκλογών». Αντιμετωπίζει μέχρι ένα χρόνο φυλακής και $100.000 πρόστιμο εάν καταδικαστεί. Ο Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε τον πρώην σύμβουλό του –τον οποίο είχε απολύσει- λέγοντας ότι «η χώρα δεν έχει κάνει σε κανένα αυτό που έχει κάνει στον Μπάνον».

Ο Μπάνον ήταν ιδιώτης την εποχή της εισβολής, έχοντας αποχωρήσει από την κυβέρνηση Τραμπ το 2017. Ωστόσο, παρέμεινε στον κύκλο του Τραμπ και η επιτροπή του Κογκρέσου πιστεύει ότι έχει χρήσιμες πληροφορίες για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου: αναζήτησε πληροφορίες σχετικά με μια συνάντηση στην οποία συμμετείχε ο Μπάνον με συμμάχους του Τραμπ σε ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον το προηγούμενο βράδυ της εισβολής.

Ο Μπάνον έχει υποστηρίξει ότι καλύπτεται από το εκτελεστικό προνόμιο, μια πρόβλεψη που επιτρέπει την παρακράτηση πληροφοριών από μέλη της κυβέρνησης αν η αποκάλυψη αυτών των πληροφοριών μπορούν να βλάψουν τη λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών. Νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι ο ισχυρισμός αυτός δεν στέκει για δύο λόγους: δεν βρισκόταν στην κυβέρνηση Τραμπ τον Ιανουάριο και ο Μπάιντεν, ο σημερινός πρόεδρος, έχει ανακαλέσει το προνόμιο για θέματα που εξετάζονται στην Βουλευτική επιτροπή.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter