ΗΠΑ: Ο συνήγορος του Επστάιν και ο εισαγγελέας που αρνήθηκε να ασκήσει δίωξη στον Μπιλ Κόσμπι θα υπερασπιστούν τον Τραμπ

ΗΠΑ: Ο συνήγορος του Επστάιν και ο εισαγγελέας που αρνήθηκε να ασκήσει δίωξη στον Μπιλ Κόσμπι θα υπερασπιστούν τον Τραμπ

Ο ένας, πρώην εισαγγελέας, είχε αρνηθεί να ασκήσει δίωξη στον ηθοποιό Μπιλ Κόσμπι για σεξουαλική κακοποίηση. Ο δεύτερος είναι πεπεισμένος ότι ο Τζέφρι Επστάιν, ο χρηματιστής πελάτης του, δεν αυτοκτόνησε στη φυλακή. Ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε δύο νομικούς συμβούλους γνωστούς για τις αμφιλεγόμενες θέσεις τους για να τον εκπροσωπήσουν στη δίκη του στη Γερουσία.

Ο Ρεπουμπλικάνος τέως πρόεδρος, που κατηγορείται ότι ενθάρρυνε τους υποστηρικτές του να εισβάλουν στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, δυσκολεύτηκε να συγκροτήσει μια ομάδα για να τον υπερασπιστεί. Μετά την αποχώρηση πέντε δικηγόρων, αυτό το Σαββατοκύριακο, και καθώς απομένουν μόλις οκτώ ημέρες για την έναρξη της δίκης, εμπιστεύτηκε τελικά αυτό το έργο στον Μπρους Κάστορ και τον Ντέιβιντ Σόεν.

Οι δύο δικηγόροι δεν είναι ιδιαίτερα προβεβλημένοι, όμως σίγουρα θα μπορούσαν να προσφέρουν θέαμα στις ακροάσεις που θα μεταδοθούν απευθείας από την τηλεόραση σε όλη τη χώρα.

Ο ποινικολόγος Ντέιβιντ Σόεν από την Αλαμπάμα καυχήθηκε κάποια μέρα ότι έχει υπερασπιστεί «κάθε είδους γκάνγκστερ» – ακόμη και αρχηγούς της ρωσικής και της ιταλικής μαφίας. Ένας από τους γνωστότερους πελάτες του ήταν ο Ρότζερ Στόουν, παλιός φίλος του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Στόουν καταδικάστηκε για ψευδομαρτυρία στο πλαίσιο της έρευνας για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές αλλά πήρε χάρη από τον Ρεπουμπλικάνο τέως πρόεδρο, λίγες ημέρες πριν λήξει η θητεία του στον Λευκό Οίκο.

Ο Σόεν έγινε γνωστός κυρίως μετά τον θάνατο του πολυεκατομμυριούχου Τζέφρι Επστάιν, τον Αύγουστο του 2019. Ο δικηγόρος διαβεβαίωνε ότι τον είχε προσλάβει για να τον υπερασπιστεί στην υπόθεσή της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων κοριτσιών και ότι είχαν συναντηθεί λίγες ημέρες πριν βρεθεί απαγχονισμένος στο κελί του. «Δεν πιστεύω ότι αυτοκτόνησε», είχε δηλώσει τότε στην Atlanta Jewish Times.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία και το υπουργείο Δικαιοσύνης ερεύνησαν την υπόθεση, όμως η νεκροτομή επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για αυτοκτονία. «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι τον σκότωσαν», επανέλαβε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Σόεν.

– #MeToo-

Ο Σόεν δεν αποφεύγει την έκθεση στα μέσα ενημέρωσης: έχει εμφανιστεί αρκετές φορές στο δίκτυο Fox News, συμμετείχε σε ένα ντοκιμαντέρ για το σκάνδαλο Επστάιν και παραδέχτηκε ότι είχε παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής. Όμως έβαλε τέλος στις φιλοδοξίες του να πρωταγωνιστήσει στη σκηνή: «Μου τρώει πολύ χρόνο από τη δουλειά μου, πάντως είχαν επικοινωνήσει μαζί μου τρεις ατζέντηδες…».

Όσο για τον Μπρους Κάστορ, ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα ο εισαγγελέας μιας κομητείας της Πενσιλβάνιας. Από αυτή τη θέση αρνήθηκε, το 2005, να ασκήσει δίωξη στον ηθοποιό Μπιλ Κόσμπι, τον οποίο κατηγορούσε μια γυναίκα για σεξουαλική κακοποίηση.

Τα επόμενα χρόνια, δεκάδες άλλες γυναίκες κατήγγειλαν τον Κόσμπι ο οποίος τελικά καταδικάστηκε, 13 χρόνια αργότερα.

Ο 59χρονος Κάστορ υπήρξε επίσης προσωρινός γενικός εισαγγελέας της Πολιτείας της Πενσιλβάνιας. Όμως, εν μέσω του κινήματος #MeToo, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις πολιτικές φιλοδοξίες του λόγω των επιλογών που έκανε στην υπόθεση Κόσμπι.

Από τις 9 Φεβρουαρίου οι προβολείς θα πέσουν και πάλι επάνω τους, καθώς θα αναλάβουν την υπεράσπιση του Τραμπ, του μοναδικού προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ που έχει παραπεμφθεί δύο φορές σε δίκη στη Γερουσία.

Για να αποφύγουν την εξέταση της υπόθεσης επί της ουσίας, οι δύο δικηγόροι εκτιμάται ότι θα προσπαθήσουν να πείσουν ότι η παραπομπή με το ερώτημα της καθαίρεσης δεν μπορεί να ισχύσει για κάποιον τέως πρόεδρο και ότι η δίκη είναι αντισυνταγματική. Είναι μάλλον απίθανο να επιχειρήσουν να δικαιολογήσουν τη μετεκλογική σταυροφορία του Τραμπ, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς περί νοθείας. Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ορισμένοι από τους (πρώην πλέον) δικηγόρους του Τραμπ τον εγκατέλειψαν αρνούμενοι να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο. Ο Σόεν είπε στην Washington Post ότι συμμερίζεται την άποψή τους. «Δεν είμαι έτοιμος να αναπτύξω μια θεωρία περί εκλογικής απάτης. Η δίκη δεν θα αφορά αυτό», είπε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter